Vianočný stromček po sviatkoch: 4 kreatívne spôsoby, ako ho využiť!

Vianočný stromček po sviatkoch: 4 kreatívne spôsoby, ako ho využiť!
  • 09.01.2024
  • Lenka Biba Slovak

Životnosť živého vianočného stromčeka sa môže líšiť v závislosti od druhu stromu a ako sa o neho staráme. V priemere však živé vianočné stromčeky môžu vydržať od 4 do 6 týždňov. Je dôležité správne starať sa o stromček, aby vydržal čo najdlhšie. Pri výbere stromčeka si vyberte jeden s pevnými a zelenými ihličkami, ktoré sa neodpadávajú príliš rýchlo.

Tiež je dôležité umiestniť stromček ďalej od tepelných zdrojov, ako sú radiátory alebo krb, ktoré môžu zaschnúť ihličky. Ak sa budete starať o stromček správne, môže vydržať pekný až do Troch kráľov. Čo s ním ale spraviť po vianočných sviatkoch? My vám poradíme!

Prečo je živý vianočný stromček taký obľúbený?

Živý vianočný stromček je obľúbený z niekoľkých dôvodov:

  • Tradičný symbol Vianoc - vianočný stromček je jedným z najznámejších a najtradičnejších symbolov Vianoc. Jeho prítomnosť vo vybranom mieste v dome vytvára atmosféru sviatku a pomáha vytvárať vianočnú náladu.
  • Estetický prvok - živý stromček prináša do domu prírodu a zelenú farbu, čo je pre mnohých ľudí veľmi príjemné a upokojujúce. Stromček je krásny a dokáže vytvoriť nádhernú vianočnú výzdobu.
  • Vôňa - stromčeky majú príjemnú vôňu ihličia, ktorá sa šíri po celom dome. Táto vôňa pomáha vytvárať príjemnú atmosféru.
  • Rodinná tradícia - pre mnohé rodiny je živý vianočný stromček súčasťou ich rodinnej tradície. Spoločne ho vyberajú, ozdobujú a udržiavajú počas sviatkov. Takýto spoločný rituál môže povzbudzovať rodinné väzby a vytvárať nezabudnuteľné spomienky.
  • Ekologický aspekt - v súčasnosti je stále viac ľudí zameraných na ochranu životného prostredia. Živé stromčeky sú ekologickejšou voľbou oproti umelo pripraveným stromčekom, ktoré často obsahujú plastové a chemické materiály. Po Vianociach môže byť živý stromček recyklovaný a využitý napríklad ako mulč v záhrade.
  • Spojenie s prírodou - živý vianočný stromček je symbolom prírody a každoročne nám pripomína jej krásu. Môže nás povzbudiť k hlbšej úcte k prírode a jej ochrane.

Tieto dôvody prispievajú k popularite živých vianočných stromčekov a robia ich obľúbenými vo veľa domácnostiach po celom svete.

Živý vianočný stromček a jeho ekologické výhody

Pestovanie živých vianočných stromčekov má ekologické výhody, pretože počas ich rastu absorbujú oxid uhličitý a produkujú kyslík. Navyše, po použití môžu byť spracované tak, aby sa z nich využili ako obnoviteľné zdroje.

Likvidácia živého vianočného stromčeka

Po Vianociach sa môže stromček likvidovať rôznymi spôsobmi. Môže sa napríklad využiť na výrobu mulču alebo kompostu. Niektoré mestá tiež organizujú zhromažďovanie stromčekov a ich recykláciu na špeciálnych miestach.

Neprehliadnite: Červienka obyčajná: Ako ju prilákať v zime do záhrady?

1. Kompostovanie živého vianočného stromčeka

Ak máte vlastný kompost, môžete stromček jednoducho rozdrobiť a pridať do kompostu, kde sa rozloží a pridá cenné živiny do pôdy.

Vianočné stromčeky sú biologicky odbúrateľné, takže jednou z najlepších možností je ich kompostovanie. Rozrežte stromček na menšie kusy a pridajte ho do kompostu. Pomôže zlepšiť štruktúru pôdy a dodá jej živiny.

  • Rozdrvte stromček a využite ho ako základ pre kompost.
  • Môžete ho zmiešať so zemou a iným organickým materiálom a vytvoriť úžitkový kompost, ktorý môžete neskôr použiť na svoj záhradný alebo kvetinový záhon.
  • Ihličie je skvelou zložkou pre kompostovací proces.
  • Ihličie je vynikajúcim príspevkom do kompostu. Je bohaté na uhličitan vápenatý a dusík, čo je pri kompostovaní veľmi dôležité.
  • Jeho bohatý obsah živín môže prirodzene obohatiť váš kompost a pomôcť pri tvorbe úrodnej pôdy.

2. Ihličie ako záhradný mulč

Ak máte vlastnú záhradu, možno budete chcieť použiť ihličie ako pokrytie pre svoje rastliny.

Vďaka svojej schopnosti udržiavať vlhkosť, ihličie môže byť skvelým ochrancom rastlín pred vyschnutím a prevencie rastu buriny.

  • Ihličie je skvelým materiálom na vytvorenie krytu na pôdu.
  • Môžete ho položiť na zem okolo rastlín na záhrade alebo záhonoch.
  • Tento kryt pomáha udržiavať pôdu vlhkú, redukovať rast burín a chrániť korene rastlín pred prudkými teplotnými zmenami.

Odporúčame aj: Angínovník - všade samí chorí - táto bylinka vám pomôže! Skúste recept na sirup či kloktadlo.

3. Bylinné kúpele

Ak máte radi relaxáciu vo vani, môžete si pripraviť bylinné kúpele s prídavkom ihličia. Stačí zahriať vodu, pridať niekoľko kúskov ihličia a nechať ho vo vode lúhovať. Bude to mať upokojujúce účinky na telo a myseľ.

Tip pre vás: Táto izbová rastlinka priťahuje do domu bohatstvo a úspech! Takto sa o ňu treba starať.

4. Ihličie ako liečivý prostriedok

Niektoré druhy živých stromčekov majú liečivé vlastnosti. Môžete si z nich pripraviť nálevy, tinktúry alebo masti na liečenie chorôb alebo bolestí. Recept na tinktúru z ihličia je nasledovný:

  • Nakrájajte ihličie na menšie kúsky.
  • Vložte ihličie do sklenenej nádoby a nalievaj do nej dostatok alkoholu. Použite čistý lieh alebo vodku s vysokým obsahom alkoholu, približne 40-60%. Skúste použiť dostatočné množstvo alkoholu, aby celé ihličie bolo pokryté, ale neprilejte veľa, pretože tinktúra má byť koncentrovaná.
  • Macerácia - uzavrite nádobu a dajte ju na tmavé a chladné miesto. Tinktúra by mala macerovať minimálne 2 týždne, ale ideálne by bolo nechať ju macerovať mesiac alebo viac. Počas tejto doby sa z ihličia uvoľňujú esenciálne oleje a liečivé látky.
  • Po konci macerácie môžete preliať tinktúru cez jemné sitko alebo gázu do iného čistého tmavého skleneného pohára alebo fľaše. To pomôže odstrániť častice ihličia a zabezpečí čistotu tinktúry.

Tinktúra z ihličia je obvykle vyrobená z ihličia borovice, jedle, smreku alebo iných stromov. Táto tinktúra má mnoho využití a je vhodná na rôzne účely. Niektoré z nich sú:

  1. Liečba dýchacích problémov: Tinktúra z ihličia má protizápalové a antiseptické vlastnosti, čo z nej robí skvelú voľbu pri liečbe respiračných problémov. Môže pomôcť zmierniť kašeľ, upchatý nos, bolesť hrdla a iné dýchacie ťažkosti.
  2. Podpora imunitného systému: Vďaka svojim antimikrobiálnym vlastnostiam tinktúra z ihličia môže podporiť váš imunitný systém. Môže pomôcť odvrátiť rôzne choroby a zápaly.
  3. Liečba bolesti svalov a kĺbov: Tinktúra z ihličia má mierne analgetické účinky. Môže sa aplikovať lokálne na boľavé svaly a kĺby, aby sa zmiernila bolesť a zápal.
  4. Relaxácia a zlepšenie spánku: Mnohé druhy ihličia majú upokojujúce účinky na tela. Tinktúra z ihličia môže byť použitá v aromaterapii alebo sa pridávať do kúpeľov na podporu relaxácie a zlepšenie spánku.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní