Zemedym lekársky – je TOP bylinkou na problémy s hemoroidmi?

Zemedym lekársky – je TOP bylinkou na problémy s hemoroidmi?

Hemoroidy predstavujú skutočne veľmi nepríjemný a chúlostivý zdravotný problém. Rovnako otravným problémom sú aj rozličné kožné ochorenia, ktoré taktiež trápia nemalú časť populácie. A pri oboch spomínaných neduhoch je veľkým pomocníkom i bylinka, o ktorej si dnes povieme niečo viac. Zemedym lekársky je súčasťou tradičnej ľudovej medicíne, no v súčasnosti sa na neho trochu zabúda. Je mierne jedovatý, preto pri jeho používaní platia isté pravidlá. Jeho kvitnúca vňať však predstavuje skvelé podporné prírodné liečivo na viaceré ťažkostiach. Aké účinky má zemedym a ako ním podporiť svoje zdravie sa dozviete v nasledujúcom článku.

Poznáte zemedym?

Zemedym lekársky, latinsky Fumaria officinalis, je jednoročná rastlina z čeľade zemedymovité. Odborný názov bylinky pochádza z latinského fumes terrae, čo voľne v preklade znamená dym zo zeme. Názov pritom súvisí so vzhľadom rastlinky. Má šedasté listy, ktoré vyzerajú ako zadymené, z diaľky dokonca môžu vyzerať ako stúpajúci dym. Zemedym je hojne rozšírený naprieč celým svetom. Rastie takmer v celej Európe, taktiež v centrálnej časti Ázie. Okrem toho bol zavlečený do viacerých oblastí Ameriky či Afriky. U nás zemedym rastie zvyčajne ako burina. Obľubuje vlhké stanovištia a výživné pôdy. Nájdeme ho v záhradách, na poliach, pri cestách či rumoviskách.

Zemedym dorastá do výšky okolo 15 až 30 centimetrov. Má slabšiu, no do šírky značne rozkonárenú stonku zelenej farby s modrastým nádychom. Listy sú niekoľkokrát perovito zložené a pekne krojené, majú sivastý nádych. Drobné rúrkovité kvety majú spravidla ružovkastú až purpurovú farbu a sú usporiadané v riedkych strapcoch. Plodom sú nažky. Rastlina je navyše výrazne aromatická. Pre mnohých má rastlina nie úplne príjemný dymový zápach, čo rovnako súvisí s jej názvom. Na liečebné účely sa zberá kvitnúca vňať, a to zvyčajne od mája až do júna.

Odporúčame: Leuzea šuštivá – pri ktorých zdravotných problémoch pomôže?

účinky zemedymu

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky bylinky?

Zemedym našiel uplatnenie v ľudovej medicíne vďaka viacerým účinným látkam, ktoré obsahuje. Mnohé sú zo skupiny alkaloidov, taktiež sa v ňom ukrývajú slizovité látky, triesloviny, horčiny či minerálne soli. Zemedym má protizápalové účinky. Vnútorne sa využíva na podporu funkcie pečene a žlčníka, pomôcť môže v kombinácii s ďalšími bylinami pri liečbe ochorení pečene. Rovnako osoží pri poruchách žlčníka. Má priaznivý vplyv na celkový proces trávenia a látkovú premenu. Zlepšuje chuť do jedla. Blahodarne vplýva aj na peristaltiku čriev, pričom podporuje pravidelné vylučovanie stolice. Môže pomôcť riešiť problémy so zápchou

Pri vnútornom užití tiež prečisťuje krv a pôsobí mierne močopudne. Zemedym je v tradičnom liečiteľstve hojne využívaný i zvonka. Už od nepamäti bol veľkým pomocníkom najmä pri liečbe rozličných kožných problémov. Pomôže pri zapálených vyrážkach, akné či ekzémoch aj psoriáze. Má hojivé účinky a môže byť použitý na ošetrenie kožných poranení, napríklad i rezných rán či zle sa hojacich rán. Rovnako je veľkým pomocníkom pri liečbe hemoroidov. 

Pozri aj: Medovka lekárska – ako podporí naše zdravie a ako ju využiť?

použitie zemedymu

Zdroj: Shutterstock®

Ako využiť zemedym pre svoje zdravie?

Zemedym je možné počas neskorej jari a leta nazbierať a v tenkých vrstvách vysušiť a uskladniť do zásoby. Zberá sa len kvitnúca vňať bez koreňov. V opačnom prípade je možné si zaobstarať sušenú drogu z bylinky v lekárni, na internete či v predajniach so zdravou výživou, v ktorých mávajú často v ponuke aj sušené byliny. Zemedym je možné používať zvonka i zvnútra. Na vnútorné užívanie sa tradične pripravuje čaj, zvyčajne z jednej lyžičky vňate na pohár vody. Zápar nechávame lúhovať asi 15 minút. Pri vyššie spomínaných ťažkostiach podávame dva až tri razy denne.

Zemedymový čaj pomôže pri zlom trávení aj poruchách činnosti žlčníka a pečene. Pre vonkajšie použitie je možné pripraviť o niečo silnejší zápar, respektíve odvar. Ten je možné vo forme obkladov aplikovať na postihnutú pokožku či kožné rany. Odvar z tejto bylinky je tiež vhodný na prípravu sedacích kúpeľov. Tie pomáhajú pri nepríjemných a často bolestivých hemoroidoch, taktiež môžu poslúžiť ako podporný prostriedok pri liečbe rakoviny konečníka. Pri akné či vyrážkach je vhodné pleť ošetrovať pomocou vatových tampónov namočených v odvare.

Pri používaní zemedymu však platia isté zásady. Táto bylinka nie je určená na dlhodobé užívanie, liečebná kúra by mala trvať maximálne tri týždne. Najmä pri vnútornom užívaní je nevyhnutné dodržovať odporúčané dávkovanie. Zemedym môže vo vyšších dávkach spôsobiť sťažené dýchanie či hnačky. O jeho použití pri konkrétnych ťažkostiach sa tiež môžete poradiť s lekárom.

Pozri aj: Zádušník brečtanový – skvelý nielen na podporu vykašliavania


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní