Ríbezle - ich odrody, pestovanie, účinky na zdravie, spracovanie a výborné recepty

Ríbezle - ich odrody, pestovanie, účinky na zdravie, spracovanie a výborné recepty
  • 10.09.2023
  • Kristína Vait

Tieto malé nenápadné bobuľky poznáme zo záhrad našich starých mám. Poslednú dobu však zase prichádzajú do módy, vďaka svojím účinkom na naše zdravie. Ak si zakladáte ovocnú zónu v záhrade a neviete sa rozhodnúť, ktoré kríky sa tam budú najviac hodiť, určite si nechajte miesto aj pre ríbezle.

Okrem vína, ktoré všetci máme radi, majú využitie aj v mnohých iných smeroch. Pokiaľ hľadať návod, ako začať s pestovaním ríbezlí, ste na správnom mieste. 

Čo sú ríbezle a odkiaľ ríbezle pôvodne pochádzajú?

Ríbezle patria medzi bobuľové ovocie, ktoré rastie na kríkoch. Ich plody rastú v strapcoch, podobne ako hrozno, iba oveľa menšie. Plody sú sladko - kyslé, viac kyslé ako sladké a sú bohatým zdrojom vitamínu C. 

Ríbezle pochádzajú z Ázie a ich využitie v kuchyni je naozaj veľmi bohaté. Nie sú veľmi náročné na pestovanie a darí sa im aj v chladnejších oblastiach.

Pozrite aj : Čo sadiť v septembri? Máme TOP rady a tipy pre každého záhradkára!

Ríbezle a ich odrody

Odrody rozlišujeme klasicky podľa farieb ich plodov. Sú tam malé rozdiely v pestovaní, ale väčšina zo základných potrieb zostáva pre všetky farieb ríbezlí rovnaká.

Základným a najdôležitejším rozdielom je rez. Ale všetko pekne po poriadku. Ríbezľové kríky sú aj pekným vizuálnym doplnkom vašej záhrady, lebo majú pekné plody aj kvety. Poznáme tieto základné odrody:

  • Čierne ríbezle - Ribes nigrum

  • Biele ríbezle - Ribes petraneum

  • Červené ríbezle - Ribes rubrum

  • Ružové ríbezle - Ribes vulgare

  • Žlté ríbezle - Ribes aureum 

Ako pestovať ríbezle?

Nemajú radi slané pôdy a pôdy so slabým odvodnením. Ako sme už spomínali, darí sa jej aj v chladnejších oblastiach, mala by byť však chránená pred silným a studeným vetrom. Pre správne pestovanie, musíte teda dodržať tieto zásady:

  1. Nie je veľmi vyberavá na pôdu, ale pre najlepšie úrodu sa hodí použiť mierna kyslá pôda, ktorá bude mať dostatok živín a bude dobre priepustná.
  2. Zvoľte slnečné stanovište. Červená ríbezľa zvládne aj polotieň.
  3. Nesmie byť vystavená priamemu a silnému vetru.
  4. Chráňte ju pred mrazom alebo voľte odrody odolné voči mrazom.
  5. Potrebuje priestor cca 60 x 60 cm. Jednotlivé rastliny by mali byť asi 1,5 m.
  6. Po nasadení prichádza prvý rez - mali by ste ju skrátiť na 2-3 púčiky.
  7. Ročný rez sa odporúča na marec. U červených, bielych, ružových a žltých budú nasledovať ešte rez letný a omladzovací.
  8. Neustále odstraňujeme burinu
  9. V období sucha polievame.
  10. Čierne ríbezle potrebujú viac hnojiva ako ostatné odrody.

Bude vás zaujímať: Ako ochrániť ovocné stromy pred mrazom? TOP rady, ako ich zazimovať!

Rozmnožovanie ríbezlí

Rozmnožovanie je jednoduché a využívajú sa na to odrezky, ktoré vám ostanú ako odpad pri reze. Odrezky jednoducho zapichnite do zeme, 2-3 púčiky necháte nad zemou. Je potrebné ich dobre zaliať a chrániť ich okolie mulčom. Aspoň dovtedy, kým sa nezakorenia.

Biele ríbezle

Zdroj: Pinterest/ Mike's Garden

Choroby a škodcovia

Z chorôb je to najčastejšie antraknóza, múčnatka a botrytis. Zo škodcov im najviac ubližujú vošky, roztoč ríbezĺový, húsenice a piliarky. 

Ríbezle sezóna

Ríbezľa dozrieva v júli. Zber teda bude prebiehať od júla do konca augusta. Nebojte sa. Ríbezle v auguste ešte ukazujú svoju plnú silu. 

Ríbezle

Zdroj: Pinterest/ Katie at the Kitchen Door

Ako ríbezle skladovať?

Ríbezle by ste v chladničke nemali skladovať dlhšie, ako tri dni. Zamraziť ich môžete očistené od zelených častí po dobu 6 mesiacov. Zaváraniny vám vydržia na tmavom mieste aj rok. Ak chcete ríbezle nakupovať v konzervovanej forme, tieto vám vydržia aj 3 roky

Recepty z ríbezlí

Zdroj: Pinterest/ Helene | Masala Herb

Ako spracovať ríbezle? Ríbezle v kuchyni majú svoje zastúpenie

Aj keď patria medzi kyslejšie ovocie, svoje bohaté využitie určite majú. Môžete ich konzumovať priamo alebo z nich pripraviť koláč. V rámci konzervovania je najlepšie spracovať ríbezle na džemy alebo lekváre.

Džem môže byť čistý, ríbezľový alebo aj v kombinácií s iným ovocím. Poznáte brusnicovú omáčku? Tak v omáčke vychutnáte ríbezle úplne iným spôsobom. Zavárané ríbezle ako omáčka z červených ríbezlí, ktorá chutí rovnako dobre sa potom podáva k mäsu alebo grilovanému hermelínu.

Ríbezle plné chuti sa ďalej sa môžu spracovať na víno, šťavu, či sirupy. Použiť ríbezle môžete naozaj rôznymi spôsobmi. Vyskúšajte aj:

zber ríbezlí

Zdroj: Pinterest/ oodfood.com

Ríbezle na imunitu, ale aj zdravé srdce

Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov majú blahodarné účinky na naše zdravie. Vitamín C je tu obsiahnutý vo veľmi vysokých dávkach a svoje zastúpenie tu má aj vitamín A, vitamín B, či vitamín E.

Z minerálov tú môžeme nájsť horčík, draslík, železo, vápnik alebo aj mangán. Ríbezle špecifické vlastnosti prenášajú aj do farmaceutického a kozmetického priemyslu. Ríbezle liečivé účinky preukazujú v každom smere:

  • Ríbezle na imunitu pôsobia veľmi dobre

  • Ríbezle pre zdravé srdce

  • Ríbezle upokojujú nervy a zlepšujú náladu

  • Ríbezle udržujú zdravú krv

  • Bojujú proti vysokému cholesterolu a krvnému tlak

  • Sú dobré pre naše oči

  • Majú protikarcinogénne účinky

  • Ríbezle zabezpečujú dobrý spánok

  • Ríbezle udržujú krásnu pleť

  • Majú dobrý vplyv na naše vlasy

  • Bojujú proti ekzémom

Ak ste doteraz neboli rozhodnutí, či sú ríbezle biele, čierne ríbezle alebo hociktoré iné pre vás tou správnou voľbou, teraz v tom už snáď máte jasno. Veríme, že im u vás bude páčiť a dariť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní