TOTO treba ešte stihnúť v záhrade na prelome MARCA a APRÍLA

TOTO treba ešte stihnúť v záhrade na prelome MARCA a APRÍLA
  • 02.04.2024
  • Lenka Biba Slovak

Na prelome marca a apríla je záhrada plná očakávania, pretože jarné obdobie sa začína prebúdzať! Po zimnom spánku sa trávnaté plochy postupne zelenajú a stromy a kríky začínajú prinášať nové listy. V záhrade sa začínajú objavovať prvé tulipány, narcisy a hyacinty, ktoré prinášajú farbu a vôňu. Vtáky sa vrátia späť domov a začínajú spievať, čo dodáva záhrade život a radosť.

Trávnaté plochy sa začínajú kosiť a prerezávať, aby sa zabezpečila zdravá a krásna tráva počas leta. Záhradníci sa začínajú pripravovať na letnú sezónu a vysievať nové semienka, ktoré budú pestované v nadchádzajúcich mesiacoch. Celkovo je prelom marca a apríla časom veľkého očakávania a zmeny v záhrade, keď sa príroda prebúdza a začína znova kvitnúť a žiť. Je to čas radosti a nádeje, keď sa môžeme tešiť z krásy prírody v našej záhrade.

Záhrada na prelome marca a apríla

Na prelome marca a apríla je dôležité venovať pozornosť záhradným prácam, keďže sa blíži jar a s ňou prichádzajú nové rastliny a kvitnúce záhrady.

Tu sú niektoré základné záhradné práce, ktoré by ste mali zvážiť v tomto období:

  • Príprava pôdy: Pred zasiatím alebo vysadením nových rastlín je dôležité pripraviť pôdu. Obrábanie, hnojenie či urovnanie pôdy pomôže zabezpečiť zdravý a plodný rast vašich rastlín.
  • Výsadba nových rastlín: Ak plánujete pestovať nové kvety, bylinky alebo zeleninu, teraz je ten správny čas na ich výsadbu. Vyberte vhodné druhy pre vašu oblasť a starajte sa o ne podľa potreby.
  • Odstránenie buriny: Predtým, ako burina začne rásť v plnej sile, je dôležité ju odstrániť. Skontrolujte svoju záhradu a odstráňte nežiaduce rastliny, aby ste zabezpečili zdravý rast vašich rastlín.
  • Vertikutácia trávy: Po zime môže tráva vyzerať necitlivo a neupravene. Skráťte ju na správnu dĺžku a nezabudnite na vertikutáciu vášho trávnika.
  • Prerezávanie kríkov a stromov: V tomto období je tiež vhodné prerezávať kríky a stromy, aby sa zlepšila ich štruktúra a podporil zdravý rast. Odstráňte staré a odumreté vetvy a skráťte rastliny podľa potreby.

Tieto základné záhradné práce vám pomôžu pripraviť vašu záhradu na jar a letnú sezónu, aby ste mohli vychutnať krásne a kvitnúce rastliny. Nezabudnite tiež pravidelne zalievať vaše rastliny, sledovať ich rast a potreby a starostlivo ich ošetrovať.

Apríl v záhrade a nevyhnutné práce v tomto období

V mesiaci apríl sa záhrada prebúdza k životu. Je to obdobie, keď sa môžeme konečne začať venovať záhradným práciam po dlhej zime. Apríl je ideálny čas na pripravovanie záhonov, výsadbu semien a sadeníc.

  • V apríli je tiež dôležité začať s pravidelným polievaním rastlín, pretože slnečné dni s väčšou slnečnou aktivitou môžu rýchlo vysušiť pôdu.
  • Je nutné sledovať stav rastlín a pravidelne ich prihnojovať, aby mali dostatok živín na rast a kvitnutie.
  • Okrem toho je v apríli vhodné začať aj s bojom proti škodcom a chorobám rastlín.
  • Pravidelná kontrola rastlín a ich listov nám umožní odhaliť prípadné problémy a rýchlo zareagovať.

Apríl je tiež ideálny čas na úpravu trávnika. Môžete ho skosiť a vyplniť eventuálne medzery novým zeleným trávnikom. S nástupom teplejšieho počasia sa na trávniku začína objavovať burina, takže je dôležité postarať sa o jej odstránenie.

Celkovo je apríl veľmi rušný mesiac v záhrade, ale aj veľmi vďačný. Práca v záhrade nám prináša radosť, uvoľnenie a krásu v našom okolí. Tak neváhajte a vyrazte von do svojej záhrady, aby ste mohli užívať krásu a prírodu v plnom rozkvete.

Neprehliadnite: Ako sa postarať o hortenzie po zime?

Výsev semien

Výsev semien na prelome marca a apríla je veľmi dôležitý krok pre úspešnú letnú sezónu záhradkára.

V tejto dobe už teploty začínajú stúpať a pôda sa začína zohrievať, čo je ideálne prostredie pre klíčenie semien a rýchly rast rastlín.

  • Pri výseve semien je dôležité vybrať si správne druhy semien pre konkrétnu záhradku a podnebie.
  • Pred samotným výsevom je dôležité pripraviť pôdu, odstrániť burinu a dôkladne ju uvoľniť. Semená sa môžu vysievať priamo do pôdy alebo do kvetináčov, podľa potreby a druhu rastliny.
  • Po výseve je dôležité zabezpečiť dostatočnú vlhkosť pre klíčenie semien, pravidelné zalievanie a starostlivosť o rastliny.
  • Ak výsev prebehne správne, môžete sa tešiť na bohatú úrodu a krásnu záhradu počas letných mesiacov.

Preto buďte trpezliví, starostlivo sledujte vývoj svojich rastlín a nezabudnite sa tešiť z výsledkov svojej práce. Výsev semien na prelome marca a apríla je začiatkom krásnej a plodnej záhradkárskej sezóny.

Sadíme zemiaky

Výsadba zemiakov na prelome marca a apríla je vhodná, pretože zemiaky majú radi chladnejšie podmienky a takýto termín sadby im zabezpečí dostatok času na zakorenenie pred horúcim letom.

POZOR - pred sadením zemiakov je dôležité pripraviť pôdu. Pôda by mala byť dobre pripravená, rozoraná a odstránené z nej všetky kamene a zvyšky rastlín.

  • Zemiaky sa sadia do pripravených brázd, pričom medzi nimi by mala byť vzdialenosť približne 30-40 cm.
  • Jednotlivé zemiaky sa zakopávajú do pôdy na hĺbku asi 10-15 cm a medzi nimi by mala byť vzdialenosť približne 30-40 cm.
  • Pri sadení zemiakov je dôležité zabezpečiť im dostatok vody, pretože práve v tomto období potrebujú veľa vlhkosti na zakorenenie.

Po sadení zemiakov je dôležité pravidelne ich zalievať a udržiavať pôdu vlhkú. Okrem toho je možné pravidelne hnojiť zemiaky rôznymi organickými hnojivami, aby mali dostatok živín na rast a vývoj. Počas vegetačného obdobia je tiež dôležité pravidelne polievať zemiaky a chrániť ich pred chorobami a škodcami.

Ak budete dodržiavať tieto základné kroky pri sadení a pestovaní zemiakov na prelome marca a apríla, môžete očakávať bohatú úrodu zdravých a chutných zemiakov na jeseň.

Odporúčame aj: Ako sa postarať o okrasné trávy po zime?

Záhradná jahoda a jahodové sadenice

Jahodové sadenice sa najlepšie sadia na prelome marca a apríla, keď je pôda dostatočne prehriata a mrazové obdobie už prešlo.

Je vhodné vybrať zdravé sadenice s dobre vyvinutými koreňmi a pestovať ich v dobre priepustnej pôde, bohatej na živiny.

  • Pred výsadbou jahôd je dôležité pripraviť pôdu, odstrániť burinu a zabezpečiť dostatočné zavlažovanie.
  • Jahody sa odporúča pestovať na slnečnom mieste, kde budú mať dostatočne svetla a tepla na rast a dozrievanie plodov.
  • Sadenice je potrebné pravidelne zalievať a prihnojovať, aby sa zabezpečil zdravý rast rastlín a bohatá úroda plodov.
  • Po výsadbe je dôležité odstrániť všetky kvety a malé plody, aby sa rastlina mohla lepšie zakoreniť a viac energie venovať rastu.

Jahody sa môžu ľahko šíriť cez odnože, ktoré sa objavia na materskej rastlinke. Je dôležité pravidelne orezávať odnože a udržiavať rastliny vo vhodnej veľkosti, aby sa zabezpečila lepšia produkcia plodov.

Tip pre vás: Jar prichádza na terasu i balkón: Ako ich pripraviť na novú sezónu?

Čistíme trávniky

Trávnik na prelome marca a apríla začína ožívať po zimnom spánku. Počas týchto mesiacov sa teploty začínajú zvyšovať a slnko svieti čoraz intenzívnejšie, čo podporuje rast rastlín. Očista trávnika, ako aj vertikutácia trávnika, je preto v tomto období veľmi dôležitá.

  • Počas týchto mesiacov môže byť trávnik zvlášť citlivý, preto je dôležité dodržiavať údržbu trávnika.
  • To znamená pravidelné kosenie, zalievanie a hnojenie, aby bol trávnik zdravý a silný.

Je to obdobie prebúdzania prírody a tráva na prelome marca a apríla je prvým znakom nadchádzajúcej jari.

Hnojenie trávnika

Prihnojenie trávnika na prelome marca a apríla je dôležitým krokom pri starostlivosti o vašu zelenú plochu. V tomto období sa tráva začína prebúdzať zo zimného spánku a potrebuje dostatok živín na rast a zazelenanie sa.

Ideálne je použiť hnojivo s vyšším obsahom dusíka, ktorý podporuje rast a vývin listov. Hnojivo by malo byť aplikované na suchý povrch trávnika, aby sa zabránilo spaľovaniu listov. Po aplikácii je dôležité trávnik dobre zaliať, aby sa hnojivo dostalo ku koreňom rastlín.

V tomto období je tiež dôležité odstrániť všetky uschnuté či znehodnotené časti trávnika a vyčistiť ho od nečistôt, aby sa zabezpečil zdravý rast. Ak nepodceníte správne hnojenie trávnika na prelome marca a apríla, budete mať krásnu a zdravú zelenú plochu po celé teplé mesiace.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní