Ako zatočiť s pandravami? Zbavte sa ich týmito zaručenými spôsobmi

Ako zatočiť s pandravami? Zbavte sa ich týmito zaručenými spôsobmi
  • 20.04.2023
  • Michaela Kožáková

Každý záhradkár má obrovskú radosť z rozkvitnutých kvetinových záhonov a z bohatej úrody. Vtedy vie, že sa jeho námaha a práca vyplatila. Nikoho z nás však nepoteší pohľad na odumierajúce rastliny. Tie má pravdepodobne na svedomí jeden druh hmyzu – larvy chrústov, pandravy.

Tučné, na pohľad škaredé biele tvory sa nevyskytujú len v záhradnej pôde. Pandravy v muškátoch či v iných kvetináčoch dokážu narobiť poriadnu škodu. Určite i vám už tieto pôdne škodce vo vašej záhrade poriadne zavarili. 

Ako sa zbaviť pandráv? Ako predísť ich výskytu v záhrade?

Neprhliadni: Záhradná hojdačka: Na čo sa pri jej výbere zamerať?

Čo je to pandrava?

Chrúst obyčajný (Melolontha melolontha) je typickým škodcom v slovenských záhradách. Chrúst je chrobák, ktorý v priemere dosahuje aj tri centimetre. Je typický svojou hnedou farbou, zlatistými chĺpkami a tvrdými krídlami. 

Škodu vedia napáchať nielen dospelé jedince, ale aj pandravy chrústa. Tie sa na dospelého jedinca vyvíjajú približne 3 až 4 roky. Pandravy sú jemne žltkasté larvy, v pokojovom stave v tvare C, ktoré sa liahnu začiatkom leta. Mnoho lariev iných, užitočných chrobákov vyzerá podobne. Pandravy sa nachádzajú vždy hlboko v zemi. Ak teda nájdete pandravy na iných miestach, pravdepodobne ide o iný druh.

Pandravy v komposte, pandravy v kvetináčoch či vo voľnej pôde sú častým problémom záhradkárov. Larvy chrústa nie sú prieberčivé na potravu. Hoci sa pohybujú minimálne, vo svojom okolí zjedia všetko, čo pod zemou nájdu. Koncom jesene sa pandravy presúvajú hlbšie do pôdy, kde sa zakuklia. Vyliahnuté jedince potom prezimujú v pôde. 

Dospelé chrobáky si radi pochutnávajú na duboch či iných stromoch, ktoré dokážu poriadne obžrať.

Larva

Zdroj: INSTARGRAM/erika_5436

Ako sa zbaviť chrústov?

Najčastejšou praktikou pri odstraňovaní chrústa je ručné zbieranie. Ak je však tento hmyz vo vašej záhrade premnožený, bude sa vám zberať len ťažko.

Pri eliminácii chrústov pomôžu aj ich prirodzení predátori. S dospelými chrústami si poradia netopiere, ježkovia, rôzne vtáky ako havran, ďateľ, drozd, kukučka či straka. Na pandravách chrústa si radi pochutia aj krtkovia. Dospelé chrústy zredukujete tiež ich striasaním zo stromov a ničením.

Ekologickým spôsobom zbavenia sa chrústov sú aj entomapatogénne huby alebo háďatká. Invázne larvy parazitických hlístic Heterorhabiditis, ktoré sa aktívne pohybujú v pôde a čuchom vyhľadávajú pandravy, sú tiež výbornou ochranou záhrady pred nepríjemnými bielymi larvami v pôde. Napadnuté larvy chrústov v priebehu 48 hodín hynú. Vo vnútri mŕtveho hmyzu dokončí hlística svoj vývoj a ďalej sa množí. 

Ďalšou možnosťou ako sa zbaviť týchto škodcov je postrek na pandravy s obsahom baktérií a mikroorganizmov, ktoré ničia larvy.

Prevencia

Najväčší význam pri boji s pandravami v zemi majú preventívne zásahy. Medzi ne patrí správny osevný postup, striedanie plodín, skorá sejba, obrábanie pôdy, vyvá­žené hnojenie či ničenie burinyNa jar, v lete a začiatkom jesene sa odporúča plytká orba so strojmi, ktoré pôdu dôkladne rozmrvia.

Larva

Zdroj: INSTAGRAM/domlinkyle

Larva

Zdroj: INSTAGRAM/gemmasgroentetuin

Larva

Zdroj: INSTAGRAM/drewnianykolek_motomend

Chrúst

Zdroj: INSTAGRAM/thepobble


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní