Tipuľa bahenná (veľký komár) vie v záhrade napáchať velké škody! TAKTO si s ním poradíte

Tipuľa bahenná (veľký komár) vie v záhrade napáchať velké škody! TAKTO si s ním poradíte
  • 06.01.2024
  • Michaela Kožáková

Všetci záhradkári, chatári či chalupári, ktorí majú na svojom pozemku trávnik, sa už určite s týmto hmyzom stretli. Tipuľa bahenná je druh hmyzu s dlhými nohami nápadne podobajúci sa na komára. Na rozdiel od komára však tipuľa neštípe. Napriek tomu nie je veľmi vítaným hosťom v záhrade. Prečo? Pretože larvy tipule dokážu v trávniku napáchať značné škody. 

Ako proti pakomárovi, ako sa aj tipuľa prezýva, bojovať? Dá sa výskytu lariev tipule bahennej v trávniku vyhnúť? V našom článku vám prinášame zopár užitočných rád, ktoré stoja za vyskúšanie.

Neprehliadni: Imelo - bylina s magickou mocou. Aké sú jeho účinky a ktoré zvyky sa s ním spájajú?

Významný škodca v trávniku – tipuľa bahenná

Základná charakteristika - ako vyzerá tipuľa?

Tipuľa bahenná (Tipula paludosa) patrí do čeľade tipuľovité. Ide o hmyz, ktorý môže mať telo dlhé asi 2 centimetre. Samice charakterizujú dlhé nohy a kratšie krídla ako je ich bruško. Samce sú menšieho vzrastu, ale majú dlhšie krídla.

Životný cyklus

Ak sa chcete účinne zbaviť tohto hmyzu, mali by ste tiež poznať jeho vývojové štádia. Životný cyklus tipule je nasledovný: samice kladú vajíčka, larvy a ich 4 vzrastové stupne, kukly a dospelé jedince. Tipuľa dokáže vyprodukovať 200 až 300 vajíčok, ktoré sú oválne, čierne a lesklé. Pár tipule bahennej sa za jednu noc spári, nakladie vajíčka a po 14-tich dňoch sa liahnu larvy, ktoré ihneď začnú s intenzívnym požieraním trávnika. Tento typ tipule má každý rok jednu generáciu.

Tipuľa bahenná je veľkým škodcom, ale aj užitočným hmyzom

Tipuľu bahennú považujeme v prvom rade za škodcu, ktorý dokáže poriadne poškodiť náš trávnik. No tento druh hmyzu je aj užitočný. Dospelé tipule opeľujú rastliny tým, že sa živia nektárom kvetov. Larvy tipule zase rozkladajú organickú hmotu vo vlhkom opadanom lístí alebo komposte.

Larvy sú tiež dôležitou súčasťou potravinového reťazca a zdrojom potravy pre vtáky, žaby, jašterice, netopiere, pavúky, osy a malé hmyzožravé cicavce. 

Aké škody spôsobujú larvy?

Larvy tipule bahennej sa živia najmä pojedaním trávnikov. Radi si pochutnajú na záhradných trávnikoch pri chalupe, chate či dome, pastvinách a golfových ihriskách. Prvé škody môžete spozorovať v októbri, no tie najväčšie larva tipule napácha medzi aprílom a májom. Tá sa kŕmi počas dňa nielen na povrchu, ale aj pod povrchom trávnika, koreňovými vláskami či korienkami.

Tipuľa kapustová zase nepohrdne kapustovými plodinami, zelerom, strukovinami, pórom, koreňovou zeleninou a obilninami.

Mladé larvy obľubujúce teplé a vlhké noci vyliezajú na povrch a pojedajú steblá trávy. Ako sa prejavuje poškodenie trávnika týmto hmyzom? Na povrchu si môžete všimnúť žlté škvrny. Vtedy by ste mali zbystriť pozornosť. Nielen larvy škodia trávniku, ale aj drozdy a škorce, ktoré ich radi konzumujú, a tak môžu svojimi zobákmi nepekne zničiť váš trávnik.

Pozri aj: Červienka obyčajná: Ako ju prilákať v zime do záhrady?

Tipuľa

Zdroj: INSTAGRAM/carlaz57

Tipuľa bahenná - kedy proti nej začať bojovať?

Prvé aplikácie produktov môžete robiť na jar, keď sa prvýkrát objavia znaky na trávniku od tohto hmyzu. Najväčšie škody spôsobia larvy tipúľ, zatiaľ čo dospelé jedince nepožierajú v takom veľkom množstve trávnik, takže bojovať proti nim je neefektívne.

Larvy tipule - ako im predísť?

  • Odvodnenie trávnika: Larvy tipule preferujú vlhkejšie a premokrené trávniky. Ak vo vašom trávniku často stojí voda po daždi alebo po polievaní, skúste tento problém vyriešiť odvodnením trávnika.
  • Vhodné zavlažovanie trávnika: Ako sme už spomenuli vyššie, larvy pakomára nemajú radi suché a slabo zavlažované trávniky. Pravidelné a správne zavlažovanie môže znížiť populáciu lariev tým, že vytvára nepríjemné prostredie pre ich rast, reguluje pôdnu vlhkosť a zároveň poskytuje dostatočnú vlahu pre rast a vývoj vášho trávnika.
  • Jesenná starostlivosť o trávnik: Z trávnika napadnutého tipuľami na jeseň pravidelne vyhrabávajte lístie. Práve to zadržiava vlhkosť.
  • Vertikulácia trávnika: Prerezaním a prevzdušnením trávnika odstránite vrstvu trávnika, kde sa larvy zvyčajne nachádzajú.

Zaujme Ťa: Ako odplašiť mačky zo záhrady? Tipy, ktoré vám zaručene pomôžu!

Tipuľa

Zdroj: INSTAGRAM/a.gneist_naturfotographie

Postrek na tipule

Dnes môžete nájsť rôzne biologické prípravky, ktoré vám môžu pomôcť eliminovať larvy tohto hmyzu. Ich zloženie pozostáva z prírodných zložiek, ktoré účinne pôsobia na larvy tipule, avšak neohrozia ostatné živočíchy či ekosystém vo vašej záhrade. Majte však na zreteli, že je dôležité dodržiavať pokyny na obale prípravku. 

Ako ochrániť trávnik pred tipuľou? Stavte na nematódy

Nematódy sú mikroskopické hlísty (podlhovasté valcovité červy), ktoré sa živia larvami hmyzu, ako aj larvami tipule. Dostanete ich kúpiť v rôznych formách a aplikovať ich môžete priamo na postihnuté miesta v trávniku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní