Opuncia figová: Aké benefity majú jej plody a ako ju pestovať?

Opuncia figová: Aké benefity majú jej plody a ako ju pestovať?
  • 01.06.2023
  • Michaela Kožáková

Opuncia figová je jeden z najobľúbenejších druhov kaktusov, ktorý sa u nás bežne pestuje v črepníkoch. Tento kaktus s kvetmi kvitnúcimi vo výrazných farbách vytvára plody, ktoré sú jedlé. 

Opuncie sú pôvodom z Mexika, no pestovali ich už vraj aj starí Aztékovia. K nám ich priniesli mnísi v 18. storočí. V tropických krajinách rastie opuncia na každom rohu a je tam braná ako burina. Kaktus opuncia má dokonca i funkciu živého plota. V súčasnosti sa pestuje po celom svete od USA, Južnej Ameriky, Indie, až po Španielsko, Taliansko či Grécko.

Možno i vy už tento jedlý kaktus v záhrade máte. Viete, ako sa oň správne starať? Počuli ste už o pozitívnych účinkoch katusových fíg?

Neprehliadni: Zabudnuté kry, ktoré stoja za povšimnutie aj dnes: Pestujete ich?

Pestovanie opuncie

Vo svojich prirodzených podmienkach môže opuncia vyrásť až do výšky 5 metrov. Telo opuncie sa skladá z plochých stonkových článkov, ktoré sú dlhé 30 až 50 centimetrov. Rastlina ľahko zvládne aj dlhé obdobia sucha. Opuncie sú citlivé na premáčané pôdy, vyhovujú im piesočné a dobre priepustné pôdy.

U nás sa pestujú najmä v kvetináčoch. Existuje zopár druhov opuncie, ktoré sú mrazuvzdorné, ako napríklad opuntia phaeacantha, opuntia fragilis či opuntia humifusa. Niektoré druhy však nepatria medzi mrazuvzdorné. Tie treba zazimovať v pivnici alebo na inom tmavom mieste. Dajte si však pozor na vlhkosť, pretože by vám opuncia mohla zhniť. 

Opuncie vyžadujú teplotu okolo 18 – 25 stupňov. Rodiace rastliny potrebujú len mierne zavlažovanie.

Ako opunciu rozmnožovať?

Rozmnožovanie opuncie je veľmi jednoduché. Na rozmnoženie možno použiť segment, ktorý odlomíte z rastliny. Použiť môžete i pinzetu tak, že ňou prichytíte článok rastliny a ostrým nožom ho odrežete. Rez veďte v mieste, kde článok nasadá na rastlinu. Nechajte ho niekoľko dní na čistej podložke, aby sa rana zacelila. 

Odrezaný článok jemne zatlačte do pripraveného kvetináča so substrátom, ktorý je určený na pestovanie kaktusov. Základ článku nemá byť príliš hlboko.

Opuncia a choroby

Na choroby kaktusov a škodcov, ktoré tieto rastliny trápia, môžete použiť prípravky a postreky. Zo škodcov, s ktorými sa pri pestovaní opuncie môžete stretnúť sú puklice, vlnatky či roztoče.

Na plantážach, kde sa vysádzajú opuncie sa pestuje aj hmyz červec nopálový, ktorý sa stáva parazitom na článkoch opuncie. Z následného spolužitia tohto hmyzu a rastliny sa získava karmín, červené farbivo, ktoré sa používa v kozmetických prípravkoch, napríklad v rúžoch.

Plody opuncie

Hoci jesť sa dajú listy i stonka opuncie, predovšetkým plody sú obľúbené pre svoju sladkú chuť. Tie vyrastajú na jej plochých článkoch a nazývajú sa kaktusové figy. Kvety, z ktorých figy dozrievajú, sú žltej farby a sedia na okrajoch plochých článkov. Opuncia začína rodiť približne po 3 až 4 rokoch po vysadení. Plody opatrne oddeľujeme od článkov ostrým nožom. 

Tvarom sa kaktusové figy podobajú na menšie vajcia a farbu môžu mať od žltej až po žiarivo červenú. Ich dužina je veľmi šťavnatá a obal pokrytý malinkými tŕňmi. Hmotnosť sa líši od veľkosti plodu, no môžu mať od 70 až do 300 gramov.

Plody opuncie sa konzumujú čerstvé, ale majú tiež hneď niekoľko využití. Pripravujú sa z nich rôzne džúsy, džemy, alkoholické nápoje, a dokonca sa z nich vyrába aj sladidlo. Okrem využitia pre nás ľudí majú opunciu rady aj zvieratá. 

Počuli ste už o oleji z opuncie? Opunciový olej  patrí k najvzácnejším olejom na svete a je právom považovaný za najúčinnejšiu zbraň proti starnutiu pleti a tvorbe vrások.

Pozri aj: Najobľúbenejšie samovýsevné rastliny pre vytvorenie dokonalej záhrady s minimálnym úsilím

Čo obsahujú plody opuncie?

Chutné a navyše zdravé plody opuncie figovej obsahujú veľké množstvo vitamínu C, A a vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, rôzne druhy aminokyselín a tiež minerály ako draslík, vápnik, horčík a fosfor. Aké benefity ponúka opuncia?

  • Priaznivo ovplyvňuje hladinu cukru v krvi, preto je vhodná aj pre diabetikov.
  • Upravuje metabolizmus.
  • Stará sa o správne fungovanie imunitného systému aj trávenia. 
  • Pozitívne vplýva na prostatu a močové ústrojenstvo nielen mužov, ale aj žien.
  • Odbúrava tuk a pomáha chudnúť.
  • Posilňuje imunitu a chráni telo pred voľnými radikálmi v ovzduší.
  • Znižuje cholesterol.
  • Pomáha udržať zdravé kosti.
  • Pozitívne ovplyvňuje náš mozog a koncentráciu.
  • Osvedčila sa pri nespavosti a depresiách.
  • Zlepšuje stav vlasov, pokožky a nechtov vďaka nadmernému obsahu vody.

Ako olúpať plody opuncie?

Keďže plody kaktusu opuncia sú pichľavé je vhodné pri ich zbere a manipulácii použiť rukavice. Dobrou pomôckou sú tiež kliešte na zeleninu. Po odtrhnutí plod položte na pevnú podložku a ostrým nožom odrežte konce. Potom prerežte šupku až po dužinu a plod olúpte. Podrobný návod nájdete i vo videu nižšie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní