Cibuľoviny - výsadba, starostlivosť, množenie, choroby, škodci

Cibuľoviny - výsadba, starostlivosť, množenie, choroby, škodci
  • 28.02.2024
  • Michaela Kožáková

Po dlhých zimných mesiacoch sa všetci záhradkári a pestovatelia tešia na prvých poslov jari. Cibuľoviny sú asi najkrajšími kvetmi jari. Svojou variabilnosťou farieb, rozmanitou výškou, tvarmi, vôňou i použitím dokážu skrášliť a oživiť každú záhradu. Tieto rastliny prečkávajú tri ročné obdobia a s prvými jarnými lúčmi slnka zvedavo vykúkajú spod zeme.

Privítať jar vo svojej záhrade či na terase môžete aj vy výsadbou jarných cibuľovín. Ako sa o ne starať, kam ich vysadiť a ako ich rozmnožovať? Na čo si pri pestovaní dať pozor a ako cibuľky skladovať, aby vás i nasledujúcu sezónu ohromili svojimi kvetmi?

Neprehliadni: Hakuro Nishiki: Viete, ako sa pestuje atraktívna japonská vŕba?

Výsadba cibuľovín

Hĺbka sadenia závisí od jednotlivých druhov cibuľovín. Vo všeobecnosti, hĺbka sadenia by mala zodpovedať približne dvojnásobku výšky cibule alebo hľuzy. Podľa tohto pravidla je potrebné drobnejšie cibule vysádzať plytšie ako tie väčšie. Na ťažších a hlinitých pôdach je dobré zmenšiť hĺbku vysádzania asi o 2 až 3 centimetre. Na ľahkých pôdach sa zase cibule sadia asi o 2 až 3 centimetre hlbšie.

Čas výsadby cibuľovín - plánovanie výsadby

Najideálnejší čas výsadby väčšiny jarných cibuľovín je september až október. V tomto čase je už v pôde dostatok vlahy a pôda je ešte dostatočne teplá, aby sa cibule dokázali do zimy dobre zakoreniť. Vďaka tomu sa stanú aj odolnejšími proti mrazu a budú pripravené po jarnom oteplení vyklíčiť a vykvitnúť.

Výber stanoviska

Jarné cibuľoviny obľubujú slnečné miesto s kyprou a dostatočne priepustnou pôdou bohatou na humus. Nikdy ich nesaďte na to isté miesto skôr ako po troch či štyroch rokoch. Skoro kvitnúcim druhom (snežienkam či šafranom ) vyhovuje aj miesto pod korunou stromov, ale aj v trávniku, kde odkvitnú skôr, ako budete trávnik kosiť po prvýkrát.

Pozri aj: Čo sadiť v marci? Nie je to iba šalát či cibuľa!

Vonkajšia výsadba cibuľovín do záhrady

Podľa druhu vysádzaných cibuľovín vhodnú záhradnú pôdu pre narcisy, tulipány prekyprite do hĺbky 30 centimetrov, pre drobnejšie cibuľoviny do hĺbky 20 centimetrov. Nezabudnite tiež pridať živiny v podobe záhradného kompostu. Vo vlhkejšej a ťažšej pôde pod cibuľami vytvorte 2 – 5 centimetrov hrubú drenážnu vrstvu z hrubšieho piesku alebo drobných kamienkov.

Cibule sa vysádzajú koreňmi dolu a špicom hore. Pri cibuľkách, pri ktorých je ťažko rozoznať koreň a špic, radšej ich položte do pôdy nabok. Pri skupinovej výsadbe by sa cibuľky nemali navzájom dotýkať. Ako ďaleko by mali byť vzdialené? Medzery medzi cibuľkami by sa mali rovnať trojnásobku ich výšky.

Výsadba cibuľovín do trávnika

Výsadba cibúľ do trávnika môže byť dvojaká - jednotlivo alebo v skupinkách. Zdravé cibule môžete vysádzať pomocou vysadzovača, alebo tak, že pomocou rýľa vyrežete do potrebnej hĺbky kus trávnika. Ten odložíte nabok, dno jamy skypríte, vysadíte cibuľky a zasypete ich malou vrstvou kompostu. Vyrezaný kus trávnika položte naspäť a nakoniec dostatočne polejte.

Aké cibuľoviny vysadiť do trávnika? Medzi tie najkrajšie patria snežienky, krókusy jesenné, tavolín, bledavka či chionodoxa.

Výsadba cibuľovín do kvetináčov

Ak si chcete vyzdobiť svoju terasu, vstup do domu či okná žiarivými jarnými kvetmi, vyberajte do nádob nižšie, skoro kvitnúce cibuľoviny. Do jednotlivých nádob môžete vysadiť tie isté druhy jarných cibuľovín alebo si vytvorte farebne i výškovo ladiace kompozície.

Výsadbový substrát, ktorý do kvetináčov použijete, by mal byť ľahší, mierne obohatený humusom, pieskom a živinami. Môžete si ho sami pripraviť alebo zakúpiť. Nádoby musia byť mrazuvzdorné s odtokovým otvorom. Na výsadbu môžete použiť aj závesné prútené kvetináče či koše, ktoré vopred vysteliete fóliou, do ktorej urobíte odtokový otvor.

Zaujme Ťa: Žihľava, ktorá nepŕhli: Farebný koleus ozdobí každú záhradu i balkón

Neskoršie sadenie cibuľovín

Cibuľoviny s krásnymi farebnými kvetmi, ako sme už spomenuli vyššie, sa sadia v septembri až októbri. Avšak mnohí z nás sa často necháme zlákať zľavami a nakúpime jarné cibuľoviny po tomto období. Tieto cibule, ktoré kvitnú na jar, môžete vysadiť aj neskôr. Dajte si však pozor na to, aby ste ich nevysádzali do zmrznutej pôdy. Je to fyzicky náročné - odhrabať kopu snehu alebo vyhĺbiť jamu do tuho zamrznutej pôdy. Vysadiť ich môžete v januári či februári, stačí na to niekoľkodňové oteplenie.

Hĺbka sadenia závisí od druhu cibuľoviny, prípadne ich prikryte výživnejším substrátom. Určite cibule nezalievajte. Pokiaľ je to možné, prikryte výsadbu snehom.

Starostlivosť o cibuľoviny

Pestovať cibuľoviny nie je žiadna veľká veda. Pre to, aby vás potešili bohatým zakvitnutím, musíte im dopriať správnu starostlivosť. Po vypučaní rastlín treba povrch záhonu skypriť. Záhony s jarnými cibuľovinami je potrebné pravidelne odburiniť. Najväčším nepriateľom je pýr plazivý, ktorý dokáže prerásť zásobné orgány cibuľovín.

Pri suchom počasí cibuľovinám doprajte zálievku. V horúcom lete môže zálievka cez deň rastlinám uškodiť, preto ich polievajte ráno a večer. 

Po odkvitnutí rastlín odstráňte čo najskôr zvyšky kvetov a vyvíjajúce sa plody. Takto docielite rast cibúľ a základ pre bohaté a veľké kvety v nasledujúcom vegetačnom období. Približne mesiac pred prirodzeným ukončením vegetácie zálievku postupne znížte. Takto pripravíte cibuľoviny na obdobie vegetačného pokoja. 

Ak na listoch rastlín objavíte vírusové ochorenie, ktoré sa prejavuje nepeknou mozaikou na listoch a kvetoch, napadnuté rastliny zo záhonu radšej odstráňte.

Odporúčame: Ako sa postarať o okrasné trávy po zime?

Množenie cibuľoviny

Vhodný termín na rozmnožovanie pomocou cibúľ je jar, pri prvých otepleniach, aby sa skrátila doba do jarného štartu rastu. Zrezané kvalitné cibuľky môžete vysadiť i do kvetináčov.

Tulipány, narcisy, šafrany a ďalšie rody cibuľovín vytvárajú okrem semienok na nadzemnej časti po odkvitnutí kvetu aj dcérske cibuľky pod zemou. Hlavná cibuľa vytvára na svojom podcibulí niekoľko drobných cibuliek, týmito ich môžeme svojpomocne rozmnožovať. Odobratie dcérskych cibuliek rastlinám neškodí, práve naopak, iba prospoje. Zabráni sa totiž tomu, aby trsy cibuľovín v priebehu rokov príliš zhustli a jednotlivé rastliny sa vzájomne utláčali a z roka na rok slabšie kvitli. Dcérske cibuľky oddeľte od materskej tak, že ich opatrne odtrhnete rukou. Dôležité je, aby na každej dcérskej cibuľke zostalo niekoľko korienkov.

Hľuznaté rastliny najjednoduchšie rozmnožíte rozdelením hľuzy. Ďalšou možnosťou vypestovania väčšieho počtu jarných cibuľovín je odrezkovanie. Môžete si tak rozmnožiť väčší počet napríklad georgín.

Ľalie sa množia rôznymi spôsobmi. Jedna skupina ľalií (Lilium bulbiferum, L. tigrinum) sa okrem semien rozmnožuje aj stonkovými pacibuľkami, ktoré vyrastajú počas vegetačného obdobia v pazuchách listov na nadzemnej časti stonky. Tie môžete na jeseň oddeliť a vysadiť. Iná skupina ľalií (Lilium davidii, L. henryi) sa zase rozmnožuje podzemnými pacibuľkami, ktoré sa vytvárajú na podzemnej časti stonky. 

Uskladnenie cibúľ

Ak chcete mať kvalitné cibule na ďalšiu sezónu, mali by ste dodržiavať zopár základných pravidiel pri ich uskladnení. Z pôdy sa vyberajú hľuzy neprezimujúcich cibuľových a hľuznatých rastlín a druhy vyžadujúce si letné uskladnenie, ako sú záhradné tulipány či hyacinty.

Po vybraní z pôdy zbavte cibule zvyškov zeminy mechanicky alebo opláchnutím. Následne ich nechajte dôkladne vysušiť na vzdušnom mieste s prúdiacim vzduchom. Na slnku môžete dosúšať iba na jeseň zberané druhy, treba ich však chrániť pred večerným chladom a raňajšou rosou. Cibule ľalií sa nesušia.

Po usušení je potrebné cibule namoriť vhodným prípravkom, ktorý zabráni rozvoju hubových chorôb. Po použití prípravku nechajte znova cibule starostlivo preschnúť. Cibule, ktoré sa vysádzajú na jeseň sa uskladňujú na suchom a vzdušnom mieste s teplotou 15 - 25 °C až do obdobia výsadby. Nezabudnite ich pravidelne kontrolovať a odstraňovať nahnité či choré kusy.

Cibule a hľuzy druhov, ktoré sa vysádzajú na jar, treba uskladniť v bezmrazých, chladnejších a dobre vetraných priestoroch. Georgíny vyžadujú pri uskladnení miernu vlhkosť, ktorú im zabezpečíte hrsťou suchšej rašeliny či piesku, na ktoré sa hľuzy pri zimovaní položia. I tu dbajte na vetranie skladovacieho priestoru.

Neprehliadni: Semienka na sadenie: Ako si správne vybrať a čo všetko si treba všímať na obale?

Cibuľoviny škodci

Medzi najčastejších škodcov cibuľovín patria:

  • Vošky: z cibuľovín napádajú a poškodzujú najmä ľalie a tulipány. Sú prenášačom nebezpečných vírusových chorôb. Ochranou je postrek  insekticídny, pomôžu tiež tie ekologické.
  • Strapky: radi sa zdržiavajú na všetkých kvetoch. Sú prenášači vírusových chorôb a svojím saním môžu rastlinu aj úplne zničiť. Ochranou pred nimi môže byť insekticíd.
  • Ľaliovník obyčajný: larvy aj dospelé jedince spôsobujú požerky na listoch a kvetoch ľalií, napádať môžu tiež tulipány.
  • Cibuľovka narcisová a cibuľovka zhubná: larvy škodia požieraním priamo v cibuliach. Cibule potom zle pučia alebo nerašia a zahnívajú. 

Choroby cibuľovín

Choroby cibuľovín sa delia na:

  • Vírusové: vírusy spôsobujú bunkovú smrť a postupne ničia celú rastlinu alebo jej časť. Sú nevyliečiteľné a ľahko sa prenášajú na ďalšie rastliny. Medzi najznámejšie patria vírusová pestrokvetosť tulipánov, mozaika či žltá pruhovitosť narcisu.
  • Bakteriálne: spôsobujú rozpad pletív a hnitie najmä u cibúľ. Baktérie sa do rastlín dostávajú z pôdy v miestach poranenia rastliny. Spoznáte ich podľa nepríjemného zápachu napadnutého miesta.
  • Hubové: napadnutie sa na cibuliach, kvetných stonkách a listoch môže prejaviť rôzne sfarbenými povlakmi, škvrnami a zahnívajícími miestami. Riziko hubových chorôb zvyšuje vysoká vlhkosť vzduchu, premokrenie substrátu, skorá výsadba či oneskorený zber cibuľ.

Najobľúbenejšie jarné cibuľoviny

  • Tulipány
  • Gladioly
  • Pivonky
  • Modrica
  • Iskerníky
  • Begónie
  • Kaly
  • Konvalinky
  • Ľalie
  • Kosatce
  • Georgíny
  • Hyacint
  • Snežienka
  • Narcisy
  • Korunkovka

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní