Starostlivosť o záhradnú skalku v marci: Na TOTO určite nezabudnite

Starostlivosť o záhradnú skalku v marci: Na TOTO určite nezabudnite
  • 11.03.2024
  • Michaela Kožáková

Jar je tu a s prvými teplejšími lúčmi slnka si naše záhrady si po dlhých zimných mesiacoch vyžadujú úpravu a starostlivosť. Prvé kosenie trávnika, výsadba, rýľovanie a prekyprenie pôdy, kontrola kompostu, príprava záhradného náradia - to je len zlomok jarných záhradných prác. V neposlednom rade by sme nemali zabudnúť ani na okrasnú skalku.

Záhradná skalka je veľmi obľúbeným prvkom, ktorý dokáže byť ozdobou každého pozemku. Hlavnú úlohu v skalke zohrávajú skaly, kamene, štrk. Skalky môžu mať mnoho podôb, rôzne veľkosti, tvary a môžu, no nemusia obsahovať rastliny. Všetko závisí od vkusu a preferencií ich tvorcu.

Ako sa postarať o záhradnú skalku v marci? Na čo by ste nemali zabudnúť? A kedy sa vlastne pustiť do budovania skalky?

Neprehliadni: Jar prichádza na terasu i balkón: Ako ich pripraviť na novú sezónu?

Záhradná skalka v marci - príprava na novú sezónu

Tak ako i ostatné rastliny a stromy v okrasnej či užitkovej záhrade si po zime zaslúžia primeranú starostlivosť, tak i skalka pre to, aby bola zdravá a krásna si vyžaduje určitú pozornosť. Starostlivosť o skalku začína tým, že z nej odstránite ihličnaté vetvičky, ktoré chránili skalničky počas mrazov. Následne vyzbierajte napadané lístie.

Očistenie skalky od buriny

Zbavte skalku buriny, ktorej sa podarilo prezimovať. Samozrejme, burinu odstraňujte počas celej sezóny pravidelne, a to z estetických ale i praktických dôvodov, aby nebrala živiny skalničkám a nebránila tak ich rastu. Pôdu prekyprite, pozor však, aby ste nepoškodili korene skalničiek.

Kvety, trvalky, rastliny na skalku, výsadba na skalku

Predtým, ako nakúpite nové trvalky do skalky, vhodné kvety do skalky, rastliny pre skalku, je dôležité skontrolovať v akom stave sú jednotlivé skalničky po zime. Mrazom povytiahnuté rastlinky znovu zatlačte do pôdy a korene zasypte jemnou kamennou suťou. Odumreté skalničky odstráňte a po úprave miesta tam môžete nasadiť nové rastliny. Všetky suché a odumreté časti skalničiek nožnicami odstráňte, aby ste uvoľnili miesto novým výhonkom.

Ak máte v skalke vysadené cibuľoviny, doprajte im dostatok vlahy. Husté trsy trvaliek, ako sú astrilba, rozchodník, chryzantémy, môžete vybrať z pôdy, rozdeliť na viac častí a vysadiť na iné miesto. Planty letničiek, ako sú papuľky, gazanie, čínsky klinček, astry a cínie, si predpestujte v parenisku. Pučacie hľuzy begónií môžete už sadiť do črepníkov, ale ešte ich neumiestňujte von. 

Výber rastlín pre skalku

V záhradníctvach a predajňach s rastlinami môžete nájsť pestrú ponuku skalničiek. Či už si plánujete založiť okrasnú skalku alebo doplniť tú, ktorú už máte, nákup rastlín práve v tomto období je jednoduchší v tom, že si ich môžete zaobstarať v kvitnúcom stave, takže viete, ako bude vaša okrasná skalka vyzerať v budúcnosti. Letničky do skalky, skalka na slnku, záhradná skalka pod stromom či v ílovitej pôde - výber rastlín pre skalku prispôsobte podmienkam daného miesta. Do úvahy berte aj veľkosť vašej záhradnej skalky.

Pozri aj: Jarné kvety v plnej paráde! Nechajte balkón aj záhradu rozkvitnúť týmito DIY dekoráciami

Stromčeky a kríky v záhradnej skalke

Ak túžite mať vo vašej okrasnej skalke dekoratívne stromčeky, voľte trpasličie druhy. Sú odolné voči chladu a celkovo nenáročné na pestovanie. Navyše sú veľmi atraktívne a dokážu byť peknou ozdobou skalky. Vybrať si môžete spomedzi cypruštekov, borovíc, jedlí a tují

Úprava kameňov

Jarná starostlivosť o záhradnú skalku zahŕňa aj upevnenie uvoľnených kameňov najmä ak ide o skalku vo svahu. Ak by ste sa rozhodli skalku zmeniť, premiestniť, odstrániť alebo doplniť kamene, urobte tak na jar, kedy rastliny ešte nie sú rozkonárené a zakvitnuté. Kamene ukladajte širšou a plochou stranou do zeminy. Ideálne je, ak ich do substrátu mierne zapustíte a predídete tak ich uvoľňovaniu. 

Odporúčame: Vyskúšajte 3 domáce roztoky na izbové rastliny a budú vám závidieť všetci známi!

Zhotovenie skalky - kedy založiť skalku?

Ideálnym obdobím pre zakladanie záhradnej skalky je jeseň. Navŕšená zemina a usadené kamene si cez zimu „sadnú" a budú pripravené na jarné osádzanie. Do zakladania skalky sa môžete pustiť aj na jar.

Umiestnenie skalky by ste si mali dobre premyslieť. Nemala by prekážať, pôsobiť ako „päsť na oko”, mala by byť ozdobou a prirodzenou súčasťou záhrady. Vyberajte miesta, ktoré sú reprezentatívne, alebo kde trávite veľa času a budete môcť svoju skalku obdivovať.

Väčšina rastlín do skaliek má rada slnečné miesta, preto pri plánovaní skalky na mieste s veľkou dávkou slnka budete mať širší výber rastlín. I v tienistých kútoch môžete tiež zriadiť skalku, no výber rastlín je menší.

Terén pre skalku

Najlepším terénom pre skalku je svah, kopec alebo vlnitý profil záhrady. Vyššia poloha skalky je vhodná najmä z hľadiska vlhkosti pre rastliny.

Druh skalky v záhrade

  • Klasická skalka (alpínska skalka)

  • Skalka na rovine

  • Skalka na kopci

  • Miniatúrna skalka

  • Skalka ako múrik (suchý múr)

  • Skalky kombinované s vodnými prvkami

  • Škárová skalka

Zaujme Ťa: Cibuľoviny - výsadba, starostlivosť, množenie, choroby, škodci

Ako založiť okrasnú skalku?

Predtým, ako sa pustíte do realizácie vašej záhradnej skalky, je dobré vytvoriť si plán skalky. Premyslite si usporiadanie skalky, ako by mala vyzerať a čo by v nej malo byť. Na základe toho sa pustite aj do nákupu rastlín či dekoratívnych, vodných prvkov.

Výber miesta

Ako sme už spomenuli vyššie, výber miesta pre skalku a jej zakomponovanie do záhrady je kľúčové preto, aby skalka pôsobila prirodzene a harmonicky s celým okolím.

Úprava terénu

Z pôdy pod budúcou skalkou odstráňte burinu aj s koreňmi a terén upravte do požadovaného tvaru. V prípade ak je pôda ťažká (ílovitá), nasypte na celú plochu pre skalku drenážnu vrstvu v podobe jemného štrku alebo hrubého piesku. Na drenážnu vrstvu pridajte vrstvu substrátu vytvorenú zmiešaním záhradnej zeminy, kompostu (záhradníckeho substrátu) a drenážnej zložky (jemný štrk, piesok, drvená tehla alebo iné priepustné materiály). Do takto pripraveného substrátu sa budú neskôr vysádzať skalničky.

Výber kameňov

Kamene by mali pokrývať až polovicu vašej skalky. Vsaďte na rôznorodosť - skalka by mala obsahovať kamene rôznych tvarov a veľkostí. Obľúbenými kameňmi sú bridlica, pieskovec, žula, vápenec, travertín, dolomit, andezit či rula. Kamene sa snažte ukladať náhodne. aby skalka pôsobila prirodzene.

Neprehliadni: Čo sadiť v marci? Nie je to iba šalát či cibuľa!

Vhodné rastlinky do skalky - usporiadanie rastlín

Ako komponovať výsadbu v skalke? Striedajte viacero druhov rastlín do skalky, a to skalničky s kvitnúcimi rastlinami, kobercovo rastúce rastliny, okrasnú trávu, dreviny, cibuľoviny či papraďorasty. Je to pre to, aby život v skalke pôsobil prirodzene a pekne. Kvety do skalky okrem ich vzhľadu vyberajte aj podľa podmienok, ktoré potrebujú pre svoj rast (pôdokryvné rastliny, tieňomilné rastliny, rastliny obľubujúce slnečné stanovisko). Samotné skalničky vyberaje tiež tak, aby bola skalka zaujímavá v každom ročnom období.

Rastliny vysádzajte do voľných škár a na voľné plochy tak, aby ste vytvorili atraktívnu kompozíciu.

Skalničková dekorácia

Kamene a rastliny nemusia byť jedinou ozdobou vašej skalky. Môžete ju doplniť o rôzne vodné prvky, záhradné sochy, drevené, kamenné či ďalšie dekorácie. Farebný štrk, zaujímavé veľké kamene pre skalku, solárne fontány, osvetlenie či rôzne domčeky môžu byť tiež pekným prvkom, ktorý obzvláštni vašu záhradnú skalku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní