Ako využiť pivo v záhrade - 7 spôsobov, ktoré prekvapia!

Ako využiť pivo v záhrade - 7 spôsobov, ktoré prekvapia!
  • 17.08.2023
  • Michaela Kožáková

Výroba piva je stará ako história civilizovaného ľudstva. Ide o jeden z najstarších ľuďmi vyrobených kvasených nápojov, rovnako ako aj medovina a datľové víno. Pivo sa často prezýva i tekutým chlebom. Tento zlatistý nápoj je obľúbenou súčasťou osláv či príjemných letných posedení. 

Pivo obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, horčík, kvasinky, cukry a bielkoviny. V primeranom množstve má teda pozitívne účinky na náš organizmus. 

Pivo okrem konzumácie a vplyvu na krásu v podobe pivných kúpeľov či domácej masky na vlasy nájde svoje využitie v záhrade. Akými spôsobom dokáže byť pivo prospešné v záhrade? Na čo všetko ho môžete využiť?

Neprehliadni: Aké rastliny sadiť v auguste? Viete, ktoré toto obdobie milujú?

1. Čistenie záhradného náradia

Vedeli ste, že môžete používať pivo na čistenie vášho záhradného náradia? Karbonizácia v pive vám pomôže účinne odstrániť hrdzu z náradia. Ako na to? Nalejte pivo do vedra a namočte doň náradie asi na 10 minút. Potom ho vysušte a vyleštite handričkou.

2. Zalievanie izbových rastlín pivom

Podporiť môžete i rast svojich izbových rastlín. Raz za mesiac pridajte niekoľko polievkových lyžíc starého piva do litra vody. Toto hnojivo s pivom použite na zalievajte izbových rastlín, tak ako ich obvykle polievate. Pokiaľ máte problém s mravcami, radšej sa tomuto tipu vyhnite.

3. Aktivácia kompostu pivom

Zalievanie kvetov pivom nie je jediný spôsob, ako môžete šikovne využiť pivo v záhrade a v domácnosti. Tento obľúbený alkoholický nápoj pôsobí ako skvelá prísada do kompostu. Je to z toho dôvodu, že má mnoho živín, ktoré zvyšujú úrodnosť pôdy.

Keď nalejete pivo do kompostu, urýchlite tým aj samotný rozklad, a podporíte vytváranie kvalitnej zeminy. Kvasinky a cukor v pive totiž vyživujú prospešné baktérie v komposte.

4. Pivom na slimáky

Mnohí záhradkári rok čo rok zvádzajú boj so slimákmi a slizniakmi v záhrade, ktorí si radi pochutnávajú na našich rastlinách. Nie sme to len my, Slováci, ktorí milujeme pivo. Slimákov tento nápoj priťahuje totiž viac ako nás. Prekvapte týchto nezvaných hostí vo vašej záhrade a pripravte im pivnú pascu.

Pivná pasca na slimáky - ako si ju vyrobiť?

  • Vezmite nádobu.
  • Naplňte ju pivom.
  • Zakopte ju až po okraj v záhrade tam, kde sa vyskytujú slimáky.

Slimáci neodolajú a pri svojej ceste za lahodným mokom spadnú do nádoby. Stačí ich následne pozbierať a pivo v nádobe vymeniť.

Pozri aj: Ako zatočiť s pandravami? Zbavte sa ich týmito zaručenými spôsobmi

5. Pivo a trávnik

Využitie piva v záhrade nie je len proti škodcom či pri kompostovaní. Môžete ho tiež využiť aj ako lacné a prírodné hnojivo pre váš trávnik. Ako sme už spomenuli vyššie, okrem mnohých dôležitých živín má totiž pivo v sebe aj sacharidy, ktoré živia mikróby v pôde, tie zase prospievajú rastlinám. Pozor, nikdy nelejte na trávnik samotné pivo, vždy je potrebné ho zriediť vodou. Určite sa oplatí vyskúšať pivo ako hnojivo a vďaka tomu oživiť váš trávnik.

Ako si vyrobiť hnojivo s pivom na trávnik?

Pivo vylejte do krhly alebo nádoby na polievanie a pridajte vodu. Následne týmto roztokom môžete polievať trávnik. Ak máte na nejakých miestach hynúci trávnik, zamerajte sa na zalievanie práve týchto plôch. Tento obľúbený nápoj funguje aj ako liek na hnedé škvrny na trávniku, pretože jeho kyslá povaha zabíja plesne a rôznych škodcov.

6. Pivom proti osám

Cez leto nám pobyt v záhrade dokážu poriadne znepríjemniť otravné osy. Zbavíte sa ich veľmi jednoduchým spôsobom. Stačí z umelej fľaše odrezať vrchnú časť, otočiť ju nahor a umiestniť na spodnú časť ako lievik. Následne do fľaše nalejte pivo. Osy nalákané pivom trafia dovnútra, ale von už sa nedostanú.

Vyrobiť si môžete i lapač much s pivom či odpudzovač komárov.

7. Pivo ako lákadlo pre motýle a včely

Pivo proti škodcom či v podobe hnojiva nie sú jedinými spôsobmi, ako využiť tento zlatistý mok v záhrade. Do svojej záhrady vďaka nemu môžete pritiahnuť mnoho cenných opeľovačov ako sú včely a motýle. Jediné, čo musíte urobiť, je naliať pivo do misky a umiestniť ju na záhradu. Vôňa piva ich bude lákať na dlhé vzdialenosti.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní