Ako rozmnožiť hortenzie? Vyskúšajte tieto spôsoby a vyzdobte si záhradu záplavou kvetov

Hortenzia patrí medzi najobľúbenejšie druhy kríkov, ktoré skrášľujú parky a záhrady už od 19. storočia, kedy boli prvýkrát na našom území zasadené. Pôvodom sú hortenzie z Ázie a do Európy ich doviezli Angličania.

Tieto pútavé rastliny sú charakteristické veľkými kvetmi rôzneho tvaru od guľovitých po pravidelne kužeľovité. Každú záhradu ozdobia pestrými farbami a bujným porastom.

Napriek tomu, že sú hortenzie veľmi rozšírené, nepatria do kategórie lacných rastlín. Ak vám financie neumožňujú vysadiť si týmito kráskami celú záhradu, vyskúšajte si hortenzie rozmnožiť. Takto ušetríte nejaké to euro a získate krásne rastlinky zadarmo. Akými spôsobmi môžete množiť hortenzie? Je lepšie využiť odrezky hortenzií alebo staviť na delenie kríkov?

Neprehliadni: Zazimovanie muškátov - TOP rady a postup, ako na to!

Rozmnožovanie hortenzie zvládne každý

Spôsoby šírenia hortenzie alebo jej rozmnožovania sú rôzne. Niektoré si vyžadujú viac trpezlivosti a zručnosti, iné zvládne i začiatočník. Či už stavíte na vrcholové odrezky, množenie hortenzií semienkami alebo delením kríkov, následné zakoreňovanie hortenzií pomocou práškového stimulátora, majte na pamäti, že každá z metód si vyžaduje presný postup pre to, aby bola úspešná.

Ako dlho trvá zakorenenie hortenzií?

Zvyčajne trvá menej ako dva týždne, kým sa vytvoria základy nových korienkov. V priemere samostatné zakorenenie trvá mesiac až dva pokým si rastlina vybuduje koreňovú sústavu vhodnú na presadenie. Venujte však pozornosť výberu odrezkov hortenzie. Pre efektívne zakorenenie odrezkov je potrebné, aby boli zdravé a silné.

Spôsoby množenia hortenzií

Ak túžite svoju záhradu vyzdobiť nádhernými hortenziami, existuje zopár spôsobov ako ich rozmnožiť. Už ste ich vyskúšali?

Rozmnožovanie hortenzie rozdelením kríkov

Rozmnožovanie hortenzií rozdelením kríkov je efektívny spôsob množenia tejto rastliny a patrí k najspoľahlivejším metódam. Ako na to?

  1. Výber vhodného času: Najlepší čas na rozmnožovanie hortenzie rozdelením kríka je na jar (marec, apríl), keď rastlina ešte nie je v plnom raste.
  2. Materský krík: Vyberte si materský krík, z ktorého budete oddeľovať nové rastliny. Materský krík by mal mať niekoľko rokov, aby bol dostatočne vyzretý. Pred rozdelením ho dobre zalejte, aby bol substrát vlhký.
  3. Oddeľte nový krík: Pomocou ostrého záhradného noža alebo lopaty opatrne vykopte materský krík z pôdy. Potom jemne rozdeľte korene tak, aby ste oddelili nový krík. Nový krík by mal mať minimálne jednu alebo viac odnoží a koreňov.
  4. Pripravte si substrát: Pripravte si substrátovú zmes, ktorá môže pozostávať z rovnakých častí záhradnej pôdy a rašeliny.
  5. Vysaďte nový krík: Nový krík dajte do črepníka alebo na vybrané miesto v záhrade. Uistite sa, že korene sú dobre zakryté substrátom.
  6. Starostlivosť: Vlhká pôda, ale nie premočená a umiestnenie na miesto s dostatkom svetla, ale bez priameho slnečného žiarenia sú základnými podmienkami pre rozvoj rastliny.

Ako rozmnožovať hortenziu zakoreňovaním listov?

Na rozmnožovanie hortenzií listami môžete vyskúšať dve zaujímavé metódy.

Materiál, ktorý budete potrebovať:

  • Zdravý list hortenzie
  • Sterilný záhradnícky nôž alebo záhradnícke nožnice, záhradnícka lopatka
  • Strúčiky cesnaku, paradajka alebo banán
  • Propagačný substrát, substrát na rozmnožovanie (zmes piesku a rašeliny)
  • Malý kvetináč s otvormi na dne pre odtok vody
  • Vrecúško alebo plastová fólia na črepníky na vytvorenie mini skleníka
  • Mäkká voda

Metódy množenia pármi listov hortenzie

  1. Výber listu: Vyberte si zdravý, zrelý list hortenzie, ktorý nie je príliš starý ani príliš mladý a nie je poškodený. Na rozmnožovanie hortenzií budete potrebovať spodnú časť listu.
  2. Odrežte list: Použite sterilný nôž alebo nožnice na odrezanie listu hortenzie asi 5 až 10 centimetrov pod jeho koncom. Na dezinfekciu rezov, ochranu pred patogénnymi baktériami a infekciami ošetrite rezy strúčikmi cesnaku.
  3. Pripravte si paradajku alebo banán: Po ošetrení rezov vezmite paradajku. Rozkrojte ju na polovicu a do stredu každej polovice zapichnite jeden list hortenzie (na dva listy vám postačí jedna paradajka). Na urýchlenie procesu tvorby koreňov hortenzie môžete použť i zrelý banán, ktorý prekrojíte na polovicu a umiestnite doň listy.
  4. Umiestnite listy do črepníka so substrátom: Pripravte si črepník a rozmnožovací substrát. List s paradajkou a banánom vložte do substrátu a polejte vodou.

Listom v črepníkoch poskytnite štandardnú starostlivosť, pravidelne ich polievajte. Približne o 30 dní rastlinky vyženú nové korienky. Črepníky umiestnite na svetlé miesto.

Tip: Prekryte kvetináč plastovým vrecúškom alebo plastovou fóliou tak, aby ste vytvorili mini skleník. Týmto spôsobom dosiahnete udržanie vlhkosti vhodné pre zakorenenie. 

Zaujme Ťa: Liečivé stromy v našich parkoch a záhradách: Ktorý z nich lieči vorkoholizmus a ktorý zvyšuje krvný tlak?

Odrezky

Zdroj: Depositphotos

Rozmnožovanie hortenzie odrezkami

Ako rozmnožiť hortenziu odrezkami? Rozmnožiť hortenzie pomocou odrezkov je jednoduchý a spoľahlivý spôsob, ako získať nové rastliny z materského kríka. 

Ako odobrať odrezky - pravidlá pre zber odrezkov

Vyberajte kríky, ktoré sú zdravé a silné. Ideálnymi sú konáre alebo vetvičky hortenzie s mladými výhonkami. Vyberajte si ich z najviac osvetlenej časti kra.

Ostrými záhradnými nožnicami vykonajte správny rez stonky. Mladé výhonky hortenzie odstrihnite tesne pod párom listov. Ideálne by mali mať dĺžku 10 až 15 centimetrov.

Príprava odrezkov

Vhodné zelené odrezky hortenzie si predtým, ako ich vložíte do substrátu pripravte. Celú stonku zbavte listov. Dva listy nechajte len hore na vrchu. Zhruba na polovicu musíte skrátiť aj ponechaný pár listov. Znížite tým odparovanie vody. Na tento krok použite ostré nožnice na papier. Z odrezka odstráňte aj mäkkú časť – rastový vrchol. Ideálne až po pevnejšiu časť stonky.

Ako zasadiť odrezky hortenzie?

Práškový stimulátor podporí kvalitnejšie a rýchlejšie zakorenenie, preto jednotlivé konce odrezka ošetrite v tomto prípravku.

Namiesto práškového stimulátora môžete použiť i banán. Vezmite menší dozretý banán a spravte v ňom diery. Do dier vložte vhodný odrezok hortenzie. Banán s odrezkami vložte do pripraveného substrátu.

Vedeli ste, že dusík obsiahnutý v banáne podporuje zdravý rast listov? Fosfor podporuje vývoj koreňov a kvitnutie. Draslík hrá dôležitú úlohu v celkovom zdraví rastliny, prispieva k odolnosti voči chorobám a k regulácii vody.

Odporúčame: Tuje - Najlepšie rady a tipy pre pestovanie

Hortenzia

Zdroj: Depositphotos

Pestovanie hortenzie z odrezkov - ako pestovať hortenziu z odrezku?

Nádobu s odrezkami umiestnime na svetlé, ale nie na slnečné stanovište. Substrát udržiavajte stále mierne vlhký, nie však premočený. Pozor, sucho znemožňuje proces zakoreňovania. Prihnojovanie nie je počas zakoreňovania potrebné. Keď sa objavia prvé nové listy a mladé výhonky, je to znak toho, že odrezky sa zakorenili. Zakorenené odrezky môžete opatrne rozsadiť do menších črepníkov s kyslejším rašelinovým substrátom.

Pestovanie hortenzií zo semien

Hortenzie sú bežne množené odrezkami alebo delením kríka. Medzi ďalšie spôsoby množenia hortenzií patrí aj množenie zo semien, čo je však zložitejšie a časovo náročnejšie. Avšak, ak sa rozhodnete množiť hortenzie zo semien, môžete to urobiť nasledovne:

  1. Získanie semien: Získať semená hortenzie môžete z dozretých kvetov na materskom kríku. Po odkvitnutí nechajte kvetiny na kríku, aby dozreli a stvrdli.
  2. Zber semien: Zber semien sa vykonáva na konci sezóny pred nástupom mrazov. Keď semenné tobolky zmäkčia a otvoria sa, môžete zbierať semená. Otvorte tobolky a opatrne vyberte semená, ktoré by mali byť suché a pevné. Pred výsevom sa semená skladujú v suchej, dobre vetranej, tmavej a chladnej miestnosti.
  3. Príprava na klíčenie: Semená hortenzie majú tvrdý obal. Aby mohli vyklíčiť, ponorte ich do horúcej vody (teploty približne 50-60 °C) na 24 hodín. Tento proces sa nazýva stratifikácia a pomáha oslabiť tvrdý obal semien.
  4. Výsev semien: Semená hortenzie môžete zasadiť do kvetináčov alebo priesadníkov naplnených substrátom vhodným pre klíčenie semien. Semná zakryte tenkou vrstvou substrátu. Zalievajte ich veľmi opatrne, aby ste substrát na sejbu nepremočili alebo semienka nevyplavili.
  5. Vytvorenie vhodných podmienok: Umiestnite kvetináče alebo priesadníky na miesto so striedavým svetlom, nie na slnečné stanovište. Teplotu udržujte okolo 20-24 °C a substrát vlhký, ale nie premokrený.
  6. Presádzanie: Keď klíčky dosiahnu dostatočnú veľkosť, môžete ich presadiť do väčších kvetináčov alebo na trvalé miesto v záhrade.

Majte však na pamäti, že hortenzie množené zo semien môžu byť od materského kríka geneticky odlišné, a preto môžu mať rôzne kvetinové farby a vlastnosti.

Pozri aj: Ako využiť pivo v záhrade - 7 spôsobov, ktoré prekvapia!

Hortenzia

Zdroj: techinfus.com

Technológia množenia hortenzií vrstvením

Ideálny čas na množenie hortenzií vrstvením je na jar alebo na začiatku leta, keď rastlina aktívne rastie. Ako na to?

  1. V blízkosti kríka hortenzie vykopte drážku do zeme hlbokú asi desať centimetrov.
  2. Vyberte si silné a zdravé konáre, ktoré zbavíte lístkov.
  3. Konár uložte do vykopaných drážok a zasypte zeminou, prípadne zaťažte kameňom. Upevniť ho môžete i pomocou drátu, ktorý okolo neho obmotáte. Koniec konára pripevnite ku drevnému kolíku.
  4. Približne v októbri, keď má konár vytvorené silné korene, ho odkopte a presaďte na vybrané miesto.

Najčastejšie pestované druhy hortenzií

V žiadnej okrasnej záhrade by nemala chýbať hortenzia. Kvitne neskutočne dlhý čas, kedy už väčšina okrasných krov má svoje obdobie za sebou. Či už sú to modré hortenzie, biele alebo ružové, tieto krásky svojimi veľkými bohatými kvetmi skrášlia každú záhradu. Hortenzia má v zastúpení viacero druhov:

  • Hortenzia kalinolistá (Hydrangea macrophylla)
  • Hortenzia latnatá (Hydrangea paniculata)
  • Hortenzie stromčekovité (Hydrangea arborescens)
  • Hortenzia metlinatá (Hydrangea paniculata)
  • Hortenzia dubolistá (Hydrangea quercifolia)
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE