Vyskúšajte 3 domáce roztoky na izbové rastliny a budú vám závidieť všetci známi!

Vyskúšajte 3 domáce roztoky na izbové rastliny a budú vám závidieť všetci známi!
  • 03.03.2024
  • Michaela Kožáková

Jar je tu a s ňou sa prebúdzajú nielen rastliny, ale aj naše nutkanie pustiť sa do záhradných prác, kosenia trávnika či presádzania izbových rastlín. Niektorí z nás sa už dávno pustili do nákupu nových kvetináčov, substrátu či rôznych hnojív. Možno nie ste práve zástancom chemických prostriedkov a prípravkov podporujúcich rast a zdravie rastlín. Môžete si však pripraviť i účinné domáce ekologické hnojivá či roztoky.

Rebarborový výluh, vaječné škrupiny, banánové šupky, voda zo zemiakov, droždie, výluh kompostu, zeleninové šupky, ryžová voda, popol dreva, konský hnoj, citrusová šťava, kávová usadenina, výluh z jablkových šupiek, mliečny postrek - existuje niekoľko domácich postrekov, domácich hnojív, domácich receptov na výživný roztok či prírodné hnojivá. Určite ste i mnohé z nich už otestovali. My vám prinášame 3 skvelé tipy na roztoky, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli. Väčšinu ingrediencií a zložiek použitých v jednodtlivých receptoch nájdete u vás doma. Vyskúšajte ich aj vy a podoporte zdravie a krásu vašich rastlín.

Neprehliadni: Cibuľoviny - výsadba, starostlivosť, množenie, choroby, škodci

1. Biele víno a cukor

Áno, čítate správne. Biele víno nie je len chutným alkoholickým nápojom, ktorý sa hodí k rybám, hydine a bielemu mäsu, ale je tiež výborným zdrojom prospešných látok pre izbové rastliny. V kombinácii s cukrom dokáže podporiť rast koreňov. Cukor prítomný vo víne podporuje rast niektorých dôležitých baktérií v pôde. Cukor tiež dodáva rastlinám potrebné živiny na príjem energie, a tak zvýšuje rastový potenciál rastliny. Stačí, ak pohár bieleho vína zmiešate s lyžicou cukru a litrom vody.

Použitie vína na rastlinách je tiež rokmi overená a prirodzená metóda na odstránenie mnohých bežných chorôb rastlín. Triesloviny vo víne sa používajú na liečenie rastlín už od 17. storočia. 

Tip: Pridaním červeného vína do záhradného kompostu aktivujete niektoré prospešné baktérie. Takýmto spôsobom pomôžete svojej záhrade rásť a prospievať.

2. Hnedý cukor a pivo

Ďalší alkoholický nápoj, ktorý nájde využitie i v záhrade a domácnosti je pivo. V kombinácii s hnedým cukrom zabezpečí rastlinám krásne zelené a lesklé listy. Navyše kyselina v pive je dostatočne silná na to, aby zabila takmer všetkých záhradných škodcov, zatiaľ čo cukor a droždie sú bohaté na prospešné baktérie (kvasinky, draslík, vápnik, horčík a fosfor). Práve dusík, ktorý je základnou zložkou pre rast listovej zelene, je účinné hnojivo, ktoré pomáha pri produkcii chlorofylu a dodáva rastlinám ich žiarivú zelenú farbu.

Tento výživný roztok si pripravíte tak, že do litra vody pridáte fľašu piva a lyžicu cukru. Dobre premiešajte a nechajte 24 hodín odležať.

Tip: Pivo môže pomôcť odstrániť hnedé škvrny na trávniku. Fermentované cukry prítomné v pive pôsobia ako prírodné tonikum, vyživujú trávu a vytvárajú vhodnú pôdu vo vašej záhrade. Medzitým, mierne kyslá povaha piva eliminuje huby a škodcov, ktorí môžu spôsobovať hnedé škvrny.

Ak chcete zlepšiť zdravie vašej trávy a trávnika, stačí si zaobstarať rozprašovaciu fľašu alebo pripojiť postrekovač na hadicu, aby ste pokryli väčšie plochy. Pred aplikáciou tohto roztoku však pivo zmiešajte s vodou.

3. Cesnak a sójové bôby

Kombinácia sójových bôbov, cesnaku a vody zabraňuje žltnutiu listov rastlín. Nielenže vôňa cesnaku odradí mnohých škodcov ako sú strapky, vošky či molice, ale funguje aj pri zúrodňovaní pôdy – je bohatý na fosfor, látka, ktorá pomáha rastlinám bohato rásť, a draslík, ktorý udrží listy, plody a kvety rastlín zdravé a krásne. Sójové bôby a odpad z nich je bohatý na dusík a často sa používa ako organické hnojivo. 

Ako si pripraviť roztok?

Do litra vody dajte 4 olúpané strúčiky cesnaku a za hrsť sójových bôbov. Premiešajte a nechajte odstáť na tmavom mieste 24 hodín.

Pozri aj: Tuje - Najlepšie rady a tipy pre pestovanie

Tip na záver - domáce hnojivo v podobe vody u akvária

Vedeli ste o tom, že zakalená voda z akvária plná rybieho odpadu môže byť použitá ako prírodné hnojivo pre rastliny? Ak ste počuli o akvaponickom chove, tak viete, že ryby a rastliny majú vzájomne prospešný vzťah. Rastliny prirodzene filtrujú vodu v akváriu, zatiaľ čo ryby vylučujú odpad, ktorý je plný organických živín, ktoré rastliny milujú.

Vyčistite vodu v akváriu ako zvyčajne, ale starú vodu s rybím odpadom nevylievajte, použite ju na svoje rastliny. Akváriová voda bohatá na dusík je skvelým domácim hnojivom pre listnaté izbové rastliny, ako je potosovec zlatý, filodendrony či bambus.
 

Ako často rastliny hnojiť domácim roztokom?

Vo všeobecnosti je najlepšie hnojiť častejšie na jar a v lete, keď rastliny aktívne rastú. Zálievka rastlín roztokom by sa mala teda vykonávať približne raz za dva týždne. Sledujte však aký efekt majú domáce roztoky na vaše rastliny.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní