Aké rastliny sadiť v auguste? Viete, ktoré toto obdobie milujú?

Aké rastliny sadiť v auguste? Viete, ktoré toto obdobie milujú?
  • 11.08.2023
  • Michaela Kožáková

Leto sa v našich záhradách nesie v znamení zberu úrody. Je to asi to najkrajšie obdobie – stromy sú obsypané ovocím, uhorky a paradajky dozrievajú, kvetinové záhony hrajú všetkými farbami a bujný zelený trávnik láka, aby ste si naň rozprestreli deku a dopriali si poobednú siestu. 

Nastáva tiež sezóna zavárania, varenia džemov a lekvárov, sirupov, kečupov, ktorú nie všetci obľubujeme. Ale v zime nám určite dobre padne taký čerešňový kompót či džem alebo chutné lečo.

V auguste sa začína druhá polovica leta a k nej však nepatrí len zber našej úrody zeleniny a ovocia. Nastáva totiž aj ideálny čas, kedy môžeme siať a sadiť rôzne druhy rastlín, od tých okrasných až po zeleninu a bylinky. Na to, aby ste si zabezpečili hojnú úrodu na jeseň alebo aj na jar, mali by ste sa pustiť do výsadby. Aké rastliny sadiť práve teraz? Kam v auguste sadiť? Aké rastliny vysievať počas augusta?

Neprehliadni: Zavlažovanie záhrady: Aké sú možnosti pre efektívnu závlahu?

Úžitková záhrada v auguste

Počas augusta sa zamerajte na plodiny s krátkym vegetačným obdobím. Tie sú navyše odolné aj voči nižším teplotám, ktoré nás príchodom jesene môžu určite prekvapiť. Získate tak ďalšiu úrodu plnú vitamínov, môžete sa tešiť na jesenný zber a taktiež ochránite pôdu pred burinami a eróziou. Vysievanie zeleniny v auguste by ste mali určite skúsiť aj vy. Oživte svoju zeleninovú záhradu v auguste a vysaďte na uvoľnené záhony túto zeleninu:

- celoročná reďkvička, reďkev: vysievať čiernu reďkev by ste mali už teraz, ak ju chcete zbierať v novembri. Čierna reďkev sa sadí v letných mesiacoch – od júla do prvej polovice augusta. Ak je leto teplejšie, môžete ju vysiať ešte aj do konca augusta. 

- špenát, kapusta (čínska, pekinská)

- listové šaláty, rukola

- valeriánka (poľníček): plodí až do prvých mrazov.

petržlen: kým príde zima, zatiahne sa nižšie do pôdy a takýmto spôsobom prečká mrazy. Na to, aby ste si na jar na ňom mohli pochutnať, je ideálne sadiť ho práve teraz.

skoré odrody kalerábu ‘Dvorana’, ‘Modrava F1’, karfiol: najlepšie je, ak máte predpestované sadenice.

- jahody: ovocnú záhradu v auguste môžete doplniť o sladké jahody. Ak ich vysadíte práve v tomto mesiaci, stihnú sa pekne zakoreniť a vy sa tak môžete na ďalší rok tešiť z bohatej úrody. Vysádzajte ich od konca júla do konca augusta. Pôdu si však treba predpripraviť a nechať uľahnúť aspoň týždeň. Záhon nezabudnite zrýľovať a pridajte doň i kompost. Po uležaní si počkajte na deň, keď je čiastočne oblačno a vysádzajte sadenice do jamôk vopred zavlažených vodou. Pre dobré zakorenenie chráňte jahody pred prudkým slnkom a pôdu kompostom alebo pokosenou trávou.

Čo zasiať v auguste? Aká ďalšia zelenina na pestovanie v auguste by nemala chýbať vo vašej záhrade?

Do augustových výsevov koncom mesiaca zahrňte i ozimnú cibuľu a zelený šalát pre zber v budúcom roku. Ozimnú zeleninu sejte hustejšie pretože niektoré rastliny vám môžu v mrazoch uhynúť. Neskorý pór, ktorý zasadíte počas augusta, vám vydrží na hriadkach dokonca aj počas príchodu mrazov.

Sirôtky

Zdroj: shutterstock

Okrasná záhrada v auguste

Koniec leta je tiež výborným obdobím na výsev dvojročných kvetov ako sú nezábudky, sirôtky, snežienky, šafran, rebríček, šalvia muškátová, bledule, klinčeky či záhradné zvončeky. Tieto rastliny pekne vyklíčia a vytvoria si prízemnú ružicu listov. V druhom roku využijú uložené látky na to, aby prerástli iné rastliny a vytvorili vysokú kvitnúcu vňať. Z kvetov vytvoria semená a potom uhynú.

Sadiť v auguste, ale aj presádzať môžete nádherné voňavé pivónie. Nesaďte ich veľmi hlboko. Puky majú byť tesne nad zemou. Najviac im vyhovuje priepustná pôda s drenážnou vrstvou a príjemné slnečné stanovište. Pivonky rastú pomaly, preto ich nepresádzajte veľmi často. Podľa druhu sa presádzajú raz za 5 až 10 rokov. August je tiež vhodným časom na premiestnenie, prípadne rozdelenie rastliny na menšie trsy, aby sa stihla zakoreniť do príchodu mrazov.

Presadiť môžete aj hortenzie po odkvitnutí – tie v kvetináčoch, ale aj tie voľne zasadené v záhrade. Delíme a presádzame aj kosatce a biele ľalie.

Aké bylinky sadiť v auguste?

Čo sadiť v auguste okrem zeleniny a pár druhov ovocia? Augustové výsevy môžete tiež obohatiť bylinkami. Jednou z najčastejších byliniek používaných v našich kuchyniach je bazalka. Bazalka je odolná voči mnohým klimatickým podmienkam, hodí sa do kvetináčov, ale môžete ju priamo pestovať v záhrade.

Chutný kôpor je výborný ku kuraciemu mäsu, do šalátov, omáčok či polievok. Rastie rýchlo a dá sa zbierať kedykoľvek. Koriander charakteristický jedinečnou chuťou a arómou má tiež v našej kuchyni všestranné využitie. Sadiť a vysievať ho môžete i počas leta.

Pozri aj: Rastliny do ílovitej pôdy: Týmto kvetom, bylinám i drevinám sa v nej bude dariť najviac

Ihličnany

Zdroj: shutterstock

Ihličnany

August v záhrade sa nesie tiež v duchu vysádzania otužilých druhov ihličnanov ako sú borovice, smreky, cyprušteky či kosodrevina. Sadiť ich treba s koreňovým balom na chránené stanovište. Doprajte im aj pravidelnú zálievku. Hneď po výsadbe začnú vypúšťať nové korienky, vďaka ktorým sa stihnú do zimy dobre adaptovať na nové prostredie. 

Trávnik v auguste

Nezanedbajte kosenie trávnika a za suchého počasia ho tiež zavlažujte. Počas horúčav koste trávnik na výšku štyroch centimetrov, pri miernejších teplotách na tri centimetre. Po prechode horúceho a suchého počasia môžete založiť nový trávnik alebo vylepšiť ten starý.

Splstnatený trávnik oživte prerezaním vertikulátorom či hrabľami. Odstránite tak burinu a ďalšie nežiadúce rastliny, ktoré bránia vode a hnojivu preniknúť ku koreňom tráv. Na jesenný výsev dostanete kúpiť špeciálne trávne zmesi, ktoré sú určené na toto obdobie.

Vysievanie do nádob

Na vysievanie druhov zeleniny či byliniek môžete použiť i nádoby. Tento spôsob umožní lepšiu kontrolu zálievky, ochranu pred škodcami, chorobami a redukciu buriny. Výsevné nádoby naplňte substrátom, jemne utlačte a vysejte do nich semienka rastlín. Nádoby s rastlinami umiestnite do skleníka do záhrady alebo na okno v interiéri.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní