Aby sa náš trávnik zelenal aj počas letných horúčav

Keď teploty vonku atakujú dlhodobé rekordy, snívame o miestach, kde sa dá aspoň trochu schladiť a osviežiť. Čo však naše záhrady, trávniky či kvetinové záhony?

Ako sa o nich čo najrozumnejšie a najefektívnejšie postarať aj počas letných horúčav, aby netrpeli a mali dostatok vlahy?

Pozri aj: Záhradný fúrik: Podľa čoho sa riadiť pri jeho kúpe?

Ani kvapka nazmar!

Dlhodobé extréme horúčavy si vyberajú svoju daň nie len na nás a našom zdraví, ale najmä na rastlinách a prírode vôbec. Nedostatok zrážok je nutné dopĺňať pomocou závlahových systémov, avšak s ohľadom na maximálnu efektivitu závlahy a úsporu vody.

Voda je totiž jediná komodita, ktorá dokáže našu úrodu, ale tiež okrasnú časť našich záhrad, parkov či relaxačných zón udržať pri živote. Práve automatické závlahové systémy sú riešením, ktoré dokáže najoptimálnejšie využívať vodu, a napríklad taká závlaha trávnika sa môže uskutočniť takmer bez nášho pričinenia.

Vďaka riadiacej jednotke je celý závlahový systém plne automatizovaný a za pomoci rôznych senzorov dosiahneme nielen úsporu vody, ale naša záhrada bude sršať životom aj uprostred tých najväčších horúčav.

Odporúčame: TOP 3 domáce hnojivá, ktoré vašej záhradke zaručene pomôžu!

V čom tkvie tajomstvo kvalitného závlahového systému?

Mohlo by sa zdať, že je to práve pohodlnosť, ktorá otvorila dvere našich záhrad automatickým závlahovým systémom. Ak sa však na to pozrieme detailnejšie, bude za tým aj niečo iné. Je jasné, že závlahový systém pozostáva okrem riadiacej jednotky aj z pracantov, na pleciach ktorých je nadeliť každému kúsku trávnika toľko vody, koľko je práve potrebné. Áno, postrekovače sú dôležitou súčasťou závlahového systému a kvalita závlahy je priamo úmerná práve kvalite daného typu postrekovača.

Z množstva druhov sú to najmä rotačné postrekovače, ktoré závlahu trávnika zvládajú naozaj bravúrne. Ako už z názvu vyplýva, ich trysky dokážu vodu rozstreknúť až do uhla 360° a poliať každý kút či zakrivený záhon v záhrade. Už nemusíme tráviť chvíle dlhým a nudným polievaním trávnika pomocou záhradnej hadice. Výhodou závlahových systémov je to, že správnym nastavením postrekovačov môže byť trávnik poliaty oveľa rýchlejšie a rovnomernejšie. Okrem toho si automatický závlahový systém nevyžaduje našu prítomnosť, takže aj po týždni dovolenky nás bude doma čakať záhrada, v ktorej to žije.

Závlahové systémy nie sú len rozmarom moderných ľudí, ktorí možno trochu zleniveli. Je to spôsob, ako čo najefektívnejšie hospodáriť s vodou, ktorej zásoby, ako všetci dobre vieme, nie sú nevyčerpateľné.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE