Starý substrát nevyhadzujte! TAKTO ho môžete zrecyklovať

Kúpa a presádzanie izbových či balkónových kvetov je obľúbenou činnosťou tých, ktorí majú blízko k záhrade a prírode. Možno aj vy patríte medzi tých, ktorí pri návšteve kvetinárstva či záhradníctva neodídu aspoň s jednou novou rastlinou. Niekedy však nákup rastlín či pestovateľských pomôcok, kvetináčov a zeminy dokáže poriadne zaťažiť naše peňaženky. 

Jedným zo spôsobov, ako nejaké to euro ušetriť je recyklácia substrátu. Substrát použitý pre izbové alebo exteriérové rastliny nemusí byť len na jedno použitie. Potom, čo splní svoje poslanie, obvykle končí na komposte, v záhrade na záhonoch alebo dokonca i v smetnom koši. Vedeli ste, že substrátu môžete vdýchnuť nový život a znova ho použiť? Recyklácia starého substrátu pritom nie je vôbec náročná. Ako na to?

Neprehliadni: Hnijúce paradajky na kríkoch - TOTO sú príčiny! A poradíme vám, ako tomu zabrániť

Ako vyzerá starý substrát?

Vedeli ste, že asi po dvoch až troch rokoch sa začína obsah živín v substráte vyčerpávať a ich zásobu je nutné doplniť? 

Substrát vyklopený z kvetináča vyzerá úplne inak, ako ten, ktorý sme do neho vysypali na začiatku sezóny. Korienky a vlásočnice rastlín vytvorili zo substrátu pevnú tvarovanú tehlu. Substrát sa tiež stal skvelým útočiskom pre rôzne živočíchy, ako mravce či drobný hmyz a červy. 

Obnova substrátu

  1. Zeminu vysypte z kvetináčov a črepníkov. Rozprestrite ju na plachtu alebo fóliu a preberte od zvyškov koreňov, listov, stoniek a ďalších väčších častíc.
  2. Motyčkou substrát rozbite a preosejte cez sito s okami 5×5 mm. Substrát nechajte dobre preschnúť na slnku. Slnko a sucho tiež vypudia drobné živočíchy, ktoré sa vo vašom substráte udomácnili.
  3. Aj keď sa vám zdá, že substrát je čistý a zdravý, predsa len ho nechajte preventívne sterilizovať. Niekto zeminu dáva do čiernych vriec a tie po dobu 4–⁠6 týždňov umiestni na slnečné miesto. Oveľa rýchlejšie je však vypečenie v rúre, najmä vtedy, ak máte menšie množstvo zeminy na pár izbových rastlín. Substrát vysypte na plech, zakryte alobalom a dajte do rúry na 30 minút pri cca 80 °C. Podľa babských rád sa do zeminy aj pre antiparazitické a protiplesňové účinky dáva zopár strúčikov cesnaku alebo primiešava mletá škorica.
  4. Zlepšenie pôdnej štruktúry takto pripraveného substrátu môžete dosiahnúť primiešaním trochy piesku (ten ocenia napríklad palmovité či stredomorské rastliny) alebo prevzdušnením perlitom, zeolitom či vermikulitom. Tieto zložky substrátu izbových rastlín tak pomôžu skvalitniť vašu zrecyklovanú zeminu.
  5. Nakoniec navráťte svojmu substrátu trochu života. Pridajte doň rašelinu, kompost (cca v pomere 1:3) alebo sypké organické hnojivo. S prvou zálievkou doprajte tiež pôde i pôdne probiotiká, ktoré dostanete kúpiť predajňach pre záhradkárov. Probiotiká zefektívnia hnojenie, ale tiež zaistia zdravé okolie pre korene a ich výživu.

Použitie recyklovaného substrátu

Zrecyklovaný substrát môžete znova použiť na sadenie vašich rastlín. Odporúča sa však do pôvodného substrátu sadiť podobné druhy rastlín, ktoré majú rovnaké nároky na vlastnosti pôdy. Pri balkónovej zelenine môžete rastliny obmeniť, napríklad do hliny po bylinkách zasaďte paradajky a ich starú pôdu zase použite pre letničky.

Pozor, ak vám úrodu alebo rastliny zničila závažná choroba, radšej na využitie substrátu zabudnite. Poteciálne nakazený substrát nedávajte ani do kompostu či na záhony v záhrade. Ihneď sa ho zbavte. 

Pozri aj: Najčastejšie chyby pri zalievaní záhrady: Pozor, týchto 5 určite robíte aj vy

Hlina

Zdroj: Depositphotos

Prečo recyklovať starý substrát?

  • Ušetríte peniaze, čas aj energiu. Recyklácia substrátu vám umožní vyhnúť sa nakupovaniu a prenášaniu ťažkých balení novej zeminy.
  • Nevytvárate žiadny zbytočný odpad. Znova využívate materiál vznikajúci dlhodobým prírodným procesom.
  • Substrát často obsahuje rašelinu, neobnoviteľný prírodný zdroj. Práve vďaka nej si udržuje ľahkú a prevzdušnenú štruktúru. Nevyhadzujte teda starý substrát.

Recyklácia kvetináčov

I kvetináče alebo črepníky nemusíte hneď vyhadzovať alebo odkladať niekam do pivnice. Skúste aj tie zrecyklovať. Či už máte plastové nádoby, hlinené kvetináče alebo črepníky z glazúrovanej keramiky, na ich stenách sa môžu zachytávať zvyšky plesní, húb i zárodkov rôznych škodcov a mikróbov, ako aj biele mapy od tvrdej vody. Ako sa ich zbaviť?

Najlepším pomocníkom je ocot, ktorý si poradí s dezinfekciou aj odvápnením. Nalejte ho 1:1 s horúcou vodou do kvetináča a nechajte chvíľu pôsobiť. Na odolné zvyšky nečistôt použite tvrdú kefu. Nakoniec nádobu umyte v mydlovej vode a dôkladne ešte prejdite hubkou.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE