Ako sa postarať o trávnik v marci? TIETO kroky nepodceňujte

Ako sa postarať o trávnik v marci? TIETO kroky nepodceňujte
  • 13.03.2024
  • Michaela Kožáková

Prvý jarný mesiac je tu a určite sa už všetci záhradkári nevedia dočkať, kedy sa chopia záhradného náradia. Po dlhých zimných mesiacoch je v záhrade plno práce a nezáleží na tom, či je v nej veľa ornej pôdy pre výsadbu, množstvo ovocných stromov, okrasná skalka alebo trávnik. Práve ten pre to, aby bol zdravý a atraktívny si vyžaduje viac, ako len poliať či pokosiť.

Starostlivosť o trávnik na jar je komplexná záležitosť, ktorá pozostáva z niekoľkých úkonov. Trávnik je dôležitou súčasťou záhradného priestoru, preto by sme jeho údržbu podceňovať nemali, ak ho chceme mať pekný.

Ako sa postarať o trávnik v marci? Na ktoré kroky určite nezabudnúť a čo by mala jarná starostlivosť o trávnik zahŕňať?

Neprehliadni: Lunárny kalendár pre záhradkárov na MAREC

Starostlivosť o trávnik v marci

1. Vyčistenie trávnika od záhradného odpadu

Správna starostlivosť o trávnik začína odstránením, vyhrabaním nahromadeného lístia, konárov, machu či iného záhradného odpadu, ktorý po zime v trávniku zostal. Vyhrabanie starej trávy a organických nečistôt je dôležité pre to, aby sa na trávniku nezvyšovalo množstvo trávnej plste. Práve tá je jedným z hlavných príčin tvorenia hubových chorôb trávnika v neskoršom období, kedy má prekvitať. 

Použite vertikutačné hrable alebo iné vhodné ručné náradie na trávnik. Pri vyhrabávaní však buďte opatrní, aby ste nepoškodili jarné korienky trávy. Všímajte si suché, holé miesta alebo miesta s machovým porastom, tým by ste totiž mali v nasledujúcich mesiacoch venovať zvýšenú pozornosť.

2. Prevzdušnenie pôdy - vertikulácia trávnika

Z odumretých stebiel trávy vzniká plsť, ktorá zabraňuje prísunu vzduchu a prenikaniu vlahy k pôde a do koreňového systému trávnika. Preto je vhodné prevzdušniť trávnik hneď v marci. Na prevzdušnenie trávnika použite vertikutačné hrable s ostrými zubami alebo vertikutátor, s ktorým trávnik vyčistíte a prevzdušníte efektívnejšie. Vertikutácia trávnika naruší pôdu tak, aby sa ku korienkom trávy dostal kyslík a voda.

Buriny v trávniku (ochrana trávnika)

Pri čistení trávnika nezabudnite ani na buriny v trávniku. Vertikutovať trávnik však nie je účinný spôsob v boji proti každej burine. Týmto spôsobom sa totiž nedá zničiť burina s kolovými koreňmi, ako je skorocel, púpava a niektoré druhy ďateliny. V ich prípade je vhodné použiť vyrývač buriny a vykopávať rastliny jednotlivo aj s koreňmi.

Použiť môžete aj špeciálne prípravky na ničenie ďateliny a výrobky, ktoré kombinujú trávnikové hnojivo a prípravky na ničenie buriny. Tie obsahujú prírodne identickú účinnú látku, ktorá spomaľuje rast burín.

Pozri aj: Starostlivosť o záhradnú skalku v marci: Na TOTO určite nezabudnite

3. Prvé kosenie trávnika

Predtým, ako sa pustíte do prvého kosenia trávnika, nechajte ho po zime poriadne preschnúť. Chôdzou po premočenom trávniku by ste zhutnili pôdu, poškodili korienky a nože kosačky by mohli trávu vytrhať aj s korienkami. Pri prvom kosení trávnika platí pravidlo - nikdy nekosiť naraz viac ako jednu tretinu výšky. Nastavte teda výšku kosenia na najvyššiu úroveň. Takýmto spôsobom umožníte tráve zapustiť kvalitnú koreňovú sústavu, ktorou sa ľahšie dostane k hlbšie uloženej vlahe. 

Upravte i okraje trávnika tak, aby nezabiehali do kvetinových záhonov, chodníkov, či na iných plôch vo vašej záhrade.

4. Dosievanie záhradného trávnika

Škvrny na trávniku spôsobené hubami, holé a suché miesta sa samé nezacelia, preto je potrebné ich dosiať. Niektorí záhradkári však využívajú dosievanie trávnika ako prevenciu pred rednutím vďaka čomu udržia trávnik celoročne hustý a zdravý. Rýchlo klíčiaca zmes trávneho osiva na obnovu a dosev trávnika je určená k ozdraveniu a dosievaniu holých miest na trávnej ploche. V marci sa však s dosievaním ponáhľať nemusíte, vhodné obdobie je máj až jún.

5. Hnojenie trávnika

Aké hnojivo použiť? Kedy hnojiť trávnik? Ako často hnojiť? Málo udržiavané trávniky stačí hnojiť približne 2x – 3x do roka. Pri údržbe intenzívnych trávnikov, ktoré si vyžadujú kosenie najmenej 2x do týždňa, hnojte raz za mesiac v období od apríla do októbra.

Hnojenie trávnika v podobe kompostu sa vykonáva v priebehu septembra - posilní trávu pred zimou a pomôže jej vybudovať silnú koreňovú sústavu. Trávne hnojivo môžete dávkovať od marca do októbra. Hnojenie trávnika chemickým hnojivom vykonajte až na konci jari (máj - jún). 

Zaujme Ťa: Jar prichádza na terasu i balkón: Ako ich pripraviť na novú sezónu?

6. Zavlažovanie trávnika

Zdravý trávnik a aj odolný trávnik, ktorý má i estetickú funkciu si vyžaduje i správnu zálievku. Avšak odloženie zavlažovania trávnika na začiatku jari je pre trávnik prospešné pretože býva dostatočné vlhký po roztopení snehu. Navyše ak je pôda na povrchu suchšia, povzbudí to trávu k vytvoreniu hlbokých koreňov, ktoré dosiahnu na vlahu uloženú hlbšie v zemine. Vďaka tejto koreňovej sústave dokáže trávnik prežiť i suchá počas letných mesiacov.

Kedy je teda potrebné zalievanie pôdy a trávnika? Zistíte to jednoduchým testom. Prejdite sa po tráve a keď sa steblá trávy nezdvihnú späť, je načase začať so zálievkou. 

Starostlivosť o trávnik počas roka

Správna starostlivosť o trávnik však jarným obdobím nekončí. Pozornosť si vyžaduje aj počas nasledujúcich letných či jesenných mesiacov. V lete mu dodajte tepelnú ochranu v podobe kosenia (raz týždenne, ale nie kratšie ako 4 cm), pravidelného zavlažovania a prevzdušňovania pôdy, ktoré zabezpečí rýchlejšie odtekanie vody po výdatných dažďoch. Na jeseň zase dosev trávy, hnojenie, vertikutáciu a posledné kosenie pred zimou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní