Levanduľa - druhy, pestovanie, zber, použitie, účinky na zdravie a recepty

Levanduľa - druhy, pestovanie, zber, použitie, účinky na zdravie a recepty
  • 21.08.2023
  • Kristína Vait

Nádherná, podmanivá a ukľudňujúca. To je levanduľa. Na záhrade ju takmer každý. Ak ju náhodou nemáte, určite neváhajte ani minútu a zasaďte si ju. Zaručene nebudete ľutovať. Krásna voňavá levanduľa nie je len ozdobou záhrad. 

Blahodárne účinky levandule sa využívajú aj v domácej kozmetike a medicíne. Levanduľa v medicíne má svoje zastúpenie. Ak neviete, ktorá je najlepšia, máme pre vás stručný prehľad o tom a o všetkom, čo by ste chceli o levandule vedieť. 

Čo je levanduľa?

Levanduľa je kvitnúca trvalka, ktorá okrášli každú záhradu. Má striebristo - zelené listy, kvitne od skorého leta až do jesene. Kvety väčšinou hrajú odtieňmi fialovej až modrastej farby. Pestuje sa v záhone s inými trvalkami, ale darí sa jej aj v kvetináčoch. Nie je náročná na pestovanie a okrem krásnych kvetov, vás odmení svojou krásnou stredomorskou vôňou.

Pozrite aj: Čakanka obyčajná – s ťažkosťami zatočia jej modré kvietky i koreň

Pestovanie levandule

Levanduľa je trvalka nenáročná na pestovanie a preto ju zvládnu aj úplní začiatočníci. Zopár odporúčaní, však pre vás máme:

1.Má rada slnenčné stanovisko

2.Ideálna je dobre priepustná pôda, ktorou dokáže odviezť preč prebytočnú vodu a bráni tak hnitiu koreňov. Kombinácia piesku a záhradného substrátu je najlepšou voľbou.

3.PH jej vyhovuje neutrálne, až mierne zásadité.

4.Dobre zvláda sucho.

5.Po zakorenení je pre ňu dostatočná vlaha zo zrážok.

Sadenie levandule

Najlepším obdobím na sadenie levandule je skorá jar. Zem sa vtedy pomaly zohrieva a vďaka dostatočnej vlhkosti pôdy sa aj dobre zakorení. Môžete ju sadiť aj na jeseň, za predpokladu, že sadíte väčšiu rastlinku, ktorá už zvládne zimu.

Keďže je levanduľa kríčkového charakteru, dokáže sa celkom rozrásť. Preto ju sadíme do vo vzdialenosti 0,5 až 1 m. Nepotrebuje pôdu bohatú na živiny, ale musí byť dobre priepustná.

Strihanie levandule

Levanduľa je v podstate bezúdržbová rastlinka. Po zakorenení ju dokonca nemusíte ani polievať. Jediné, čo potrebuje, je strihanie. Nemusíte mať stres z toho ako správne strihať levanduľu v kvetináči alebo aj v záhone. Musíte vedieť iba kedy strihať levanduľu a ako strihať levanduľu. 

  • Počas skorej jari, keď rastlina prebúdza pomaly k životu, je potrebné zostrihnúť zdrevnatelé stonky o polovicu. Prinesie to letné kvitnutie levandule a zabráni vzniku prázdnych miest bez kvetov
  • Môžete strihať levanduľu aj počas kvitnutia alebo po odkvitnutí. Nabáda to rastlinku k ďalšiemu rastu a kvitnutiu.

Rozmnožovanie levandule

Spôsob, ako rozmnožiť levanduľu je veľmi jednoduchý. Rozmnožuje sa totiž odrezkami. Môžete použiť mladé výhonky, ale aj staršie zdrevnatelé odrezky. Ak sa rozhodnete ju rozmnožovať na jar, použite mladé odrezky. Ak na jeseň, použite tie staršie.

Mladé výhonky sa budú zakoreňovať cca 2 až 4 týždne, pri tých starších to trvá o niečo dlhšie. Odrezky posadíme do zmesi perlitu a piesku s rašelinou a prekryjeme igelitovou fóliou. Pravidelne odkrývame a zalievame.

Pozrite aj: Veronika lekárska – liečbu ktorých ochorení ňou možno podporiť?

Starostlivosť o levanduľu a choroby levandule

Nemusíte ju zalievať, iba pravidelne strihať. Jediné, o čo sa musíte postarať je zazimovanie levandule. Návod ako zazimovať levanduľu nemusíte nikde študovať. Klasicky, ako ostatné rastlinky náchylnejšie na chladné počasie, ich prekryjete mulčom, čečinou alebo slamou.

Ideálne je to však skombinovať aj celoročným mulčom ako je napríklad hrubší štrk alebo geotextília, ktoré nebudú v sebe udržiavať vlhkosť, aby rastlina počas zimy nezamŕzala. Najčastejšou chorobou levandule je hniloba koreňov. Je spôsobená prelievaním rastliny alebo ak je záhradná pôda na pestovanie levandulenevhodná. 

Poznáme okolo 50 rôznych druhov a odrôd levandule. Je možné ju vidieť v prírode v oblasti Stredozemného mora, odkiaľ pochádza, ale aj na nádherných provensálskych poliach. Vzáhradách sa zase stretávame s typickými druhmi levandule, medzi ktoré patria:

Levanduľa

Zdroj: Redakcia TvojaZahrada

Odrody levandule

Levanduľa lekárska - Lavandula angustifolia

Je to najznámejší a najviac pestovaný druh levandule. Kvitne až dvakrát do roka a zvládne naozaj aj mrazy. Je to totiž najodolnejší druh levandule. Medzi jej pestovateľské odrody patria Levandula angustifolia hidcote, Levandula angustifolia nana alba, Levandula angustifolia munstead.

Levanduľa zúbkatá - Lavandula dentata

Kvitne raz do roka, má zubkovité listy a veľmi silnú prenikavú vôňu. Je známa aj pod názvom francúzska levanduľa. Má rada teplejšie oblasti a preto dlhodobo neprežije v oblastiach, kde bývajú silné mrazy alebo chladnejšie podnebie. Medzi jej ďalšie odrody patria Lavandula dentata royal crown alebo Lavandula dentata candicans.

Levanduľa prostredná - Lavandula x intermedia

Je pestovaná najmä pre kozmetický priemysel a parfumérie a je to hybrid levandule lekárskej a levandule širokolistej. Jej ďalšie odrody sú Lavandula x intermedia Grappenhall, Lavandula x intermedia Provence a Lavandula x intermedia Phenomenal

Levanduľa hlávkovitá - Lavandula stoechas

Je známa aj ako španielska levanduľa, vyznačuje sa zeleno - sivými, chlpatými listami a hrubším súborom ružovo - fialových kvetov. Kvitne raz ročne a nie je vhodná do chladných oblastí. Jej ďalšie odrody sú napríklad  Lavandula stoechas Royal Splendour alebo Lavandula stoechas Ballerina.

Odporúčame: Zemedym lekársky – je TOP bylinkou na problémy s hemoroidmi?

levanduľa

Zdroj: Redakcia TvojaZahrada

Levanduľa ako liek

Či už to pojmeme doslovne alebo len obrazne, využitie levandule je naozaj široké. Ako sme už spomínali, používa sa v parfumérii, kozmetickom priemysle, aromaterapii ale aj v medicíne. Levanduľa je prosto zázračná. Levanduľa v lekárničke je vždy dobrá nápad. 

Levanduľa upokojuje

Jej využitie v aromaterapii a parfumérii, nie je náhodný. Je vedecky dokázané, že vôňa levandule má ukľudňujúce účinky na ľudský organizmus. Esenciálny olej z levandule krásne prevonia váš domov a upokojí uponáhľanú myseľ. Levanduľa bojuje aj proti úzkosti. Takže keď máte kopu starostí a nemôžete spávať, kľudne si dajte pod vankúš vrecko so sušenou levanduľou.

Antiseptické a hojivé účinky levandule

Levanduľa má hojivé a antiseptické účinky. Esenciálny olej z levandule značne urýchľuje hojenie rán a je vhodný a dobrý aj na ošetrenie miest, kde vás poštípal hmyz. Levanduľa pomáha aj pri plesňových ochoreniach pokožky, pretože ničí bunky plesní. 

Ďalšie účinky levandule

Levanduľou sa dá bojovať aj proti vypadávaniu vlasov. V rámci medicínskeho využitia alebo farmaceutického priemyslu, sa ďalej používa na príklad na migrény, ekzémy, zápchu, vysoký krvný tlak, ale aj demenciu. 

Levanduľa

Zdroj: Redakcia TvojaZahrada

Správne sušenie levandule

Liečivé účinky majú takmer všetky časti rastliny. Využíva sa stonka, listy, ale najviac kvety. Ak si chcete niečo z levandule doma vyrobiť, musíte vedieť, ako správne zbierať levanduľu a ako ju správne sušiť. 

  • Najlepšie obdobie na zber je, keď levanduľa kvitne, ideálny čas počas dňa, je okolo obeda. Vtedy sú kvety levandule najviac rozkvitnuté.
  • Levanduľu odstrihneme s čo najdlhšou stonkou, medzi 10 až 20 cm. Na odstrihnutie použijeme záhradné nožnice.
  • Levanduľu vyviažeme do zväzkov, tak aby boli kvety pekne usporiadané. 
  • Takto zviazanú levanduľu sušíme na tmavom a suchom mieste. 
  • Levanduľu zavesíme hore nohami.
  • Sušenie na slnku je možné tiež. Dávajte však pozor na čom ju sušíte. Plus rátajte s tým, že kvety vám od slnka vyblednú.
  • Sušenie levandule v domácej sušičke je možné pri teplote 35 stupňov.
Levanduľa

Zdroj: Redakcia TvojaZahrada

Recepty z levandule

Levanduľový čaj

Na levanduľový čaj potrebujeme 5g sušenej alebo 20g čerstvých kvetov levandule. Zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 5 až 10 minút.

Levanduľový olej

Recept na levanduľový olej je jednoduchý a rýchly. Nezašpiníte si ním celú kuchyňu, to sa nemusíte báť. Domáci levanduľový olej si vyrobíte ľahko a bez špecíálnych nástrojov a zručností. Levanduľový olej môžete využiť napríklad aj na masáže. Budeme potrebovať:

  • Tmavú sklenenú fľašu s kvalitnou zátkou
  • Panenský plej, lisovaný za studena, napríklad ricinový
  • Kvety levandule

Kvete levandule vložíme do tmavej fľaše s olejom a necháme odpočívať minimálne mesiac, na suchom, tmavom mieste, pri teplote cca 25 stupňov. Následne olej scedíme cez gázu a môžeme používať.

Levanduľový sirup

Levanduľový sirup si pripravíme odvarom zo sušenej levandule, medu a vody. 60 gramov levandule pomaly varíme v litri vody. Po vychladnutí na cca 40 stupňov pridáme 500 ml medu alebo cukor. 

Levanduľa a jej vedľajšie účinky

Dávajte pozor na vedľajšie účinky levandule. Keďže pôsobí utlmujúco centrálny nervový, nemala by sa užívať dva týždne pred operáciou.

Nemala by sa kombinovať s liekmi na spanie.

Užívanie u malých chlapcov pred pubertou môže spôsobiť narušenie hormonálnej rovnováhy. 

Levanduľa v tehotenstve môže byť užívaná, taktiež počas kojenia. Neboli preukázané žiadne vedľajšie účinky.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní