Ako si poradiť s hrabošom v záhrade? Vyskúšajte TIETO overené triky

Hraboše sú vo všeobecnosti plaché tvory a málokedy uhryznú človeka. Pre ľudí preto nepredstavujú priamu hrozbu. Avšak, tieto hlodavce sa považujú za škodce, pretože poškodzujú rastliny a trávnik. Výsadbu na záhrade dokážu nielen znehodnotiť, ale zničiť do posledného korienka. Váš dokonale vykosený trávnik zmenia na holú zem pretkanú dierami.

Na hraboše a iné hlodavce niekedy nefungujú ani mačky či psy. Nezúfajte, máme pre vás zopár trikov, ktoré vám pomôžu zbaviť sa ich. Ide o ekologické spôsoby, ktoré hlodavce nezahubia a neškodia ani vašej záhrade. Po pasciach, deratizácii či chemických jedoch na hraboše by ste mali siahať len v prípade, že sa tieto hrabavé tvory nedajú odohnať zo záhrady bez usmrtenia.

Ako vypudiť hrabošov zo záhrady a čo týmto hlodavcom najviac prekáža? 

Neprehliadni: Ako zatočiť s voškami: Účinné tipy na elimináciu a prevenciu

Ako vyzerá hraboš?

Na Slovensku žije viac druhov týchto hlodavcov, ako napríklad hraboš močiarny, hryzec vodný či hraboš poľný, ktorý rád zavíta do našich záhrad. Veľkosť dospelého jedinca dosahuje priemerne od 7 do 12 centimetrov. Vzhľadom pripomína myš, avšak je trochu väčší a zavalitejší. Jeho srsť má sivé až sivohnedé sfarbenie, na bruchu môže mať svetlejšie pásy. Charakteristickým znakom hraboša je asi 3-centimetrový chvost a malé skryté uši.

Čím sa živí hraboš poľný? Tento ničiteľ úrody si rád pochutná na koreňoch rastlín, no nepohrdne ani listami, stonkami a semenami. Jeho obľúbenou potravou sú zemiaky, koreňová zelenina, cukrová repa aj niektoré druhy ovocia. Napadnúť môže aj ovocné stromy

Ako odhaliť prítomnosť hraboša v záhrade?

Ako spoznáte, že máte v záhrade nechceného hosťa? Ako zistíte, že vašu úrodu napadol hraboš alebo hryzec? Všímajte si najmä zničenú zeleninu, niektoré druhy ovocia a mladé stromčeky. To, že ide presne o tieto škodce, odlíšite tým, že sú zničené hlavne spodné časti rastlín – korene, kôra alebo nadzemná časť rastlín, ktorá sa nachádza blízko pôdy.

Ďalším znakom hrabošov sú ich podzemné tunely. Keď vyberiete zvyšky koreňov zeleniny, ktorú tieto živočíchy nezožrali, tak je veľká pravdepodobnosť, že sa pod nimi bude nachádzať podzemný tunel. Tieto tunely vedú priamo do hniezda hrabošov, ktoré je približne 30 centimetrov pod zemou. Prítomnosť hraboša vo vašej záhrade prezradia i diery.

Tento druh hlodavcov obľubuje hustú vegetáciu prerastených trávnikov a záhrad, ktoré im poskytujú veľa potravy. Hraboša v trávniku odhalia najmä úkryty, ktoré si tam vytvoril. 

Aromatické bylinky na odpudenie hraboša

Napriek tomu, že hraboši sú bylinožravci, niektorým rastlinám sa z diaľky vyhýbajú. Ide najmä o cesnak, bazu, čierne ríbezle, komonicu, narcis alebo korunku kráľovskú. Ich aróma a vôňa na nich totiž pôsobí odpudivo a často prinúti hrabošov váš pozemok opustiť.

Hrabošom v záhrade môžete vytvoriť aj tzv. pachové bariéry. Natlačte do chodbičiek hlodavcov listy spomínaných rastlín alebo handru napustenú benzínom, prípadne petrolejom. Základom je používanie vysoko aromatických prvkov, ktoré budú hrabošom smrdieť a zabránia im v prechode.

Pozri aj: Slizniaky v záhrade - ako sa ich účinne zbaviť bezpečne a ekologicky?

Hraboš

Zdroj: Depositphotos

Zvukové plašiče na hrabošov

Výborným trikom nielen na hraboše, ale i myši a krtkov sú zvukové plašiče. Najlepšie na tom je, že si takýto plašič dokážete vyrobiť i jednoducho sami. Budete potrebovať iba plastovú fľašu. Prerezanú plastovú fľašu umiestnite hrdlom proti vetru do pôdy, pod ktorou sa hraboše zdržiavajú. Vietor spôsobuje v hrdle fľaše silný piskľavý zvuk, ktorý tieto hlodavce neznášajú.

Môžete si tiež zaobstarať elektrický plašič na hlodavce so zvukom, ktorý nebudete počuť. Ten funguje na princípe šírenia infrazvukových vĺn s frekvenciou pod 20 Hz.

Biologická zmes na hraboše

Vyskúšajte svojim nezvaným hosťom pripraviť zapáchajúci koktejl, ktorého účinnosť si pochvaľuje mnoho záhradkárov. Niekoľko dní kvasená zmes cmaru a srvátky sa postará o prenikavý zápach, na ktorý sú hraboše obzvlášť citlivé. Ako na to? Stačí naliať aspoň jeden hrnček zmesi do každej chodbičky. Výsledky by ste mali zaznamenať po pár hodinách.

Prevencia proti hrabošom

Výskytu hrabošov v záhrade sa dá predísť aj pravidelnou prevenciou. Premnoženiu hrabošov prospieva neporiadok v záhrade v podobe nepozberaných zvyškov úrody či nedostatočne obrábanej pôdy. Toto všetko im totiž poskytuje útočisko a potravu. Čo odradí týchto hlodavcov od toho, aby sa usadili vo vašej záhrade:

  • pravidelné kosenie trávy,
  • neustále okopávanie pôdy, ktorým narušíte chodbičky a tunely hraboša,
  • vysádzanie stromčekov v košoch chránených pletivom,
  • rozmiestnenie podomácky vyrobených zvukových plašičov po záhrade,
  • zbieranie zvyškov úrody, odstraňovanie popadaného ovocia, ktoré láka hlodavcov.
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE