Najčastejšie chyby pri zalievaní záhrady: Pozor, týchto 5 určite robíte aj vy

Nielen správny výber miesta a vhodná pôda sú dôležité pre zdravý vývoj a krásu rastlín. Zalievanie záhrady tiež zohráva dôležitú úlohu v ich celkom zdraví. Správne zalievanie vašej záhrady umožňuje rastlinám vytvoriť si hlboké a silné korene, vďaka ktorým rýchlo narastú. 

Naopak nevhodná zálievka môže rastliny poškodiť, privodiť im rôzne choroby či spôsobiť vymývanie pôdy. Aké sú najčastejšie chyby pri zalievaní rastlín v záhrade? Aké doplnky na zavlažovanie používať a čomu sa vyhnúť pri polievaní?

Neprehliadni: Ako sa zbaviť buriny bez chémie? Naozaj sa to dá!

Polievanie záhradnou hadicou

Ako zalievate svoju záhradu? Čo používate na polievanie? Mnoho ľudí polieva záhradu záhradnou hadicou. Nejde o veľmi dobré riešenie. V prvom rade spotrebujete zbytočne veľa vody. Prehnaná zálievka a príliš veľa vody tiež rastlinám neprospeje, tak ako aj zalievanie prúdom vody.

Najlepším riešením je zalievanie pomocou nádob alebo krhiel, ktoré vám umožnia aplikovať vodu tam, kde je treba, a rastliny pri tom nepoškodíte. Pri veľkých záhradách je to pre záhradkárov nemysliteľné riešenie. V takom prípade je vhodné nezalievať silným prúdom vody, ktorý vedie k polámaniu rastlín, poškodeniu kvetov a ešte nedozretých plodov.

Polievanie v nesprávnu dobu

Kedy treba zavlažovať rastliny v záhrade? Polievanie počas poludnia nie je vôbec vhodné, tak ako aj zalievanie rastlín počas dňa, pretože voda sa rýchlejšie odparuje a menej sa dostáva do koreňovej zóny.

Polievanie podvečer, keď zájde slnko, sa tiež neodporúča. Večer totiž teploty klesnú a odparovanie sa opäť spomalí. Chladnejšie nočné teploty podporujú aj šírenie niektorých listových chorôb. Pokiaľ musíte zalievať večer, vyhnite sa zmáčaniu listov.

Polievanie skoro ráno je najvhodnejšie. Vtedy majú listy dostatok času uschnúť.

Zalievanie rastlín inou ako dažďovou vodou

Dažďová voda je prírodný zdroj bez chemikálií a má pH, ktoré vyhovuje väčšine rastlín v záhrade. Mnoho záhradkárov to veľmi dobre vie a snaží sa dažďovú vodu zachytávať a skladovať v sudoch, v nadzemných nádobách alebo napríklad v podzemných nádržiach. Voda z vodovodu môže totiž obsahovať chemikálie, ako je fluór a chlór, ktoré sú škodlivé pre niektoré rastliny.

Ak ste nútení používať na zalievanie trávnika či rastlín vo vašej záhrade vodu z kohútika, nechajte ju cez noc odstáť. To môže pomôcť rozptýliť chlór a voda bude mať vyššiu teplotu ako priamo z kohútika.

Zálievka a listy rastlín

Aký spôsob závlahy volíte? Ako zalievate svoje rastliny? Mnoho ľudí ich zalieva zhora, čo je neefektívne. Oveľa lepšie je zalievanie koreňovej zóny. Zavlažovanie rastlín zhora môže viesť k tomu, že sa veľké množstvo vody stratí odparovaním ešte predtým, než sa dostane na zem a ku koreňom rastlín. Vďaka správnemu zalievaniu zabezpečíte svojim rastlinám efektívnu závlahu.

Nadmerné navlhčenie listov a nalievanie vody na nesprávnu časť rastliny môže tiež viesť k hubovým chorobám, pretože sa týmto patogénom najlepšie darí vo vlhkých podmienkach. Ak postriekate listy vodou pri zalievaní počas najteplejších častí dňa alebo vtedy, keď nastanú horúce dni, môžete tiež listy popáliť. Vždy sa preto snažte rastliny zalievať čo najviac pri zemi.

Pozri aj: Ako využiť pivo v záhrade - 7 spôsobov, ktoré prekvapia!

Záhrada

Zdroj: Depositphotos

Správne zalievanie podľa potrieb rastlín

Medzi najčastejšie chyby pri polievaní rastlín patrí aj zalievanie všetkých rastlín rovnakým spôsobom. Nedostatočné zalievanie, príliš časté polievanie, plytké zalievanie, časté zalievanie, studená voda, výdatné zalievanie, malé dávky závlahy, vlhká pôda, denná zálievka - požiadavky na vodu sa u rôznych rastlín líšia.

Zistiť nároky na zalievanie u vysadených rastlín nezaberie veľa času. Osvojte si zavlažovacie návyky vašich rastlín. Určite sa to vyplatí, pretože vaše rastliny budú zdravé, bude sa im dariť a vám prinesú veľkú radosť.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE