Táto izbová rastlinka priťahuje do domu bohatstvo a úspech! Takto sa o ňu treba starať.

Sukulentový rod crassula vyzerá skôr ako bonsaj, so zelenými, mäsitými listami a hrubými stonkami, ktoré postupne vekom drevnatejú. Tučnolist najčastejšie rastie v štrbinách skál a prirodzene sa vyskytuje na Kanárskych ostrovoch, v Portugalsku a Maroku. U nás je veľmi obľúbenou izbovou rastlinou. Často sa však pestuje i v črepníkov v záhradách, na terasách či balkónoch. 

Táto rastlina je vďaka svojej nenáročnosti výbornou voľbou pre začiatočníkov. Veľmi ľahko sa rozmnožuje a dokonca vás po pár rokoch poteší i drobnými kvetmi.

Ako sa správne starať o tučnolist? Vyžaduje rastlina slnečné stanovište alebo nepriame slnečné svetlo? Ako ju zalievať?

Neprehliadni: Portulaka - zázračná rastlina pre zdravie a krásu. Ako ju správne pestovať?

Tučnolist vajcovitý - Crassula ovata

Tučnolisty sú sukulentné rastliny, ktorých stonka po čase drevnatie a rastlina pripomína stromček alebo krík. Tieto zaujímavé izbové rastliny majú rôzne tvary listov, ale základ je oválny, vajíčkový tvar, podľa ktorého dostala Crassula druhový názov ovata. 

Rastlina má do domácnosti prinášať šťastie a prosperitu, a preto je vhodným darčekom. Tieto vlastnosti sú jej pripisované z dôvodu, že listy svojím tvarom pripomínajú malé mince.

Aké podmienky vyžaduje tučnolist?

Ako sa o tučnolist starať? Kedy vám bude pekne rásť? Ak chcete, aby vaša rastlina prosperovala, doprajte jej vhodné podmienky:

Umiestnenie na slnečnom svetle

Tučnolist vyžaduje priame slnečné svetlo. Najviac mu budú vyhovovať slnečné parapety. Keď bude mať málo svetla, listy stromu peňazí budú bledé a malé. Čo sa stane s rastlinou, ak zostáva v tieni? V tomto prípade sa môže ťahať za svetlom, čo spôsobuje, že bude mať dlhé, málo olistené stonky. Listy budú postupne žltnúť, slabnúť a opadajú. Dostatok svetla rastlina potrebuje aj počas zimy.

Teplota a vzdušná vlhkosť

Tučnolist Money Tree tiež nemá rád prievan, ani časté zmeny teplôt. Obľubuje priemernú teplotu 18 ºC – 21ºC v lete a 10ºC v zime. Teplotný rozsah sa však môže líšiť pri jednotlivých druhoch tučnolistu.

Vzdušná vlhkosť vhodná pre tučnolist by sa mala pohybovať od 30 až 50 %.

Zálievka

Tak, ako aj väčšina sukulentov a kaktusov nevyžaduje častú zálievku, tak ani izbová rastlina tučnolist nepotrebuje veľa vody. Tú si totiž uchováva vo svojich listoch.

V lete rastlinu polievajte vždy po kompletnom preschnutí pôdy. Na jeseň postupne zo zálievky uberajte a v zime tučnoslit zazimujte a nepolievajte vôbec. Až na jar znova začnite so zálievkou. Po poliatí vždy vylejte prebytočnú vodu z podmisky či dekoratívneho črepníka. Rastlina nemá rada rosenie listov.

Pozri aj: Zazimovanie muškátov - TOP rady a postup, ako na to!

Tučnolist

Zdroj: Depositphotos

Vegetačný pokoj

Tučnolist cez zimu vyžaduje vegetačný pokoj - mierne svetlo, chladné a suché stanovište. Môže mu ublížiť aj slabý prízemný mráz okolo 0 až 1 °C. V máji, keď počasie už dovolí a teploty vystúpia minimálne nad 1 °C, môžete rastlinu vyniesť von. Najskôr ju však umiestnite do tieňa a postupne presúvajte na slnko.

V akej pôde pestujeme tučnolist?

Tučnolist si vyžaduje suchú pôdu, substrát, pretože je náchylný na hnitie koreňov. Najvhodnejšia je preto dobre priepustná pôda, mierne kyslý (PH 6.0) substrát pre sukulenty alebo kaktusy.

Hnojenie

Tieto zaujímavé izbové rastliny nevyžadujú veľa hnojenia - štvrtinovú dávku oproti iným izbovým rastlinám. Príliš veľa hnojiva totiž môže zabrániť vyfarbovaniu listov na slnku. Mladým rastlinám tučnolistu vyhovuje hnojivo s nižším obsahom dusíka. Tučnolistu doprajte hnojivo počas obdobia rastu.

Množenie

Množenie stonkovými odrezkami, listami alebo rozdelenie rastliny na niekoľko častí sú spôsoby, ako môžete Money Tree rozmnožiť. Odrezky môžete nechať zakoreniť vo vode. Takisto môžete zasadiť výhonok stromu peňazí priamo do substrátu na kaktusy a sukulenty alebo do perlitu. Listy rastliny jednoducho oddelíte od materskej rastliny, necháte pár dní zaschnúť a následne vložíte do substrátu časťou, kde bola stonka.

Presádzanie

Presádzanie na jar je najideálnejšie. Mladé rastliny presádzajte raz za rok až dva. Tie staršie veľké rastliny stačí presádzať raz za 3 – 5 rokov. Rastlinu po presadení nepolievajte minimálne týždeň, aby ste zabránili hnilobe koreňov.

Kvitnutie

Vedeli ste, že tučnolist môže aj kvitnúť? Kvitne zväčša po 4 až 6 rokoch drobnými ružovými alebo bielymi kvetmi. Záleží však na tom, v akých podmienkach rastlinka žije. Na kvitnutie potrebuje správnu teplotu, minimálnu vlahu a slnečné stanovisko. 

Zaujme Ťa: Ako správne zbierať a skladovať semená? S našimi radami vám vyklíčia o stošesť!

Tučnolist

Zdroj: Depositphotos

Aký veľký dokáže vyrásť tučnolist?

Tieto nenáročné rastliny dokážu narásť do skutočne impozantných rozmerov. Rastú však veľmi pomaly, ale môžu vás prekvapiť veľkosťou až do dvoch metrov. Ročne vyrastú približne 5 až 20 centimetrov.

 

Problémy s tučnoslistom - ako nájsť príčinu a pomôcť rastline?

Hoci je tučnolist nenáročný na pestovanie, môžu ho napadnúť rôzne choroby alebo sa na ňom môžu prejaviť nedostatky starostlivosti. Aká patria medzi tie najčastejšie?

Prečo strom peňazí vädne? Ako tomu predchádzať?

Jednou z najčastejších príčin vädnutia tučnolistu je príliš častá a nadmerná zálievka. Ak rastlina nie je vystavená dostatočnému množstvu svetla, môže začať vädnúť a strácať farbu. Náhly teplotný šok, najmä pri návrate rastliny z exteriéru do vnútorných priestorov, môže spôsobiť, že tučnolist začne vädnúť. Príčinou môžu byť aj vošky.

Kmeň zmäkne, kmeň chradne

Všimli ste si, že kmeň stromu peňazí mäkne a chradne? S najväčšou pravdepodobnosťou ste to prehnali so zálievkou a kmeň rasliny začal hniť. Urýchlene tučnolist opatrne presaďte do kvetináča so suchou pôdou. Dajte si však pozor na to, aby pôda bola dobre odvodnená a predišlo sa tak hnilobe koreňového sytému.

Listy sa zvrásnia

Vaša sukulentná rastlina jednoducho prosí o vodu a je dehydrovaná. To je dôvod, prečo sú jej listy zvrásnené a scvrknuté.

Prečo padajú listy stromu peňazí?

Padajúce listy sú bežným príznakom spálenia slnkom. Slnečné lúče spôsobujú, že listy sčervenajú alebo hnednú a nakoniec opadnú. Ak máte podozrenie, že vaša rastlina má popáleniny od slnka, presuňte ju na tienisté miesto a zabezpečte jej dostatočnú zálievku. Odstránenie postihnutých listov môže tiež pomôcť rastline zotaviť sa.

Prečo strom peňazí nerastie?

Rastlina pestovaná v črepníku vo vnútri rastie pomaly. Všimli ste, že váš strom peňazí nerastie? Tento problém môže byť spôsobený nedostatkom slnečného svetla, potrebou hnojenia alebo presádzaním. Rastline teda doprajte poriadnu dávku výživy, dostatok slnečného svetla a môžete jej pomôcť i odstránením odumretých častí. 

Feng shui a tučnolist

Táto obľúbená izbová rastlina by nemala chýbať u vás doma vtedy, ak sa vám „smola lepí na päty“. Feng Shui hovorí, že ak umiestnite tučnolist do juhovýchodného rohu vášho príbytku, každý nový list bude znamenať zväčšenie bohatstva.

Podľa feng shui rastlina predstavuje i strom priateľstva a šťastia. Ak vám začne tučnolist kvitnúť, je to znamenie toho, že prežívate s niekým vo svojom okolí hlboké priateľstvo. Sladká vôňa vám predpovedá trvácne priateľstvo.

Odporúčame: Jesenné upratovanie terasy a balkóna - Na TOTO by ste nemali zabudnúť

Tučnolist

Zdroj: Depositphotos

Bonsaiové tvorenie

Z tučnolistu si môžete vytvarovať zaujímavý bonsai. I práve preto tučnolist patrí medzi najpopulárnejšie a najlepšie izbové rastliny. 

Počas celej vegetácie môžete vetvičky rastliny tvarovať drôtom či paličkami, vyštipovať nežiaduce vetvičky alebo zaštipovať konce výhonkov. Takéto stromčeky by sa mali pestovať v plytkej, menšej miske s drenážnym otvorom. Ideálna na tvarovanie je Crassula ovata “Gollum”.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE