Marinády na gril: Dotiahnu grilovačku do dokonalosti!

Marinády na gril: Dotiahnu grilovačku do dokonalosti!
  • 14.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

Krásne počasie týchto dní nás inšpiruje k tomu, aby sme čas s rodinou a priateľmi trávili na čerstvom vzduchu. A ak si doma môžete vyjsť na čerstvý vzduch na balkón, terasu či záhradu, máte vyhrané. Avšak nielen slnečné lúče či západ slnka nám spravia lepšiu náladu. K takejto pohode patrí nepochybne aj dobré jedlo!  A grilovačky sú na to ako stvorené.

Výber čerstvých a kvalitných surovín na gril – to je základ úspechu. Ako však ale vyšperkovať grilovačku do dokonalosti? Nezabudnite na chutné marinády! Hodia sa ku všetkým druhom mäsa, ale aj k rybám, zelenine či ovociu. A ako na ne?

Základy grilovania s namarinovaným mäsom

  • Namarinované mäso dávajte iba na čistý a rozpálený rošt grilu, ktorý ale najskôr potrite olejom, aby sa mäso nepripálilo. Dobrou pomôckou sú v tomto prípade aj grilovacie podložky alebo alobal.
  • Počas grilovania do mäsa nikdy nepichajte nožom či vidličkou. Do mäsa taktiež nerežte, pretože by z neho vytiekla šťava.
  • Po ugrilovaní mäso nechajte ešte mimo grilu zopár minút odpočinúť pod alobalom. Bude tak ešte viac krehké a šťavnaté.
  • Máte problém rozpoznať, kedy je mäso už hotové? Odporúčame vám termosondu alebo teplomer na mäso. Vďaka týmto pomocníkom mäso nikdy nebude surové a ani suché.
  • Vedeli ste, že na trhu je možné dostať už aj nástroj, ktorý vstrekuje marinádu priamo do mäsa? Vyzerá ako veľká striekačka, vďaka ktorej viete do stredu mäsa dostať nielen šťavnatosť, ale aj výraznejšiu chuť.

Odporúčame: Grilované mäso: Klasika, ktorá nikdy neomrzí!

marináda na bravčové mäso

Zdroj: Shutterstock

Existuje univerzálna marináda?

Pokiaľ hľadáte tú správnu marinádu, ktorá by sa hodila na všetky suroviny pri príprave na grile, máme pre vás zopár užitočných rád. Existuje totiž akýsi univerzálny postup, ktorým sa možno riadiť práve pri príprave marinády. A ak si vaše chuťové poháriky vyžiadajú zmenu, v tom prípade stačí už iba obmieňať prísady a skúšať, čo vám bude chutiť najviac.

Základom chute univerzálnej marinády sú kyslé prísady alebo enzýmy. Dodajú mäsu jemnosť a krehkosť.

  • Na kyslosť v marináde použite: ocot, víno alebo pivo, cmar, citrusovú šťavu, brusnicový džús.
  • Prísady s enzýmami: grécky jogurt, mlieko, ananásový džús, papája, med.
  • Chuť marinády podčiarknu tuky: extra panenský olivový olej, rôzne ochutené druhy olejov, majonéza, cmar.
  • Čerešničkou na torte sú bylinky a korenie, ako napríklad: čerstvé i sušené bylinky, korenie všetkého druhu, cesnak, cibuľa alebo šalotka, citrónová kôra, nastrúhaný zázvor, javorový sirup a podobne. Vašej fantázii sa medze nekladú.

V prípade, ak sa chystáte marinovať syry, pri príprave univerzálnej marinády vynechajte kyslú prísadu. Mohla by prebiť chuť samotného syra, čo by bolo veľkou škodou.

Odporúčame aj: Grilovaný syr: Ako ho pripraviť, aby bol výsledok dokonalý?

marináda na kuracie mäso

Zdroj: Shutterstock

Ako dlho marinovať jednotlivé druhy mäsa, rýb či syrov?

Dĺžka marinovania ovplyvní celkovú chuť všetkých dobrôt na grile, preto vám prinášame tieto tipy:

  • Krevety a iné morské plody nechajte v marináde len 15 – 30 minút.
  • Rybám postačí hodinka, maximálne dve.
  • Zeleninu marinujte približne 30 – 60 minút.
  • Hydinové mäso stačí marinovať 1 – 2 hodinky.
  • Bravčové mäso potrebuje viac, a to 3 – 12 hodín.
  • Hovädzie a jahňacie mäso môže byť v marináde bez problémov najmenej 3 hodiny, ale kľudne aj celý deň, teda 24 hodín.
  • Vyzretým syrom neuškodí byť v marináde aj niekoľko dní.

Neprehliadnite: Ako na grilované ryby: Objavte s nami ich čaro!

najlepšia marináda

Zdroj: Shutterstock

Užitočné rady pri marinovaní

  • Oleje a kyslé prísady sa zmiešavajú dohromady iba ťažko. Pri ich príprave buďte trpezliví, aby ste dosiahli požadovaný výsledok.
  • Použitie sladkých prísad ako med alebo javorový sirup, vytvorí na grilovanom mäse alebo zelenine lahodnú tenkú karamelovú vrstvu.
  • Šetrite soľou! Slané marinády mäso vysušujú. Soliť by sa malo až tesne pred grilovaním, kedy soľ vyzdvihne prírodnú chuť mäsa či zeleniny.
  • Pozor na hliníkové nádoby, do ktorých by ste chceli marinádu pripravovať. Hliník totiž reaguje s kyslými prísadami v marináde, čo môže zmeniť ich farbu a chuť. Preto na prípravu marinády používajte radšej nerezové, sklenené alebo plastové misy.
  • Namarinované suroviny uchovávajte v chladničke. Priebežne mäso či zeleninu pretáčajte, aby sa chute prepojili a spojili.
  • Ak vám marináda zostane, môžete ju použiť napríklad ako omáčku. Pred finálnym podávaním ju ale krátko povarte.

Marináda na bravčové rebierka

Zmiešajte:

  • sladkú chilli omáčku
  • sójovú omáčku
  • kôru a šťavu z 1 citróna
  • kôru a šťavu z 1 mandarínky
  • brusnicový džem – podľa chuti

Zaujme vás: Grilovaná zelenina: Príloha alebo hlavné jedlo? Oboje!

marináda na rebierka

Zdroj: Shutterstock

Marináda na ryby

Zmiešajte:

  • olivový olej
  • soľ a korenie
  • nasekané bylinky podľa chuti – tymián, kôpor, petržlenová vňať

Marináda na steaky

Zmiešajte:

  • balsamikový ocot
  • olivový olej
  • sójovú omáčku
  • worchestrovú omáčku
  • bylinky – sušené či čerstvé (podľa vašej chuti)
  • roztlačený strúčik cesnaku

Marináda na kuracie, bravčové, ale aj hovädzie mäso a jahňacie kotlety

Zmiešajte:

  • biele víno – 500 ml
  • vínny ocot
  • cibuľu, mrkvu a petržlen – nakrájané nadrobno
  • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • celé biele korenie a klinčeky
  • 1 bobkový list
  • bylinky podľa chuti, odporúčame vetvičku tymiánu

Tip pre vás: Grilované ovocie: Ktoré druhy ovocia grilovať a ako dlho?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní