Majestátne ľalie: Spôsoby, ako ich pestovať, rozmnožovať i zazimovať

Majestátne ľalie: Spôsoby, ako ich pestovať, rozmnožovať i zazimovať
  • 09.07.2023
  • Kristína Vait

Ľalie sú nádhernou ozdobou každej záhrady. Podobne ako ruže, sú veľmi obľúbené a to nielen pre svoje obrovské prenádherné kvety, ale aj pre svoju omamnú prenikavú vôňu. Ak ich ešte nemáte na záhrade, tak im nejaké to miestečko určite nájdete a nebudete ľutovať. 

Ľalie sa už v starovekom Egypte využívali na rôzne kozmetické a medicínske účely. Dnes existuje na trhu veľký výber farieb, tvarov a veľkostí. Stačí si len vybrať.

Aké ľalie si vybrať?

Je to len a len na vás. Sú úplne bežné klasické druhy, ktoré nemajú špeciálne nároky na pestovanie, ale potom napríklad niektoré orientálne druhy, ktoré je ideálne na zimu dať zo zeme von a ukryť pred mrazom. Poznáme 6 záhradných skupín ľalií: Trumpetovité, Ázijské, Longiflorum, Orientálna, hybridy OT a hybridy LA.

Vyberajte si podľa svojho gusta. Odporúča sa dať na záhon aspoň 5 cibuliek rovnakého druhu a kľudne rôznych farieb.

Odporúčame: Máte plnú záhradu cudzích mačiek? Vyskúšajte tieto triky na ich odplašenie

Kedy a kde sadiť ľalie?

Ľalie patria medzi cibuľoviny, ktoré na jeseň nemusíte vykopávať. Darí sa im takmer všade. Sadiť ich môžete z jari od konca marca do júna v jesennej výsadbe od augusta do novembra. Záleží od toho, v ktorej časti Slovenska sa nachádzate. Nebudete si predsa cibuľky sadiť v novembri do zamrznutej pôdy. 

Tešiť sa z nádherných kvetov ľalií sa môže každý. Ak ste sa teda rozhodli, zariaďte pre nich nasledovné:

  1. Substrát do ktorého ich budete sadiť, by mal mať dobrú priepustnosť, ideálne s prímesou piesku. Pôda by mala byť hlboko kultivovaná a mierne kyslá, PH okolo 5,5 – 6,5.
  2. Potrebujú slnečné, prípadne mierne zatienené stanovisko. Preto si vopred naplánujte, kam ich posadíte, prípadne tam vynechajte miesto.
  3. Cibuľky kupujte zdravé a z overeného zdroja. Pokiaľ budú zhnité alebo napadnuté nejakou chorobu, z vašich ľalií nebude nič.
  4. Potrebujú dostatok vlahy, avšak neznášajú keď sú príliš prelievané. Pôdu však majú radi vlhkú. Ak máte možnosť nastaviť k nim pravidelné zavlažovanie kvapôčkovou závlahou, tak to spravte.
  5. Cibuľky sa sadia do hĺbky cca 10 až 15 cm, na rozmedzí 20 x 20 cm. Nedávajte ich teda úplne blízko vedľa seba.
  6. Môžete ich pestovať aj v nádobách, či kvetináčoch, ale sú vhodné aj na záhony k iným vysokým kvetom

Počas kvitnutia k nim môžete prisypávať trochu rašeliny a pravidelne ich kypriť, aby pôda zostávala vlhká. Netreba to však preháňať, aby vám cibuľky v zemi nezačali hniť. Cibuľky ľalií sa odporúča presadiť na iné miesto každé 2 až 3 roky. Prípadne vtedy, keď budete mať pocit, že vám už málo kvitnú.

Majestátne ľalie

Zdroj: Redakcia TvojaZahrada

Rozmnožovanie ľalií

Rozmnožovanie ľalií vôbec nie je zložité. Potrebujete však istú dávku trpezlivosti. Ale to asi pri všetkom v záhrade. Takto svojpomocne rozmnožené ľalie vám prinesú prvé kvety až za 2 alebo 3 roky od posadenia. Ak máte dostatok trpezlivosti, môžete si ich rozmnožiť takto:

  • Semienkami, ktoré si zoberieme z kvetín. Je potrebné ich zasadiť čo najskôr po dozretí. Sadíme ich do črepníkov. Prvý rok ich necháme v pôvodnej nádobe. Až ďalší rok ich môžeme dať do záhonu
  • Delenie je ďalším spôsobom ako ľalie rozmnožiť. Keď sa objavia malé lístočky v črepníku posadených cibuľkách, pomaly a opatrne ich oddelíme a zasadíme zvlášť.
  • Pacibuľky sa tvoria v pazuchách dospelých rastlín. Môžete ich vybrať a zasadiť do črepníka. Pacibuľku spoznáte tak, že je jemne oddelená alebo na vlásočku. 
  • Rozmnožovanie šupinkami je tiež bežným spôsobom rozmnožovania. Každá šupinka dokáže dať dve až tri cibuľky. Šupinky dávame tiež do črepníka.
  • Veľké cibule ľalie vytvoria každý rok zopár malých cibuliek. Tie môžete opatrne oddeliť a vybrať alebo mať iba bohatší záhon s ľaliami.

Pozrite aj: Ako sa zbaviť buriny bez chémie? Naozaj sa to dá!

Majestátne ľalie

Zdroj: Redakcia TvojaZahrada

Choroby a škodcovia ľalií

Ľalie sú náchylné na plesne a hubové ochorenia. Preto je potrebné dodržiavať pravidlá pestovania a zalievať ich tak akurát. Medzi hlavných škodcov patria vošky a červený chrobák, ktorý sa odborne nazýva Lilioceris liliia ten požiera všetky časti ľalie.

Musíte preto kontrolovať svoje rastlinky, či náhodou neboli napadnuté. Tieto chrobáky, ale aj ich vajíčka musíte pravidelne odstraňovať.

Zazimovanie ľalií

Ľalie znášajú zimu celkom dobre. Odporúča sa ich prekryť buď čečinou, slamou alebo niečím, čím zakrývate ostatné svoje rastliny na záhrade. Vyhnete sa tak aj vysychaniu rastliniek a jarným mrazom.

Výnimkou sú však orientálne druhy ľalií. Tie je potrebné vybrať aj so zemou a dať ich miestnosti, kde nie je príliš teplo, ale ani mráz. A na jar ich zase vrátiť späť na miesto.

Bude vás zaujímať: Záhradníčenie podľa lunárneho kalendára: Ako na to a prečo by ste to mali vyskúšať?

Majestátne ľalie

Zdroj: Redakcia TvojaZahrada

Tip od babičky – ľalie v alkohole

Existuje veľké množstvo druhov ľalií a rôzne hybridné a vyšľachtené druhy. Na túto tinktúru budete potrebovať pôvodnú, starú, bielu, Kráľovskú ľaliu. Hneď ako zakvitne, pozbierajte kvety a naložte ich do kvalitného, číreho alkoholu, najlepšie aspoň 40%. Nechajte v chladničke alebo na tmavom a chladnom mieste odstáť týždeň. 

Používa sa na rôzne kožné problémy. Keď vás uštipne hmyz, keď vám hnisá palec na nohe a alebo máte škaredú vyrážku. Táto tinktúra je len na vonkajšie použitie. Najlepší účinok má však, ak si na postihnuté miesto priložíte dva až tri lístky, takto naloženej ľalie. Uchovávajte ju v chladničke. Vydrží tak v uzavretej nádobe aj rok.

Majestátne ľalie

Zdroj: redakcia TvojaZahrada


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní