Výsadba ovocných stromov a drobného ovocia na jeseň: TOTO je ten správny postup

Výsadba ovocných stromov a drobného ovocia na jeseň: TOTO je ten správny postup
  • 17.10.2023
  • Michaela Kožáková

Každý z nás si rád pochutná na sladkom ovocí. A ak je to ešte z vlastnej úrody, o to väčšia je radosť. Pestovanie ovocia či pestovanie ovocných drevín na záhrade si však vyžaduje správnu starostlivosť od strihania, cez zalievanie, mulčovanie až po ochranu proti škodcom či rôznym chorobám.

Takisto aj výsadba ovocných stromov a drobného ovocia potrebuje starostlivé plánovanie a poznanie potrieb rastlín, pôdy a klimatických podmienok vašej oblasti. Každý druh ovocia má svoje špecifické požiadavky. Práve jeseň je obdobím na výsadbu ovocných stromov. Ak ste sa do nej ešte nepustili, nastal ten správny čas.

Bez čoho sa nezaobíde výsadba ovocných stromov? Čo všetko obnáša výsadba v záhrade a čomu treba venovať dostatočnú pozornosť?

Neprehliadni: Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!

Sadenie ovocných stromov - výsadba stromčekov

Mnoho záhradkárov plánuje výsadbu ovocných drevín až na jar. Avšak jeseň je pre veľa rastlín vhodnejším obdobím. Pri jesennej výsadbe sadenice ovocných stromov dokážu lepšie hospodáriť so zimnou a neskôr aj jarnou zálievkou. Nemusíte sa preto tak obávať zaschnutia koreňov, ktoré hrozia práve v priebehu teplej a suchej jari.

Vytiahnite preto pracovné rukavice, motyky, rýle či ďalšie záhradné náradie a pustite sa do výsadby.

Vysádzanie ovocných stromov - ako sadiť ovocné stromy?

Ak sa chystáte vysadiť si do vašej záhrady ovocné stromy, s výsadbou začnite po 20. októbri. Po tomto dátume sú pletivá rastlín dostatočne vyzreté a nehrozí im poškodenie. Výsadba ovocia, výsadba drobného ovocia, výsadba ovocných stromčekov či výsadba ovocných rastlín sa môže realizovať až do apríla, dokonca aj počas zimných mesiacov, okrem silne mrazivých dní, keď zamrznutá pôda neumožňuje vyhĺbiť výsadbovú jamu. 

Príprava na výsadbu stromov

Správne stanovište - výber vhodného miesta

Vyberte miesto s dostatočným slnečným svetlom a dobrým odtokom vody. Stromy potrebujú minimálne 6 až 8 hodín slnečného svetla denne.

Príprava pôdy - výsadbová jama

Vykopte dostatočne veľkú jamu. Pripravte si pôdu tak, že odstránite kamene a burinu, ktorá by mohla stromčeku odoberať živiny. Môžete tiež pridať kompost alebo hnojivo na zlepšenie kvality pôdy. 

Pozri aj: Ako správne zbierať a skladovať semená? S našimi radami vám vyklíčia o stošesť!

Zalievanie - závlaha ovocných drevín

Do vykopanej jamy v tvare misky ešte pred výsadbou nalejte dostatočné množstvo vody - asi 2 desať litrové vedrá. Zasadený stromček tiež výdatne zalejte a myslite na zálievku počas prvého roku od výsadby. V teplých letných mesiacoch je zálievka nevyhnutnosťou.

Výber stromov

Predaj ovocných stromčekov a záhradníctva, ktoré sa orientujú na pestovanie ovocných stromov nájdete v každom meste. Vyberajte si zdravé a silné stromy s dobrou korunou. Skontrolujte korene, aby neboli poškodené alebo suché. Ak ste začiatočník, nechajte si radšej poradiť.

Výsadba - sadenie stromov

Predtým, ako do pôdy vložíte stromček, zasaďte s ním aj samotný drevený kôl. Novovysadené stromčeky sú veľmi krehké a aj najmenší vietor by ich mohol poškodiť. Kôl môžete odstrániť asi po 2 rokoch po výsadbe. Po celý čas však dôsledne sledujte, aby špagát pripevňujúci stromček o kôl nebol príliš tesný a nepoškodzoval rastlinu.

Ku korienkom dávajte len najjemnejšiu zeminu. Zeminu zatláčajte jemne prstami, nie nohami, aby ste korienky nepoškodili. Stromčekom skúste aj jemne potriasť, aby pôda sadla lepšie. Majte na zreteli, že miesto vrúbľovania, koreňový krčok (miesto očkovania), musí trčať nad povrchom pôdy aspoň 10-12 centimetrov. Odstránenú trávu z povrchu položte späť na povrch pôdy zelenou časťou smerom dole.

Hnojenie, mulčovanie novovysadených ovocných drevín

Na hnojenie vám postačí organické sypké hnojivo na zeminu, ktoré zapracujete na povrchovej vrstve pôdy. Pri zrážkach sa bude uvoľňovať nižšie do pôdy. Maštaľný hnoj nepoužívajte.

Okolo stromov môžete tiež vytvoriť mulčovací kruh, aby ste zachovali vlhkosť pôdy, zmiernili rast buriny a ochránili korene stromčeka od extrémnych teplôt. Ako mulč použite organickú hmotu - slamu, kôru či posekané konáriky.

Ochrana ovocných stromov na jeseň

Na jeseň je vhodné stromy, tie staršie, ošetriť preventívne proti škodcom a chorobám. Použiť môžete sírne a meďnaté prípravky, ktoré sú účinné proti hubám, ale aj ďalším škodcom.

Výsadba ovocných stromov - pravidlá

  • Nové stromčeky a odrody ovocných stromov nikdy nevysádzajte do jám po pôvodných drevinách, pretože pôda je prvých pár rokov vyčerpaná. Obnova trvá približne 5 rokov. Nevysádzajte ich ani v priamej blízkosti starších stromov. Vyberte iné miesto so živným substrátom s dostatkom slnečného žiarenia, ktoré je nevyhnutné pre dozrievanie plodov.
  • Miesto na výsadbu je vhodné pripraviť aspoň niekoľko týždňov vopred.
  • Výsadbová jama by mala byť zhruba 2x širšia a hlbšia, než je koreňový bal a korene ovocných drevín.
  • Pri sadení myslite aj na druh stromčeka, ktorý idete sadiť. Napríklad slivky by mali byť vzdialené od seba približne 10 metrov, zatiaľ čo hrušky a jablone potrebujú aj 12 metrov.
  • Sadenice ovocných stromov dovezte až priamo pred výsadbou. Zbavte ich všetkých poškodených a prerastených koreňov. Vďaka tomu podporíte lepší prietok vody. Takto pripravené ovocné stromčeky ponorte aspoň na 12 hodín do vody. Voda oživí koreňovú sústavu a aj všetky malé korienky.

Odporúčame: Doprajte rastlinám v kvetináčoch luxus formou správneho hnojenia

Rez po výsadbe - rez ovocných drevín

Strihanie ovocných stromov na jeseň zahŕňa aj rez ovocných drevín po výsadbe. Skrátenie ovocnej dreviny a prvý rez ovocných stromov uskutočnite ihneď po výsadbe. Ovocné stromčeky zbavte nadbytočných výhonov (tzv. vlkov). Usmerníte tak rast a prinútite rastlinu viesť živiny a vodu do vetví, ktoré budú niesť veľké šťavnatejšie plody.

Ako vysadiť drobné ovocie?

Pestovanie drobného ovocia nie je náročnou záležitosťou. Drobné ovocie je zdravé, plné vitamínov a dá sa z neho pripraviť džem, rôzne liehoviny či iné pochúťky.

Najvhodnejším obdobím na výsadbu kríkov a stromčekov rodiacich drobné ovocie je práve jeseň. Vysádzať môžete nasledovné odrody drobného ovocia - maliny, černice, ríbezle, čučoriedky, arónie, moruše. Výsadba v záhrade môže trvať až do príchodu celodenných mrazov, ktoré by mohli poškodiť korene vysadených sadeníc.

Predtým, ako sa pustíte do samotnej výsadby, je potrebné vopred pripraviť pôdu. Do pôdy zapracujte aj kompost. Tým sa zabezpečí výživa sadeníc.

Na výsadbu použite iba kvalitné a vitálne sadenice, ktoré zbavíte poškodených koreňov. Vlásočnicové korienky neskracujte, pretože sú najdôležitejšie pri zakoreňovaní, pretože slúžia na príjem vody a živín. Tak ako aj pri ovocných stromčekoch, pred výsadbou je vhodné namočiť koreňový systém na niekoľko hodín do vody. Sadenice by mali byť vysádzané vo vzdialenosti 1,5 až 2 metre od seba.

Zakrpatené ovocné stromy, stĺpovité stromčeky - malá záhradka

I malá záhradka sa môže pýšiť bohatou úrodou ovocia. Stĺpové ovocné stromy predstavujú štíhlu formu ovocných stromčekov, ktoré sú vhodné na pestovanie v malých záhradách. Prirodzene rastú do úzkeho tvaru a dorastajú iba do výšky 2 až 3 metrov. Stĺpovité stromčeky sa sadia tak isto ako bežné ovocie, avšak vďaka nižšiemu vzrastu sa môžu vysadiť 50 centimetrov od seba.

Stĺpovité stromčeky, ako aj zakrpatené ovocné stromy, môžete dokonca pestovať i v črepníkoch. Aby ste sa mohli tešiť z úrody, musíte im zabezpečiť vhodné podmienky.

Výsadbu týchto ovocných stromov si nechajte na jarné obdobie

Výsadba ovocných stromov na jeseň nezahŕňa všetky druhy ovocných stromov. S niektorými druhmi počkajte až do jari. Patria medzi ne marhule, broskyne, mandľovník a ďalšie na teplotu náchylnejšie kôstkoviny. 

Zaujme Ťa: Ako správne zazimovať bazén a predísť poškodeniam? Máme postup krok za krokom!

Opeľovanie ovocných stromov

Či už jablone, čerešne, slivky, alebo ríbezle, takmer všetky ovocné stromy a bobuľoviny sú závislé od opeľovania. Opeľovanie predstavuje prenesenie peľu z tyčinky na bliznu piestika. Ak sa to deje v rámci jedného kvetu, jedná sa o samoopelenie. Ak je peľ z jedného kvetu prenesený na iný kvet pomocou užitočného hmyzu alebo vetra, jedná sa o cudzoopelenie. Opeľovanie ovocných stromov prebieha pri kvitnutí stromov na jar pri vhodných teplotách.

Lišajníky na ovocných stromoch

Pri ovocných stromoch sa stretávame s problémom s názvom lišajníky. Lišajníky sa vyskytujú najmä na konároch čerešní, višní, orechov, jabloní a sliviek, zvyčajne na severnej strane stromu.

Lišajníky na stromoch sú zdrojom sekundárnej nákazy. Patria medzi hubové ochorenia, ktoré keď sa premnožia, dostanú sa do dreva a strom postupne odumiera. Ako sa ich zbaviť? Môžete ich jemne odstrániť drôtenou kefou, aplikovať na postihnuté miesta vápenné mlieko alebo presvetliť stromy, pretože lišajníkom sa darí vo vlhkom a tienistom prostredí.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní