Záhradná sprcha: Aké typy existujú a ako vybrať tú správnu?

Záhradná sprcha: Aké typy existujú a ako vybrať tú správnu?
  • 21.07.2022
  • Michaela Kožáková

Záhradná sprcha je skvelým riešením pre tých, ktorí majú dom alebo záhradu s bazénom. Ocenia ju však aj tí, ktorí túžia po príjemnom schladení počas horúcich dní na chalupe či chate. Vďaka záhradným sprchám si môžete dopriať osvieženie bez toho, aby ste museli opustiť externý priestor.

Záhradné sprchy sa opäť vracajú do módy a nechýbajú ani v moderne komponovanom záhradnom kontexte, kde nie sú len praktickým doplnkom, ale aj zaujímavým dizajnovým prvkom. Či si jednoducho potrebujete umyť tvár, osprchovať sa po namáhavej práci v záhrade či kúpaní sa v bazéne alebo poskytnúť vašim deťom lacnú možnosť vodnej zábavy, tak záhradná sprcha je tou správnou voľbou.

Pohrávate sa aj vy s myšlienkou, že si zaobstaráte záhradnú sprchu? Viete, ako vybrať tú správnu?

Neprehliadni: Záhradný gril: Aké máte možnosti a ako vybrať ten najvhodnejší?

Solárna sprcha

Zdroj: INSTAGRAM/m.schulzeeyssing

Typy záhradných spŕch

Záhradná sprcha sa skladá z tela, ktoré je vyrobené z plastu alebo hliníka. Jednotlivé sprchy sa líšia veľkosťou, pretože slúžia priamo ako zásobník vody a plnia aj funkciu solárneho kolektora. 

Väčšina modelov záhradných spŕch má okrem hlavnej hlavice aj menší kohútik. Ten slúži na opláchnutie nôh napríklad vtedy, ak chcete vstúpiť do bazéna. Nemusíte púšťať celú sprchu. Na trhu môžete nájsť množstvo modelov záhradných sprćh v rôznych cenových reláciách. 

Záhradné sprchy sa delia na dva základné typy - pevné sprchy a prenosné sprchy. 

Na záhradách sa najčastejšie môžeme stretnúť s pevnými sprchami, ktoré sú prirobené k pevnej podložke. Môžete ich umiestniť napríklad na drevenú podlahu, zámkovú dlažbu či na betónový podklad. Pevné sprchy sú stabilné, masívne, pôsobia elegantne a ľahko sa používajú.

Pevné spchy sú väčšie a majú aj objemnejší zásobník vody ako tie prenosné, preto sú vhodné do rodín s väčším počtom osôb. Navýhodou pevných spŕch je, že sú drahšie ako tie prenosné a nemožno ich presúvať.

Prenosné sprchy sú omnoho lacnejšie. Môžete ich veľmi jednoducho prenášať z miesta na miesto. Ľahko sa s nimi manipuluje a prispôsobia sa presne vašim potrebám. Na to, aby udržali rovnováhu a boli stabilné, majú podstavec. Aj napriek tomu ich však musíte postaviť na betón alebo dlažbu.

Prenosné sprchy majú menší zásobník na vodu, sú menej odolné a často nemajú kohútik na oplachovanie nôh. 

Záhradná sprcha

Zdroj: INSTAGRAM/solar_showers

Ako vybrať záhradnú sprchu?

Skôr ako sa nahrniete do predajne, premyslite si, čo od záhradnej sprchy očakávate. Ak sa chcete počas letných dní príjemne osviežiť, postačia vám bežné prenosné záhradné sprchy. Ak však máte bazén a trávite dovolenku či dokonca celé letné mesiace na záhrade, určite zainvestuje a zaobstarajte si pevnú solárnu sprchu.

Pri výbere záhradnej sprchy zvážte objem zásobníka. Ak by ste hľadali model vhodný pre viacčlennú rodinu, poobzerajte sa po sprchách s minimálnym objemom 20 litrov.

Druhým dôležitým parametrom pri kúpe záhradnej sprchy je tlak vody. Väčšina domácich záhradných spŕch disponuje tlakom od 3 do 3,5 barov. Vyšší tlak by mohol spôsobiť, že voda bude pretekať cez hlavicu a zase pri nižšom tlaku by voda mohla nedostatočne tiecť.

Je vhodné, aby vaša záhradná sprcha mala i miešaciu batériu. Jej funkciu oceníte najmä počas horúcich dní, kedy voda v zásobníku je vriaca a nepoužiteľná. Miešacia batéria vodu zmieša so studenou a pripraví takú teplotu, ktorá bude znesiteľná.

Pri výbere a kúpe záhradnej sprchy nezabúdajte i na jej dizajn. Zaobstarajte si takú, ktorá vkusne doplní a skrášli váš záhradný priestor. 

Umiestnenie záhradnej sprchy

Umiestnenie záhradnej sprchy sa odvíja najmä od toho, ktorý typ si vyberiete. Prenosná sprcha by mala stáť na stabilnom a pevnom podklade. Okolo sprchy sa bude chodiť, budete ju zapínať, vypínať a budú na ňu tiež pôsobiť poveternostné podmienky, preto jej musíte vybrať čo najvhodnejšie miesto. Pevná sprcha by mala byť pripevnená na dlažbu alebo podlahu terasy - na pevný podklad. 

Oba druhy spŕch potrebujú pre ohrev vody slnečné miesto. Okrem toho budete musieť zabezpečiť aj prívod vody, o ktorý sa postará záhradná hadica. Na sprchovanie môžete využívať pitnú vodu. Ale sprchu je možné prepojiť aj s vlastnou vodou zo studne.

Záhradné sprchy sa väčšinou umiestňujú do blízkosti bazénov, kúpacích jazier, káď a víriviek. 

Solárne záhradné sprchy

Zdroj: INSTAGRAM/solar_showers

Ako funguje záhradná sprcha?

Princíp fungovania záhradnej sprchy je veľmi jednoduchý. Každá záhradná sprcha disponuje zásobníkom vody, ktorého veľkosť sa pri jednotlivých modeloch líši. Zásobník sa naplní vodou pomocou hadice a vďaka slnečným lúčom je voda, na základe solárnych kolektorov, ohrievaná. Aj to je dôvod, prečo sa často toto zariadenie nazýva aj solárna sprcha.

Pri ohrievaní vody nemáte žiadne náklady. Všetko zabezpečí práve solárny panel. Ohriatie vody je počas letných dní rýchle. Na priamom slnku, pri teplote približne 50 – 60°C, by sa mala voda ohriať za 1,5 – 2 hodiny.

Inštalácia záhradnej sprchy

Inštaláciu záhradnej sprchy zvládne skutočne každý. Stačí, keď sprchu prepojíte s vodovodným kohútikom pomocou rýchlospojok, prípojok a záhradnej hadice.

Okrem vhodného slnečného miesta a prístupu k zdroju vody budete musieť vyriešiť aj systém odvodnenia. Týka sa to najmä pevných spŕch, ktoré vyžadujú odtok na to, aby odtekajúca voda nevytvárala kaluže. Prenosné sprchy môžete používať aj v miestach, kde sa použitá voda ľahko vsiakne do zeme.

Jednou z možností je urobiť žliabok, pomocou ktorého voda odtečie do kanalizácie alebo žumpy. Pri sprche môžete spraviť i trativod, prostredníctvom ktorého bude odtekajúca voda vsakovať do zeme. Ak však budete používať sprchovacie prostriedky, voda by nemala vsakovať do trávy alebo pôdy. Vodu je tiež možné zvádzať do podlahových výpustov, ktoré je nutné nainštalovať pod sprchu a napojiť na potrubie. 

Ako sa starať o záhradnú sprchu?

Starostlivosť o záhradnú sprchu nie je náročná. Základným pravidlom je pravidelná výmena vody v zásobníku počas teplých letných dní. Vo vode sa totižto množia baktérie. V prípade, že sprchu nepoužijete dlhšie ako 3 dni, sprchovanie nie je veľmi hygienické. 

Pozor i na vodný kameň. Hadicu a ostatné časti sprchy občas vyčistite napríklad octom, ktorý si hravo podarí s usadením kameňom.

Pevnú záhradnú sprchu počas chladných zimných dní odpojte od prívodu vody a vypustite. 

Turistická sprcha

Zdroj: INSTAGRAM/takavarco

Turistická sprcha

Turistická alebo kempová sprcha predstavuje konštrukčne jednoduché zariadenie, ktoré sa skladá z pevného vaku z umelej hmoty s rôznym objemom. Vďaka čiernemu poťahu vak dobre pohlcuje slnečné žiarenie a na slnku sa voda rýchlo zahrieva. Umelá hmota je nepremokavá a tesné zátky aj ventil zaručujú, že sprchu môžete bezpečne uložiť napríklad do tašky.

Ako to funguje? Do vaku napustite vodu, položte ho na rovnú plochu čiernou stranou k slnku a nechajte ho zohriať. Sprchu možno zavesiť na akomkoľvek vyčnievajúcom predmete. Niektoré turistické sprchy majú dokonca i termometer, vďaka ktorému si budete môcť zvoliť presnú teplotu vody. K dispozícii máte aj optimálne dlhú hadicu.

Turistickú sprchu využijete všade tam. kde nemáte prístup ku kúpeľni - na stanovačke, v prírode, na pozemku, pri mori. Sprchovanie pomocou turistickej sprchy je komfortné a praktické. 

Pozri aj: Vonkajšie osvetlenie na každé miesto v záhrade či na terase

Zdroj foto: Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/bloomingville, Instagram.com/69plombierchauffagiste

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní