Previsnuté dreviny sú ozdobou záhrady! TAKTO zvýšite rast ich korunky

Previsnuté dreviny sú ozdobou záhrady! TAKTO zvýšite rast ich korunky
  • 25.07.2023
  • Lenka Biba Slovak

Vďaka svojej veľkosti sú previsnuté stromy vhodné do menších záhrad, predzáhradiek alebo záhonov. Výška týchto stromov býva určená výškou koruny a počas života sa potom mení už iba málo. Dreviny s previsnutou formou habitusu sú pútavým prvkom v každej okrasnej záhrade. Na udržanie ich zaujímavého tvaru je treba kontrolovať ich rast, a preto pozornosť treba venovať hlavne vrcholovému výhonku, ktorého vývin ovplyvňuje tvar celej dreviny.

Previsnuto rastúce dreviny bývajú občas naštepené na príliš nízky kmienok, čo postupne s jeho vývojom môže prinášať neželané komplikácie. Preto, že tieto dreviny rastú prakticky len smerom nadol, čoskoro sa korunka plazí po zemi a musíme ju neprimerane strihať. To môže rastlinu vysiľovať. Ako tomu efektívne zabrániť?

Previsnuté dreviny

Okrasné dreviny tvarované a zaštepené na kmeni si zachovávajú svoju stabilnú výšku a rozvíja sa len ich korunka. Ide o kompaktné formy vhodné na pestovanie nielen v záhradách, ale aj vo väčších kvetináčoch či okrasných nádobách. Obľúbené sú predovšetkým v menších záhradách, v skalkách, na priedomí, na balkónoch, terasách alebo aj ako lemy v záhonoch.

Previsnuté stromy

Previsnuté stromy sú krásne, avšak už pri kúpe je vhodné dbať na to, aby drevina nebola nevhodne nízko navrúbľovaná. Hoci sú vyššie navrúbľované dreviny drahšie, v budúcnosti sa táto investícia určite vráti. Keď však nie je ideálne vysoká rastlina k dispozícii, môžeme si pomôcť jednoduchým trikom.

S nízkym kmienkom sa však nemusíte uspokojiť. Existuje jeden jednoduchý spôsob, ako korunku takéhoto stromu zvýšiť. A my vám ho dnes prezradíme.

Neprehliadnite: Cínie sú krásnou ozdobou každej záhrady - TAKTO ich treba pestovať!

Ako zvýšiť korunku previsnutých rastlín?

Na tento trik si pripravte kovovú tyč, ideálne roxor s hrúbkou 10 milimetrov a viac.

Dĺžku si zvoľte podľa zamýšľanej výšky tvarovania, a to s prihliadnutím na potrebu dostatočného zasunutia do pôdy.

  • Na miesto, kam chcete umiestniť roxor, si najskôr zatlčte kovovú trúbku s hladkým povrchom.
  • Vytiahnite ju a do pripravenej diery zasuňte roxor.
  • Aby bol dostatočne stabilný, zasuňte ho do hĺbky aspoň 50 cm.
  • Oporný kolík by ste mali viesť blízko kmienka stromčeka a pôvodnú korunu by mal presahovať podľa vašej zamýšľanej úpravy.

Osmičkový uzol a jeho využitie

Z korunky stromu vyberte najdlhší a najvitálnejší previsnutý konár. Citlivo, kým to jeho pružnosť dovolí, ho opatrne vyberte a ohnite kolmo nahor popri vodiacemu kolíku a zafixujte takzvaným osmičkovým uzlom minimálne v dvoch bodoch.

K jednému kolu môžete takto podľa potreby uviazať aj viac konárov, POZOR - ideálne však maximálne tri. Vyviazané konáre sa totiž môžu pôsobením vetra o drsný roxor šúchať, a preto je vhodné využiť už spomínaný osmičkový uzol.

Odporúčame aj: Záhradná hojdačka: Na čo sa pri jej výbere zamerať?

Odstraňovanie konárov pri tvarovaní stromu

Po zafixovaní konárov zhodnoťtee, koľko objemu korunky smte presmerovali a či je potrebné niektoré konáriky pôvodnej koruny aj odstrániť. Odstránením týchto konárov môžete urýchliť smerovanie vitálneho rastu do novej časti stromu, čo je veľmi užitočná metóda.

  • Súčasne však treba myslieť na to, že ponechané konáre z pôvodnej korunky pomáhajú vyživovať celú drevinu.
  • Pôvodné konáre preto môžeme odstrániť až po spevnení novej, vyššie položenej časti koruny.
  • Obvykle to býva po roku alebo neskôr.

Celá procedúra zvyšovania kmienka závisí najmä od vitality danej rastliny. Pokiaľ vidíte, že si konáre osvojili vami určený smer a tvar rastu, môžete osmičkové uzly a nízko rastúce konáre úplne odstrániť. Uzly predtým pravidelne kontrolujte, aby ste predišli priškrcovaniu konárov. Fixácia pomáha aj ako ochrana proti silnejšiemu vetru a nie je chybou, ak takto drevinu ponecháte aj tri sezóny.

  • Takýto spôsob zvyšovania korunky sa môže opakovať aj viackrát, až kým nedosiahnete konečnú vami požadovanú výšku.
  • Konáre rastúce z najvyšších partií predĺženého kmienka by mali mať tendenciu prekrývať konáre z nižších častí stromu, čo môžete podporiť aj vhodným rezom.
  • Keď vrchná časť koruny dostatočne zmohutnie, mala by byť koruna stabilná rovnako, ako keby bola navrúbľovaná.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní