Kávová usadenina nepatrí do koša: 10 rád, ako ju zaručene využijete v záhrade

Kávová usadenina nepatrí do koša: 10 rád, ako ju zaručene využijete v záhrade
  • 28.02.2024
  • Michaela Krivdová

Dajte jej druhú šancu! Chuť rannej kávy si vychutnajte vy, jej zvyšok doprajte vlastnej záhrade. To znie ako celkom férová ponuka, že? Ak ste si doteraz robili kávovou usadeninou výlučne peeling tela, máme pre vás perfektné tipy, kde všade sa dá využiť.

Kávová usadenina rozhodne nepatrí do koša. Použitie kávovej usadeniny v záhrade dokážete využiť a navyše ušetriť nejaké to euro.

Použitá kávová usadenina - ako ju využiť v záhrade?

Vedeli ste, že kávová usadenina v záhrade má široké využitie? Použitá kávová usadenina obsahuje veľké množstvo živín, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu pôdy a rastu rastlín. Tu je niekoľko spôsobov, ako môžete využiť kávovú usadeninu v záhrade:

  • Hnojenie kávovou usadeninou - čerstvá kávová usadenina obsahuje dusík, fosfor, draslík a ďalšie živiny, ktoré sú dôležité pre rastliny.
  • Uvarená kávová usadenina je bohatá na organickú hmotu - ktorá môže pomôcť udržať pôdu vlhkú a zabraňovať rastu buriny.
  • Kávová usadenina ako odpudzovač slimákov - môže byť tiež použitá na odstraňovanie škodcov v záhrade. Niektoré hmyzy a slimáci nemajú radi vôňu kávy, a tak sa budú držať ďalej od vašich rastlín.
  • Ak máte doma kyslé pôdy - ktoré niektoré rastliny nemajú radi, môžete pridať kávovú usadeninu, ktorá pomôže neutralizovať pH pôdy, pričom plesňové choroby nebudú mať šancu.
  • Kompostovanie kávovej usadeniny - pridanie kávovej usadeniny do kompostu môže zvýšiť obsah živín a zlepšiť jeho zloženie.

Využitie kávovej usadeniny ako mulčovací materiál v záhrade je užitočný spôsob, ako zlepšiť pôdu, podporiť pestované rastliny a minimalizovať odpad.

1. Kávová usadenina ako hnojivo

Káva obsahuje vápnik, fosfor aj dusík a aj preto je ideálnym základom na domáce ekologické hnojivo, ktoré budú rastliny milovať. Pravidelné hnojenie buď suchou kávovou usadeninou alebo silným výluhom vo vode stimulujete ich rast.

2. Kávová usadenina v záhrade ako náhrada za rašelinu

Rašelinu v záhradkárstve viac nekupujte. Nahraďte ju kávovou usadeninou, ktorá pôdu rovnako prevzdušní, zlepší jej štruktúru a zvýši pH. Navyše, pôda s domácou alternatívou rašeliny zadržiava vlhkosť. Má to však jeden malý háčik, pred použitím je nutné kávovú usadeninu kompostovať.

3. Kávová usadenina ako odpudzovač slimákov

Rovnako, ako nechutí vám, nechutí ani neželaným návštevníkom vašich záhonov. Vysušenú kávovú usadeninu nasypte všade tam, kde ste slimákov spozorovali. Viac sa vo vašej záhrade neobjavia.

4. Kávová usadenina ako prírodný odpudzovač mačiek

Našli ste si v trávniku, v bylinkovej záhradke či v záhonoch „pozdrav“ od susedovej či túlavej mačky? Kôpky kávovej usadeniny nasypte na viacero miest a čakajte, čo sa stane. Mačkám káva naozaj nevonia.

Neprehliadnite: Sasanka japonská - poznáte túto trvalku? Inšpirujte sa a zasaďte si ju do svojich kvetinových záhonov!

5. Kávová usadenina ako zlepšovač pri pestovaní mrkvy

Patríte medzi pravých záhradkárov, ktorí sa snažia všetko vypestovať doma? Aby mohla vaša mrkva smelo konkurovať veľkosťou tej z obchodu, pred sejbou semienka zmiešajte práve s kávovou usadeninou. Tento zázrak z kuchyne pomôže zvýšiť obsah dusíka v pôde.

6. Kávová usadenina ako prírodná pomoc proti mravcom

Zdá sa, že hmyzu a zvieratám naozaj nie je po chuti. Ak vám po chodníku v záhrade či kdekoľvek inde pochodujú mravce, pozvite ich na malú kávovú párty. S veľkou pravdepodobnosťou sa jej viac nezúčastnia.

7. Kávová usadenina ako rastlinné hnojivo do kompostu

Ak doma kompostujete a aktuálne kávovú usadeninu nemáte kde využiť, pridajte ju do nádoby. Kompost z kuchynského odpadu a usadeniny je veľmi kvalitný a bohatý na živiny. Buďte vždy krok vpred.

Odporúčame aj: Ako odplašiť mačky zo záhrady? Tipy, ktoré vám zaručene pomôžu!

8. Kávová usadenina na výrobu repelentu

Radi trávite čas na terase v príjemnej spoločnosti? Aby vás neotravoval dotieraví hmyz, nasypte kávovú usadeninu do pohárikov na stôl. Vínne mušky ani komáre nemajú šancu, nielen kofeín je pre nich doslova jedovatým.

Kávová usadenina proti zápachom je jednoducho ako stvorená - účinne pôsobí na odlákanie škodcov!

9. Kávová usadenina na pestovanie hlivy ustricovej

Pravidelne ju kupujete v obchode? A čo tak si ju bez väčšej námahy vypestovať doma? Budete v šoku, aké jednoduché to je.

Stačí, ak vypijete dostatok kávy, keďže kávovej usadeniny budete potrebovať plné vedro. Nasypte doň semienka hlivy a polievajte tak, aby kávová usadenina nikdy nebola suchá. O pár dni sa začne hliva hlásiť o slovo.

10. Kávová usadenina prospeje hortenziám

Kyslomilné rastliny potrebujú aspoň z času na čas inú zálievku, ako je voda. Ak ste teda nestihli svoju šálku kávy dopiť, pokojne sa o ňu podeľte s hortenziami ale aj azalkami či bobuľovým ovocím. Krok vedľa neurobíte ani v tom prípade, ak kávovú usadeninu pridáte priamo do substrátu.

Aktualizované na 28.02.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní