Recepty z cukety: 7x inak, ale veľmi chutne!

Recepty z cukety: 7x inak, ale veľmi chutne!
  • 09.08.2022
  • Lenka Biba Slovak

    • Zdieľaj:
  • 0

Cuketa je fantastická letná zelenina, ktorú máme mnohí z nás zasadenú vo vlastných záhradkách. Práve leto je obdobím, kedy je jej dostatok, a možno si vyberať z rôznych druhov či tvarov. Cuketu tvorí voda z viac ako 90 % jej obsahu. Má minimum kalórií, a preto je mimoriadne obľúbená v letných jedálničkoch, diétach či v prvých detských zeleninových príkrmoch.

100 g porcia cukety obsahuje iba okolo 20 kalórií, čo ale neznamená, že je chudobná na živiny! Nachádza sa v nej menšie množstvo vlákniny, bielkovín i sacharidov. Neobsahuje žiaden cholesterol a je veľmi bohatá na karotény a vitamíny skupiny B. Cuketa je tiež aj zdrojom draslíka, vápnika, horčíka či železa.

Cuketa účinne detoxikuje celé telo a zbavuje ho škodlivín. Blahodarne vplýva predovšetkým na tráviaci trakt, pričom podporuje pohyby čriev, trávenie, čistí hrubé črevo a zlepšuje vyprázdňovanie. Navyše dokáže z tela odstraňovať nadbytočnú vodu, ale aj odkysliť organizmus.

Pridajte cuketu do vášho jedálnička!

Cuketa je naozaj skvelou zeleninou, ktorú sa oplatí zaradiť do domáceho jedálnička, pretože:

  • predstavuje prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami,
  • podieľa sa na zlepšení činnosti mozgu,
  • pomáha potláčať stres,
  • zvyšuje koncentráciu,
  • priaznivo ovplyvňuje imunitný systém,
  • zlepšuje kvalitu vlasov i nechtov,
  • prospieva aj očiam.

Odporúčame: Kvetinový záhon: Ako ho vytvoriť čo najefektívnejšie?

1. Cuketové jednohubky

Cuketové jednohubky sú skvelou voľbou, ak máte chuť na niečo rýchle a zdravé, alebo ak vás počas príjemných letných dní prekvapí nečakaná návšteva. Ako na to?

  • Cuketu umyte, nakrájajte na kolieska a poukladajte vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Potrite ich olivovým olejom a dochuťte zmesou byliniek podľa vašej chuti.
  • Nakoniec ich posypte syrom.
  • Pripravené cuketové kolieska pečte v rúre pri teplote 170 °C približne 15 minút.
  • Môžete ich podávať s dresingom alebo domácim tzatziki šalátom.

2. Zapekaná cuketa

Cuketa je výbornou voľbou aj do zapekacej misy. Popustite uzdu svojej fantázii a pridajte ingrediencie, ktoré máte vy i vaša rodina najradšej. My vám ponúkame nasledujúcu inšpiráciu:

  • cukety umyte, osušte a zbavte koncov,
  • pokrájajte ich na hrubšie kolieska,
  • zapekaciu misu vymastite olivovým olejom a na jej dno poukladajte kolieska cukety,
  • v inej miske si zmiešajte vajíčka (2 ks) s kyslou smotanou (3 PL), soľou, mletým čiernym korením, zmesou byliniek a posekanou petržlenovou vňaťou,
  • touto zmesou prelejte kolieska cukety a posypte postrúhaným syrom,
  • pečte v rúre vyhriatej na 190 °C približne 20 minút.

Neprehliadnite: Špagety s hríbikmi a mini klobáskami: Recept pre celú rodinu!

3. Cuketové halušky

Pri príprave halušiek skúste nahradiť zemiaky cuketou – výsledok vás zaručene milo prekvapí!

  • Nastrúhanú cuketu, vajíčko, polohrubú múku a soľ vymiešajte na dostatočne husté haluškové cesto.
  • Halušky uvarte vo vriacej vode a podávajte tak, ako to máte najradšej – s bryndzou, syrovou omáčkou, kapustou alebo tvarohom.
  • A nemajte výčitky, ak dostanete chuť si halušky posypať opraženou slaninkou alebo cibuľkou s pažítkou.

4. Cuketové lievance

Odhoďte zábrany a vyskúšajte cuketu aj na sladký spôsob! Ako na to?

  • Vymiešajte 1 vajíčko, 2 lyžice cukru, hrnček mlieka, 2 hrnčeky hladkej múky, ½ balenia kypriaceho prášku a vytvorte husté cesto.
  • Do cesta vmiešajte 2 hrnčeky nastrúhanej a „vyžmýkanej" cukety.
  • Ak sa vám cesto zdá príliš husté alebo príliš riedke, podľa potreby pridajte buď múku alebo mlieko.
  • Lievance upečte na panvici na troške oleja z oboch strán.

Odporúčame aj: Eukalyptus Gunnov: Výnimočný a stálozelený, ako ho pestovať?

5. Cuketové placky

Cuketové placky sú klasika! Nech sa páči, máme pre vás TOP recept!

  • Umyte cuketu a spolu so šupkou ju nastrúhajte na hrubšiu konzistenciu.
  • Pridajte najemno nastrúhané zemiaky (3 ks), prelisovaný cesnak, vajce (1 ks), mleté čierne korenie, majoránku, soľ, múku (2 PL) a všetko spolu poriadne premiešajte.
  • S pomocou lyžice vytvorte placky a vložte ich na panvicu s rozpáleným olejom.
  • Vyprážajte z obidvoch strán dozlatista, podávajte napríklad so smotanovým alebo jogurtovým dresingom.

6. Cuketové roládky

Nasledujúca verzia rolády s cuketou bez múky zaručene dostane vás i vašich hostí. A fantasticky sa hodí napríklad ako príloha k letnej grilovačke či ľahkému obedu alebo večeri.

  • 1 cuketu nastrúhajte a pridajte soľ, korenie a vajcia (6 ks). Plech si vyložte papierom na pečenie a vylejte naň pripravenú zmes.
  • Druhú cuketu nakrájajte na tenké plátky a poukladajte ich na zmes na plechu.
  • Dochuťte bylinkami a pečte v rozohriatej rúre pri teplote 170 °C približne 20 minút.
  • Upečené cesto preklopte a nechajte vychladnúť.
  • Dohladka vymiešajte ricottu (250 g), soľ, korenie a pretlačený cesnak.
  • Takto pripravenou syrovou plnkou natrite roládu, navrch poukladajte plátky šunky a zviňte do rolády.
  • Pred podávaním roládu nechajte stuhnúť v chladničke.

Tip pre vás: Neopadavé listnaté stromy a kry: TOP 8 najobľúbenejších!

7. Cuketový chlebík

Prekvapte členov svojej rodiny a k víkendovým raňajkám im naservírujte ako prílohu práve cuketový chlebík. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a výsledok vás zaručene očarí. Ako na to?

  • V prvej miske zmiešajte vajce (1 ks), rozpustené maslo alebo olej (¼ hrnčeka) a cukor (¼ hrnčeka).
  • Do takto pripravenej zmesi primiešajte „vyžmýkanú" cuketu (2 hrnčeky) spolu s citrónovou kôrou.
  • V druhej miske zmiešajte preosiatu polohrubú múku (1 a ½ hrnčeka) spolu s práškom do pečiva alebo sódou bikarbónou (1 ČL) a primiešajte to k prvej zmesi.
  • Cesto vložte do vymastenej formy na chlebík a pečte ho vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C približne 45 minút.
  • Upečený chlebík vyklopte z formy až po vychladnutí.

Ďalšie inšpirácie na recepty z cukety


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?
RADY A TIPY

Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?

  • 0
  • 06.09.2022
TOP 12 rastlín proti komárom, ktoré ich zaručene odpudia!
RADY A TIPY

TOP 12 rastlín proti komárom, ktoré ich zaručene odpudia!

  • 0
  • 09.06.2022