Portulaka - zázračná rastlina pre zdravie a krásu. Ako ju správne pestovať?

Portulaka - zázračná rastlina pre zdravie a krásu. Ako ju správne pestovať?
  • 10.10.2023
  • Lenka Biba Slovak

Portulaka je nabitá živinami a hoci je v mnohých kultúrach známa ako burina, portulaka je vysoko výživná listová zelená zelenina. Je plná antioxidantov, minerálov, omega-3 mastných kyselín a prospešných rastlinných zlúčenín. Pravdepodobný pôvod portulaky siaha do Ázie. Jednoročná poliehavá rastlina portulaka má dužinaté listy a stonky portulaky obsahujú kyselinu listovú.

Portulaka rastie v mnohých častiach sveta - v širokej škále rôznych prostredí. Dokáže rásť v záhradách a trhlinách na chodníkoch, ale dokáže sa prispôsobiť aj drsnejším podmienkam. To zahŕňa sucho, ako aj veľmi kyslú pôdu alebo pôdu s nedostatkom živín. Portulaka má dlhú históriu používania v tradičnej, ale aj alternatívnej medicíne.

Portulaka liečivé vlastnosti

Vedeli ste, že portulaka je celá rastlina jedlá, je bohatá na rôzne antioxidanty a prospešné rastlinné zlúčeniny a že portulaka má liečivé účinky?

  • Vitamín C - tiež známy ako kyselina askorbová, vitamín C je antioxidant, ktorý je nevyhnutný pre udržanie kože, svalov a kostí.
  • Vitamín E - obsahuje vysoké hladiny formy vitamínu E nazývanej alfa-tokoferol. Môže chrániť bunkové membrány pred poškodením.
  • Vitamín A - obsahuje beta-karotén, antioxidant, ktorý telo premieňa na vitamín A. Vitamín A je najlepšie známy pre svoju úlohu v zdraví očí.
  • Glutatión - tento dôležitý antioxidant môže chrániť bunky pred poškodením.
  • Melatonín - obsahuje tiež melatonín, hormón, ktorý vám môže pomôcť zaspať. Má tiež niekoľko ďalších výhod.

Minerály nachádzajúce sa v portulake chránia kosti pred osteoporózou. Portulaka je taktiež aj vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tie chránia náš organizmus pred srdcovými chorobami a zlepšujú aj imunitný systém.

Portulaka v záhrade

Portulaca, Portulaca oleracea, je jedlá, listová, mrazuvzdorná rastlina široko používaná ako bylina a šalátová zelenina. Mäsité červenkasté stonky sú husto posiate laločnatými listami, ktoré sú v závislosti od odrody buď zelenej alebo zlatej farby a dorastajú do výšky 15-20 cm. Portulaka rýchlo rastie zo semien a listy sú pripravené na zber za 6-8 týždňov.

  • Portulaka potrebuje plné slnko. Vyberte si miesto, ktoré bude mať každý deň aspoň 6 hodín plného slnka.
  • Rastliny portulaky potrebujú dobre odvodnenú pôdu obohatenú množstvom organických látok. Pripravte pôdu tak, že ju dôkladne odburinete, prekopete, aby ste ju uvoľnili, a pridajte odležaný živočíšny hnoj alebo kompost.
  • Plochu až do výsadby udržujte bez buriny.

Vyskúšajte pestovať portulaku aj v nádobách - ako na to?

Pokiaľ je to možné, vyberte si odrodu, ktorá sa odporúča na pestovanie v nádobách. Použite kvalitnú kvetináčovú zmes a uistite sa, že vaša nádoba je dostatočne veľká pre dospelé rastliny - pre portulaku sa odporúča objem minimálne 10 litrov. Počas vegetačného obdobia majte na pamäti, že rastliny pestované v kontajneroch môžu potrebovať ďalšie hnojivo na podporu zdravého rastu.

Neprehliadnite: Jesenné upratovanie terasy a balkóna - Na TOTO by ste nemali zabudnúť

Portulaka pestovanie

Ak chcete pestovať portulaku, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi. Portulaka je dostupná iba ako semeno a pestuje sa rýchlo a ľahko. Drobné semená portulaky vysievajte priamo do voľne priepustnej pôdy od jari do konca leta. Výsledné sadenice prerieďte, počas dlhých období sucha zalejte a podľa potreby zberajte. Na konci sezóny rastliny vytrhajte a skompostujte.

Kde pestovať portulaku?

Portulaka potrebuje dobre priepustnú pôdu a plné slnko, avšak znesie aj menší tieň. Portulaka je atraktívna bylina, ktorá sa dobre pestuje popri okrasných rastlinách v okrajovej časti, ako aj v bylinkovej alebo zeleninovej záhrade.

Ako zasiať portulaku?

Portulaku vysejte od konca jari do konca leta do zeme priamo tam, kde má rastlina rásť. Semená portulaky vysievajte do riadkov pokrytým 1 cm pôdy.

Portulaka dozrieva rýchlo, takže sejba každý mesiac zaisťuje nepretržité zásobovanie.

  • Semená zasiate priamo do záhrady 3-10 mm hlboko a 30 cm od seba.
  • Substrát udržujeme vlhký - ale nikdy nie mokrý alebo suchý.
  • Semená by mali vyklíčiť približne 7-10 dní pri teplote pôdy 15-35°C.

Mladé sadenice budú potrebovať ochranu pred škodcami, domácimi zvieratami a počasím, kým sa nezakorenia.

Starostlivosť o portulaku v záhrade

Keď sadenice vyklíčia, zredukujte, aby medzi každou rastlinou zostalo 10 cm. Portulaka toleruje suché podmienky, ale množstvo aj chuť listov zvýrazní občasná dôkladná zálievka počas suchých období.

Zalievanie portulaky

Mladé rastliny portulaky môžu počas vegetačného obdobia potrebovať zalievanie. Zalievajte, keď je pôda suchá asi 5 cm pod povrchom (otestujte to tak, že zoškriabete trochu pôdy prstom). Zalievajte skoro ráno alebo neskoro popoludní. Vyhnite sa zalievaniu listov rastlín, aby ste sa vyhli hubovým chorobám.

Pestovanie portulaky - riešenie možných problémov

Portulaka je bezproblémová, rýchla a ľahko sa pestuje za predpokladu, že je zasadená do voľne priepustnej pôdy. Ťažká, zle odvodnená pôda nie je vhodná pre portulaku a sadenice pravdepodobne hnijú a zlyhajú.

Odporúčame aj: Starý substrát nevyhadzujte! TAKTO ho môžete zrecyklovať

Portulaka zeleninová

Portulaka zeleninová je mimoriadne výživná aj preto, že portulaka obsahuje aktívne látky a je bohatá aj na betakarotén, vitamíny A, B-komplex, C, kyselinu listovú či železo, fosfor, vápnik, draslík, horčik, sodík a riboflavín.

Portulaka zlatá

Ani portulaka zlatá nie je žiadna burina! Táto jednoročná bylina, ktorý pochádza z Ázie, chuťou pripomína chuť šťavela a v lete kvitne žltými kvetmi.

Portulaka v kuchyni

Listy portulaky chutia vynikajúco! Zbierajte mladé listy portulaky, aby ste ich mohli jesť surové v šalátoch a sendvičoch, a staršie listy a stonky na varenie v polievkach, smažených a dusených pokrmoch. Portulaka je pôvodom zo stredomorských krajín a na kulinárske účely sa používa už mnoho stoviek rokov.

  • Listy majú chrumkavú, osviežujúcu chuť nie nepodobnú chuti zelených jabĺk vďaka rovnakej chemickej látke, kyseline jablčnej.
  • Pikantná chuť je najsilnejšia v listoch zberaných skoro ráno.

Portulaka použitie

Portulaka je zelená listová zelenina, ktorá sa môže konzumovať surová alebo varená. Táto sukulentná rastlina obsahuje asi 93% vody. Má červené stonky a malé, zelené listy. Má jemne kyslú alebo slanú chuť, podobnú špenátu a žeruche. Dá sa použiť na mnoho spôsobov ako špenát a šalát, napríklad do šalátov alebo sendvičov.

Liečivé účinky portulaky sa premietajú aj do výživného obsahu rôznych jedál, ktorých portulaka môže byť súčasťou. Mladé lístky portulaky či nasekané listy portulaky možno veľmi jednoducho a rýchlo použiť do šalátov alebo príloh k rôznym jedlám.

Varenie a nakladanie portulaky

Portulaku môžete pokojne aj tepelne spracovať, a to aj s použitím masla či soli alebo korenia.

A dokonca ju môžete aj nakladať! Ako na to?

  • Portulaku spolu so stonkami a listami dajte zo zaváracieho pohára, zalejte ju vodou a octom v rovnakom pomere a podľa chuti pridajte ešte aj soľ.
  • Takto vydrží približne 3 - 5 dní (v chladničke).
  • Ak ju však aj sterilizujete, vydrží vám aj celú zimu.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní