Ako sa zbaviť buriny bez chémie? Naozaj sa to dá!

Ako sa zbaviť buriny bez chémie? Naozaj sa to dá!
  • 25.06.2023
  • Kristína Vait

Venujete sa svojej záhradke naplno a aj tak tam stále vyrastá burina? Tak to proste príroda zariadila. Keď hnojíte rastlinky, hnojíte aj burinu. Keď prší a vy sa tešíte, že vám všetko porastie, porastie aj burina. A vy len trháte a trháte a trháte a burina stále rastie. Zúfalstvo vás určite dotlačilo aj k tomu, aby ste burinu postriekali.

Najmä, ak vám vyrastá pomedzi zámkovú dlažbu alebo niekde okolo chodníka. Chemické postreky sú účinné, avšak tiež len na chvíľu. Keď však chcete skoncovať s burinou, aj keď len na chvíľu a šetriť pritom ovzdušie a životné prostredie, skúste siahnuť po menej invazívnych metódach. Skúsili ste prírodné herbicídy alebo prístroj na spálenie buriny?

Ako sa zbaviť buriny bez chémie? Použite prírodné herbicídy

Na prírodných prostriedkoch do záhrady milujeme to, že sú to veci, ktoré máte bežne v domácnosti alebo ich nájdete na svojej záhrade. Po väčšine sú to lacné vecičky, bežne dostupné a niektoré z nich môžete používať aj v blízkosti zeleniny, či ovocia.

Prírodný postrek proti burine z octu

Ocot je skvelým pomocníkom v domácnosti, ale aj na záhrade. Pokiaľ ho neriedený nastriekate na burinu, tak ju to zničí. Najlepší účinok má skoro ráno za slnečného počasia, lebo slniečko umocňuje jeho účinok. Dávajte však pozor na to, aby ste si nepostriekali aj svoje rastlinky, lebo bude účinkovať aj na nich a spáli ich. 

Sóda bikarbóna proti burine

Sódu môžete použiť naozaj takmer na všetko. Tentokrát z nej však nebudete robiť postrek, ale priamo ju nasypete v práškovej formy na zaburinené časti vašej záhradky. Pokiaľ budete používať ocot na postrek, môžete pridať sódu aj tam. Pomer je 500 g sódy, 200 ml octu a 5 l vody.

Neprehliadnite: Postrek na ríbezle - TAKTO si zabezpečíte bohatú a zdravú úrodu!

Zásyp z kukuričnej múky

Kukuričná múka obsahuje lepok. Ten zabraňuje tomu, aby rastliny klíčili. Posypte teda touto múkou burinu a zabránite tak jej ďalšiemu rastu. Dávajte ale veľký pozor v zeleninovej hriadke.

Soľný roztok pomôže zničiť burinu

Bez soli si náš život ani nevieme predstaviť. Ak vás trápi burina medzi dlažobnými kockami alebo popri chodníku, zmiešajte 200 g soli a 100 ml bieleho octu v 1 l vody. Trik je v tom, že vďaka soli burina nebude schopná absorbovať vodu a vyschne. Dbajte na to, aby ste tento roztok používali naozaj iba na miestach, kde nemáte iné rastliny ako burinu, lebo tento trik bude fungovať aj na nich.

Tip redakcie: Do každého z tekutých roztokov môžete pre lepší účinok pridať aj prostriedok na riad. Budú stačiť dve polievkové lyžice.

Postrek z citróna

Odšťavte si citróny a premiešajte s vodou. Čím silnejší roztok bude, tým lepšie. Následne postriekajte burinu, ktorá vám prekáža. Citrón môžete aj nakrájať na plátky a poukladať na najviac zaburinené miesta. 

Vriaca voda

Vriaca voda je najjednoduchším a najdostupnejším spôsobom, ako sa zbaviť buriny. Jednoducho burinu zalejete a obaríte ju. Dávajte však pozor na svoje končatiny, aby ste neobarili seba a taktiež svoje kvety alebo zeleninu, pokiaľ likvidujete burinu práve pri nich.

Dehydrujte burinu alkoholom

Tento spôsob je asi troška nákladnejší, ale ak sa u vás doma nachádza alkohol, ktorý nikto nikdy nebude piť, smelo ho použite. Najlepšie sú číre, napríklad vodka.

Môžete ho nastriekať priamo na burinu alebo burinu vytrhnite a nastriekajte ho na miesto, kde burina bola. Alkohol burinu spáli. 

Drevený popol proti machu

Ak ste doteraz popol po grilovaní alebo opekaní niekam vysypávali, odteraz už nebudete. Váš trávnik sa vám poďakuje. Bude nádherný a jednoliaty. Drevený popol totiž likviduje mach v trávniku. Popol obsahuje vápnik, ktorý potom spôsobuje, že je pôda menej kyslá a tým pádom vytvorí pre mach nepriaznivé podmienky. 

Odporúčame: Ako zatočiť s voškami: Účinné tipy na elimináciu a prevenciu

Mulč zabraňuje burine, aby rástla

Mulčovanie je veľmi účinný spôsob, ako zatarasiť burine cestu. Môžete použiť slamu, drevenú štiepku alebo kôru. Okrem toho, že tam nebude rásť burina, rastliny si udržia oveľa viac vlahy. Ak ste mulč ešte nepoužili, za pokus to určite stojí.

Žihľavový hnoj

Žihľava je svojim spôsobom tiež burina, ale napomáha aj pri jej hubení. Pokiaľ si pripravíte žihľavový hnoj, môžete ním pohnojiť pôdu alebo vyhubiť nežiaducu burinu. Pripravíte si ho jednoducho. 1 kg žihľavy necháme postáť 3-4 dni v 10 l vody.

Postupne premiešavame. Nádoba, v ktorej budete tento výluh robiť, by sa mala dať hermeticky uzavrieť. Po 4 dňoch máte hnoj hotový a pripravený na použitie.

Zvážte rýľovanie

Nie je nič prospešnejšie pre rast buriny, ako keď zrýľujete pôdu a korienky buriny sa dostanú na povrch, aby mohli krásne rásť. Na prekyprenie pôdy a prevzdušnenie pôdy pred sadením je to síce dôležité, ale burine tým naozaj iba pomôžete. Namiesto rýľovanie prekryte pôdu hrubou vrstvou mulču. 

Prístroje na pálenie buriny

Existujú elektrické aj propánové prístroje na pálenie buriny. Tie elektrické sú o niečo menej invazívne a pokiaľ máte menšiu záhradu alebo pozemok, elektrický vám úplne postačí. On v skutočnosti burinu nespáli plameňom, ale iba horúcim vzduchom ohriatym na 600 stupňov. Do 2-3 dní od opálenia burina vyschne. Propánový prístroj burinu naozaj spáli. V oboch prípadoch je potrebné zničenú burinu pozbierať a vyhodiť.

Bude vás zaujímať: Múčnatka: Prevencia, liečba a ochrana rastlín pred touto hubovou infekciou

Pristroj na palenie buriny

Zdroj: Redakcia TvojaZahrada

Vysaďte aksamiestnicu

Táto na pohľad pekná letnička, ktorá svojou špecifickou vôňou odpudzuje komáre, pomáha aj pri redukcii buriny. Na burinu účinkujú látky, ktoré aksamietnica vylučuje zo svojich koreňov do pôdy a bráni tak trvácnym burinám v raste. Môžete si tak napríklad vyčistiť hriadku pred sadením na nasledujúci rok. Nevysádzajte ju však k zelenine a iným úžitkovým rastlinám.

Zabráňte fotosyntéze buriny netkanou textíliou

Netkaná čierna textília je jeden z najúčinnejších spôsobov, ako sa zbaviť buriny. Ak ju totiž natiahnete, zamedzíte svetlu, ktoré burina potrebuje na fotosyntézu a tým nemôže ďalej rásť. Ak ste sa doteraz nevedeli rozhodnúť, či áno alebo nie, naša odpoveď je jednoznačné áno.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní