Pripravte sa na hlavnú sezónu záhradkárskych prác

Pripravte sa na hlavnú sezónu záhradkárskych prác
  • 30.03.2024
  • Lívia Diabelko Korenková

Jarná sezóna prináša so sebou množstvo prípravných prác v záhrade. Od rýľovania, prekopávania, sadenia po starostlivosť o rastliny, ovocné stromy a kríky. Počas týchto nevyhnutných činností záhradkári často trávia hodiny zohnutí k zemi, kľačiac a čupiac, nezriedka dvíhajú ťažké predmety a vykonávajú náročnú fyzickú aktivitu.

Je preto dôležité venovať pozornosť svojmu telu a pri práci v rôznych pozíciách dodržiavať zásady, aby ste predišli potenciálnym zraneniam.

Pre udržanie dobrej fyzickej kondície a vychutnávanie si času v záhrade bez bolesti a zranení, dodržujte tieto zásady:

1. Správna príprava

Pred začatím prác v záhrade si urobte rozcvičku. Možno vám to príde komické, no je to ten istý princíp ako pri cvičení. Pred fyzickou aktivitou potrebujete zahriať svaly, aby sa predišlo zraneniam. Stačí pár strečingových cvičení zameraných hlavne na svaly chrbta. Ponaťahujte chrbát zo strany na stranu, rozcvičte zápästia, ruky a ramená krúživými pohybmi.

2. Bezpečné pohyby

Dbajte na správnu techniku predovšetkým pri dvíhaní ťažkých predmetov alebo vytrhávaní buriny. Pri zdvíhaní udržujte rovný chrbát a ohýbajte sa v kolenách, nie v chrbte. Pri akýchkoľvek pohyboch v záhrade, keď sa potrebujete zaprieť alebo pracujete silou, spevnite stred tela (core) - ide o vnútorné svaly brucha. Pokiaľ si dáte pozor a stred tela pri náročnom pohybe vedome spevníte, významne ochránite krížovú chrbticu.

Priprav si:  Recepty z cukety: 7x inak, ale veľmi chutne!

3. Používajte správne a kvalitné nástroje

Možno stačí napísať – používajte kvalitné nástroje. Uľahčia vám prácu a minimalizujú namáhanie tela. Kvalitný ostrý rýľ a motyka vám dokážu uľahčiť prácu a ušetriť vynaloženú silu o polovicu. Používajte nástroje na danú prácu určené. Kvalitnej výstroji záhradkára sa nič nevyrovná. No toto skúsení záhradkári veľmi dobre vedia a na svoje obľúbené nástroje nedajú dopustiť.

4. Pravidelné prestávky

Nezabudnite si robiť pravidelné prestávky na oddych. Častejšie prestávky vám pomôžu udržať si energiu na dlhší čas, vyhnete sa prepracovaniu a rýchlej únave. Toto pravidlo je priam nevyhnutné v úvode záhradkárskej sezóny, kedy je riziko úrazov najvyššie, pretože telo si po zime opäť zvyká na tento druh záťaže. Myslite aj na pravidelnú hydratáciu. Majte stále pri sebe fľašu s čistou vodou a dopĺňajte tekutiny.

5. Uvoľnenie svalov po práci

Po vykonaní náročnej práce v záhrade je veľmi dôležité odmeniť svoje telo. Máme na mysli uvoľňujúcu masáž pre regeneráciu svalov. Masáž je skvelý spôsob, ako zmierniť napätie svalov, bolesť kĺbov, chrbta a ramien, ktoré sa často vyskytujú po náročnej fyzickej námahe. Uvoľňujúcou masážou kvalitnými masážnymi produktami s výťažkami liečivých bylín predchádzate nepríjemným svalovým bolestiam a pomáhate telu rýchlejšie zregenerovať.

Odporúčame: Týchto 5 ZNAMENÍ nachádza pokoj a naplnenie v ZÁHRADKÁRČENÍ!

Tri francovky ALPA

Zdroj: Alpa

Tradičná značka masážnych produktov ALPA má vo svojom sortimente niekoľko vynikajúcich produktov, určených práve pre revitalizáciu svalov a osvieženie tela po namáhavej práci v záhrade. Veľmi obľúbenou je klasická francovka alebo francovka Lesana či francovka s konopným extraktom.

Všetky tri majte vo svojej lekárničke. Dobre vám poslúžia aj ako dezinfekcia pri rôznych odreninách či na schladenie pokožky.

Masážny balzam s konopným olejom ALPA

Zdroj: Alpa

Pokiaľ máte v obľube masážne balzamy a gély, pre masáž bolestivého chrbta a kĺbov je vynikajúci masážny balzam s konopným olejom alebo masážny gél s klinčekom či liečivým kostihojom. Určite si u Alpy nájdete svojho favorita.

Starajte sa o svoje telo s rovnakou láskou ako o svoju záhradu. S dodržiavaním jednoduchých zásad si môžete užiť záhradkárske práce bez obáv o svoje zdravie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní