Ruže a cesnak by sa mali pestovať spoločne! TOP dôvod, prečo skúsiť aj postrek z cesnaku

Ruže a cesnak by sa mali pestovať spoločne! TOP dôvod, prečo skúsiť aj postrek z cesnaku
  • 02.07.2023
  • Kristína Vait

Ruže sú nádherné na pohľad, dokážu vás opantať svojou vôňou, ale aj bodnúť tŕňom. Ľudia, ktorí ruže pestujú, sú na nich náležite hrdí a venujú im veľa svojho voľného. Pestovatelia však poznajú aj úskalia, ktoré pestovanie ruží prináša. 

Koľko chorôb, škodcov a iných nepriateľov ruže dokážu mať, si neviete ani predstaviť. Staranie sa o tieto krásky naozaj netreba brať na ľahkú váhu a ak chcete mať nádherné ruže, vyzbrojte sa trpezlivosťou a vyvarujte sa zbytočných chýb.

Pestovanie ruží

Ak ste ruže nikdy nemali, mali by ste poriadne pozrieť na to, ako ich pestovať. Rôzne odrody budú mať aj rôzne nároky na poveternostné podmienky a preto dobre zvážte, ktoré vám budú najviac pasovať.

Vo všeobecnosti majú ruže špecifické „požiadavky“ na prežite, ale nie je to nič zložité a nemusíte si kvôli tomu zadovážiť skleník. Či už budete mať ružu na pníčku, kríčkové alebo ťahavé ruže, všetky budú potrebovať adekvátnu podperu. Ďalej budete pre svoje krásky, aby sa im čo najviac darilo, potrebovať:

  • Vzdušná, piesočnato – hlinitá pôda, ktorá dokáže ľahko vstrebávať vodu počas dažďa a zalievania, je pre nich ideálna.
  • Ruže potrebujú dostatok slnka, takže vyberte miesto, kde na nich bude svietiť takmer celý deň. Dobre znášajú jemný tieň od stromov alebo iných vyšších rastlín, ale iba chvíľu počas dňa.
  • Vysaďte ich v dostatočnej vzdialenosti od seba.
  • Musíte ich pravidelne zrezávať a teda aj odrezávať odkvitnuté ružičky. Rez by nemal byť hlbší ako 5 až 8 mm.
  • Kyprite im pôdu. 
  • Mulčovanie je potrebné na udržanie vlahy, ochranu ruží aj ako prevencia proti burine.
  • Hnojte ruže adekvátnym hnojivom niekoľko krát do roka.
  • Zavlažujte pravidelne, ale skúste sa vyhnúť tomu, aby sa voda dostala na listy.           

Bude vás zaujímať: Zbavte sa pásavky zemiakovej! Vyskúšajte týchto 9 účinných trikov

Prečo vysadiť k ružiam cesnak?

Spomínali sme už, že tak ako sú ruže krásne, tak sú aj často náchylné na rôzne choroby a ničia ich škodcovia. Jedným z najhorších nepriateľov ruží sú vošky, ktorá vyciciavajú z ruží život. A to doslova. Napadajú mladé časti rastlinky, ktoré sú najviac zraniteľné a preto ruže začnú postupne chradnúť. Jedným riešením, ako tomu zabrániť je vysadiť k ružiam cesnak. 

Vošky a veľa iných škodcov vôňu cesnaku neznášajú a preto sa vašim krásnym ružiam vyhnú. Keď máte ruže vysadené v dostatočnej vzdialenosti od seba, nemal by byť problém pomedzi posadiť cesnak. Najlepším je samozrejme ten klasický, ktorý je dostatočne aromatický a splní svoj účel. Pokiaľ už máte staršie ruže, dávajte si pozor na ich tŕne pri sadení cesnaku. Ak ešte ruže zasadené nemáte, tak myslite na to, aby si nechali miestečko aj na cesnak.

A hneď spolu s ružami zasadíte aj cesnak. Spojíte tak príjemné s užitočným. Cesnak si potom môžete pozbierať a skonzumovať. Po väčšine sa cesnak zbiera v polovici leta, keď mu vňaťka začne schnúť. Takto pozbieraný cesnak nechajte vysušiť a potom uskladnite na tmavom a chladnom mieste. Domácemu cesnaku sa chuťou a arómou nič nevyrovná.

Pozri aj: Ako si poradiť s hrabošom v záhrade? Vyskúšajte TIETO overené triky

Postrek z cesnaku

Mohlo sa kľudne stať, že výsadbu cesnaku už prešvihli. Nezúfajte však. Použite cesnakový postrek proti voškám. Budete potrebovať cesnak, vodu a parafín alebo včelí vosk. Všetky ingrediencie zmiešate a necháte odstáť 24h. Potom precedenú zmes môžete striekať priamo na ruže. Pomôže to aj proti roztočom, hrdze a iným baktériám. Keď už budete mať postrekovač v ruke, kľudne použite túto zmes aj iné rastlinky.

Cesnak je v tomto prípade hrdina v jasnej zbroji a bude pôsobiť ako prevencia alebo dokonca záchrana pre vaše ruže. Nielen vošky, ale aj iní škodcovia sú premnožení a ich prirodzení predátori ich nestačia likvidovať. Vďaka globálnemu otepľovaniu nevymrznú ani v zime a preto nám pestovateľom neostáva nič iné, iba hľadať alternatívy, ako ochrániť svoje rastlinky, ale zároveň neničiť životné prostredie. Preto použite cesnak aj vy. Je to skvelá voľba a ešte k tomu aj za málo peňazí.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní