Ako zachrániť spálený trávnik? Triky, ktoré zaručene fungujú!

Nielen leto je náročné obdobie pre trávnik a celú okrasnú i úžitkovú záhradu. Je to ročné obdobie, keď sa na vašom trávniku začínajú skutočne prejavovať letné horúčavy, nakoľko práve tráva nemá veľa spôsobov, ako môže zostať chránená. Rovnako ako vaše opálenie alebo spálenie od slnka, aj vaša tráva môže zmeniť farbu v dôsledku prílišného vystavenia slnku.

Slnkom spálené miesta vášho trávnika pravdepodobne zhnednú a na niektorých miestach môžu dokonca odumrieť. V letných horúčavách už aj v našich zemepisných šírkach je to bežný problém, ktorý sa objaví najmä v auguste, pričom môže byť nevzhľadný. A to práve vtedy, keď si plnými dúškami užívate dokonalé letné počasie.

Spálený trávnik

Rizikové faktory pre slnkom spálenú trávu sú predovšetkým tieto:

  • Tráva vystavená priamemu slnku počas celého dňa - ak nemáte žiadne stromy, ktoré by poskytovali tieň, dokonca aj vaša slnkom milujúca tráva môže trpieť slnkom.
  • Kopcovitý terén - kopec môže zvýšiť váš rizikový faktor z viacerých dôvodov. Voda je totiž kľúčovým prispievateľom k zdraviu trávnika. Strmé svahy nemajú vždy možnosť vsiaknuť vodu do pôdy skôr, ako ju gravitácia dostane na spodok kopca. Navyše, svahy orientované na juh sú napríklad vystavené viac slnečnému žiareniu ako iné oblasti vášho trávnika. 
  • Zhutnené trávnaté plochy - nie sú schopné dostatočne dostať vodu ku koreňom trávy. K zhutneniu môže dôjsť, ak na trávniku necháte ťažký predmet alebo ak o budete pravidelne zaťažovať.
  • Príliš nízke kosenie - toto je to bežná chyba, ktorá ale môže mať vážne následky pre váš trávnik. Čím je vaša tráva kratšia, tým plytší je jej koreňový systém, čo znižuje jej šance na prežitie počas období sucha a intenzívnych horúčav. Odporúčame preto kosiť trávu nie nižšie ako 5 centimetrov.

Prečo ešte je trávnik v lete „spálený“?

Aj keď sa tráva môže zdať spálená v dôsledku tepla a sucha, žltnutie a hnednutie trávy je ochranným mechanizmom známym ako „tepelná ochrana“.

Tráva vstupuje do fázy odpočinku so zníženou metabolickou aktivitou, ako je „letný spánok“.

  • Tráva vtedy v podstate hibernuje, pričom všetky rezervné látky sťahuje zo stebiel do koreňov, a čaká na obdobie nižších teplôt a ďalšieho dažďa.
  • Vo väčšine prípadov tí, ktorí si všimnú, že ich trávniky v lete zožltnú, sa nemusia obávať o prežitie svojho trávnika.
  • Niektoré citlivé trávy však nemusia prežiť obdobie sucha a budú musieť byť dosiate nasledujúcu jar.

Trávnikovým trávam sa najlepšie darí pri teplotách od 22 do 25 °C, s dostatkom vlahy a dostatkom svetla. Nad 30 °C sa však všetky životné procesy tráv redukujú na minimum.

Neprehliadnite: Robotická kosačka do záhrady - podľa čoho si správne vybrať?

trávnikový koberec

Zdroj: Depositphotos

Polievajte trávnik

Môže to znieť banálne, ale najdôležitejším krokom pri oživení hnedého trávnika (alebo v prvom rade prevencii jeho hnednutia) je správna zálievka. Nedostatok vody je totiž jednou z hlavných príčin hnedých trávnikov. Postrekovač je najlepší spôsob zavlažovania trávnika, pretože nielenže rovnomerne rozdeľuje vodu po trávniku, ale tiež vás šetrí ťahaním ťažkej techniky do a z trávy.

Pri polievaní trávnika je najlepšou praxou polievať menej často a dôkladnejšie.

  • V lete polievajte trávnik raz alebo dvakrát týždenne približne 15 litrami na meter štvorcový.
  • Ranné polievanie trávnika šetrí vodu a pomáha tráve.

Dlhé, menej časté zavlažovanie je efektívnejšie ako každodenné zavlažovanie, ktoré zanecháva na steblách trávy kvapky vody, ktoré potom odrážajú slnko a spaľujú vašu trávu. Raz alebo dvakrát týždenne, v závislosti od úrovne dažďa, polievajte trávu značnú dobu, aby voda prenikla do pôdy až ku koreňom.

Použite jesenné trávnikové hnojivo

Čo má spoločné jesenné hnojenie trávnika so zeleným trávnikom v lete? Odpoveď je jednoduchá - jesenné trávnikové hnojivo zvyčajne obsahuje viac draslíka ako jarné a letné hnojivo. Okrem mrazuvzdornosti draslík zlepšuje aj účinnosť absorpcie vody a stabilitu bunkových stien, takže cez ne môže unikať menej vody.

Jesenné trávnikové hnojivá bohaté na draslík tiež pomáhajú pripraviť trávy na svieži zelený trávnik budúce leto.

  • S touto voľbou udržiavate svojich domácich miláčikov a záhradné zvieratá v bezpečí a podporujete zdravý život v pôde.
  • Najvhodnejším obdobím na jesenné hnojenie trávnika je koniec leta až najneskôr september, aby mali trávnikové trávy ešte dostatok času na získanie obsiahnutých živín.
  • Po prihnojení trávnik zalejte, aby sa živiny uvoľnili a dostali sa ku koreňom.
  • Dobré hnojenie trávnika je nevyhnutné pre zdravú a robustnú trávu.

A nakoniec - máte nejaké plochy trávy, ktoré vyzerajú viac mŕtve alebo holé, ako zafarbené? Dodajte týmto škvrnám zdravú dávku živín pomocou kombinácie dusíka a hnojív. Pomôže im to rásť rýchlejšie ako škvrny bez živín. Táto metóda má tendenciu byť najúčinnejšia pre menšie plochy silne zasiahnutej trávy.

TIP REDAKCIE - dôležitým krokom starostlivosti o zelený trávnik v lete je aj jarné hnojenie. Ak korene bujne rastú počas celej jari vďaka dobrému prísunu živín, v lete ľahšie prijímajú vodu. Takže na jar aplikujte hnojivo na trávnik, aby ste podporili rast koreňov.

Odporúčame aj: Bezúdržbová záhrada: Existuje vôbec taká alebo je to len mýtus?

trávnik

Zdroj: Depositphotos

Správna starostlivosť o trávnik

Trávnik je ideálny na hranie futbalu, behanie alebo na piknik. Ak je však váš trávnik hnedý a suchý, najlepším liekom je odpočinok.

  • Každý ďalší krok poškodzuje už tak namáhanú trávu, čím stráca zdravie a regeneračný potenciál.
  • Starajte sa preto o svoj trávnik čo najviac.
  • Myslite však na to, že trávnik, ktorý nerastie, prípadne žltne, sa nemusí a nesmie kosiť.

TIP REDAKCIE - pri kosení trávnika počas teplého a horúceho leta by sa malo trávam spravidla nechať rásť dlhšie ako na jar a na jeseň. Čím je tráva dlhšia, tým menej slnečného svetla preniká do pôdy a tým menej vody sa odparuje. Preto je o niečo dlhší trávnik v lete skutočnou stratégiou šetrenia vodou, ktorá je pre váš trávnik naozaj dobrá a vhodná.

Dosievanie trávnika

Niekedy je všetko úsilie zbytočné a trávnik sa napriek zavlažovaniu, hnojeniu a starostlivosti neobnoví do svojej bývalej krásy. Je tiež možné, že trávnik sa zotaví len čiastočne a na inak zelenom trávniku zostanú „vypálené“ miesta trávy ako nevzhľadné miesta. Ak sa na jeseň alebo na jar objavia rozsiahle škody, pomôže len jedna vec - dosiatie trávnika.

  • Ak chcete prijať preventívne opatrenia proti horúcim letám, môžete použiť osivo trávnika odolné voči suchu.
  • Suchovzdorné trávne zmesi obsahujú druhy tráv, ktoré sú lepšie prispôsobené suchu.
  • Skvelý čas na siatie trávových semien je po jarnej vertikutácii.
  • Semená majú viac priestoru na rast a konkurenti ako mach a burina budú eliminovaní.
  • Ak chcete, aby sa váš trávnik rýchlo spamätal, môžete ho dosiať aj na jeseň.

Čas je najjednoduchší liek na slnkom spálenú trávu. Aj keď sa vám vzhľad nemusí páčiť, váš trávnik sa v blízkej budúcnosti vráti do svojho zdravého stavu - samozrejme, ak sa oň budete aj naďalej starať.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE