Žihľava, ktorá nepŕhli: Farebný koleus ozdobí každú záhradu i balkón

Žihľava, ktorá nepŕhli: Farebný koleus ozdobí každú záhradu i balkón
  • 13.04.2023
  • Michaela Kožáková

Do africkej žihľavy sa zamilujete na prvý pohľad. Očarí vás svojím zaujímavým vzhľadom a nenáročnosťou pestovania. Koleus rozžiari vašu záhradu, balkón, terasu či byt až trojfarebnými listami. Existujú stovky kultivarov s listami v rôznych odtieňoch zelenej, oranžovej, tmavočervenej, fialovej, hnedej či ružovej farby.

Veľké pasy pestrej výsadby okrasnej žihľavy v záhrade či kvetinovom záhone nadobúdajú vzhľad mäkkej prikrývky a živé farbené listy dodávajú oknám, terasám, závesným kvetináčom či balkónom dekoratívny nádych.

Koleus, kráska pochádzajúca z tropickej Afriky, je v posledných rokoch obľúbenou letničkou a izbovou rastlinou. Ako na pestovanie koleusu vonku? Ako túto ozdobnú žihľavu rozmnožovať? A ako si ju vypestovať zo semienka?

Neprehliadni: Ako sadiť cibuľoviny do zeme či nádoby? Presne TAKTO!

Koleus

Zdroj: INSTAGRAM/habitatbrasileiro

Ako pestovať koleus?

Koleus – africká žihľava je veľmi vďačnou rastlinou, ktorá je vhodná aj pre začínajúcich záhradkárov. Tieto letničky nie sú náchylné na choroby. Pri chladnom a vlhkom počasí sa môžu objaviť príznaky hubových chorôb, ako je pleseň. Málo svetla spôsobuje vytiahnutý rast riedko olistených tenkých vetvičiek, čo sa stáva počas zimných mesiacov. 

Koleus kvitne malými modrými kvetmi usporiadanými do klasu, ktoré sú v porovnaní s intenzívnymi farbami listov nevýrazné.

Umiestnenie koleusa v záhrade

Tieto veľmi atraktívne rastliny nie sú vôbec náročné na pestovanie. Staromódnemu druhu koleusu vypestovaného zo semien sa najlepšie darí v polotieni až v úplnom tieni, ale novšie kultivary, ako napríklad odroda Wizard Coral Sunrise, prosperujú na plnom slnku.

Príliš veľa slnka môže spáliť listy a spôsobiť vyblednutie farby pri väčšine klasických odrôd. Rastline vyhovuje umiestnenie priamo v záhone na záhrade, v kvetináčoch na terase, ale koleus môžete pestovať i v byte. 

Akú zálievku zvoliť pre koleus

Pri pestovaní africkej žihľavy platí pravidlo, že čím viac vlahy rastline doprajete, tým výraznejším sfarbením sa vám odvďačí. Nedostatok vlahy môže spôsobiť opadávanie spodných listov.

Koleus treba polievať tak, aby jeho substrát nebol nikdy suchý. Dajte si však pozor na trvalé zamokrenie. Rastlina tiež obľubuje rosenie listov.

Správny substrát pre koleus

Vašej okrasnej žihľave sa bude dariť v priepustnej humóznej pôde bohatej na živiny, bez obsahu vápnika. Pri pestovaní v nádobách použite substrát určený na balkónové kvety.

Nezabudnite tiež na dobrú drenážnu vrstvu a perlit.

Kolues

Zdroj: INSTAGRAM/lovleyleafs

Ako prezimovať kolues?

Koleus nie je mrazuvzdorný, preto ho treba pred mrazmi presadiť do črepníka a zazimovať na svetlom mieste pri teplote okolo 12 až 15 °C. Keďže rastlina potrebuje veľa svetla, počas zimných mesiacov kvitne menej výrazne, farby sú bledšie ako počas leta. 

Na jar žihľavu zrežte a nechajte si zakoreniť životaschopné odrezky. Aj zrezaná rastlina začne vyháňať nové listy pri dostatku svetla. Ďalšou možnosťou je odrezanie výhonkov už v septembri. Tie potom nechajte na zimu koreniť vo vode.

Ako rozmnožiť koleus?

Okrasné žihľavy si môžete rozmnožiť odrezkami. Stačí z rastliny odrezať približne 5 – 10 centimetrový odrezok a dať do vody alebo hneď do pôdy. Po zasadení rastliny opäť vyženú z boku mladé výhonky, ktorým stačí znova odstrihnúť vrchol a zasadiť ho.

Kvety okrasnej žihľavy môžete odstrániť, aby nebrali rastline výživu. Nestrihajte však všetky, niektoré si nechajte na semienka.

Pozri aj: Záhradné jazierko: Ako sa oň postarať na jar a na čo by ste nemali zabudnúť?

Kolues

Zdroj: INSTAGRAM/world_of_flowerpower

Druhy a odrody africkej žihľavy

Dnes existuje viac ako 300 rôznych druhov ozdobnej žihľavy a viac ako 1500 rôznych odrôd s rôznymi farbami, textúrami listov a vzormi. Najpopulárnejšie sú druhy koleusu Wizard so štandardným mixom farieb a Kong s obrovskými listami. Zaujímavými sú aj odrody zo série Black Dragon s bordovými listami s nariasenými okrajmi, Premium Sun, ktoré skvele tolerujú plné slnko či trpasličie Fairway. Výber je skutočne široký.

Ako vypestovať kolues zo semienka?

Ozdobnú žihľavu si môžete vypestovať i zo semienok. Budete potrebovať:

  • nádobu, misku, črepník
  • substrát pre izbové rastliny
  • semienka
  • fóliu alebo igelitové vrecko
  • vodu

Postup:

  1. Ak si chcete vysiať svoje rastlinky, január až apríl sú vhodné mesiace. Vezmite nádobu a dajte do nej pripravený substrát. Môžete ho aj poliať alebo tak spravte až po umiestnení semienok pomocou rozprašovača s vodou.
  2. Semienka nasypte na povrch substrátu. Nádobu so semienkami zakryte a nechajte ju prekrytú, až kým semienka nezačnú klíčiť. Nádobu umiestnite na teplé miesto, pretože semienka na klíčenie potrebujú teplotu 20 – 25 °C.
  3. Po 14 – 20 dňoch semienka vyklíčia. Keď majú sadeničky aspoň 4 listy, môžete ich opatrne pomocou lyžice presunúť do väčšej nádoby. Malé rastlinky naďalej udržujte v teple a vlhku. Keď podrastú, môžete ich vysadiť von alebo do kvetináčov, ktoré ste si nachystali, najlepšie až po 18. máji.

Podrobný postup nájdete aj vo videu nižšie.

Kolues

Zdroj: INSTAGRAM/9mytj.plants

Koleus

Zdroj: INSTAGRAM/balkondahayat

Kolues

Zdroj: INSTAGRAM/coleus.and.more

Koleus

Zdroj: INSTAGRAM/erikas_coleus


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní