Čo sadiť v septembri? Máme TOP rady a tipy pre každého záhradkára!

Čo sadiť v septembri? Máme TOP rady a tipy pre každého záhradkára!
  • 05.09.2023
  • Lenka Biba Slovak

Vedeli ste, že práve september je ideálnym mesiacom na sadenie mnohých rastlín? Počasie je ešte teplé a slnečné, pôda je dostatočne vlhká, a preto majú rastliny dostatok času na zakorenenie a prípravu na zimu. Aká je výsadba v septembri a čo teda konkrétne sadiť práve teraz?

Ešte pred začiatkom jesene môžete ešte stále vsadiť na mnohé druhy zeleniny, kvetov či stromov. Niektoré z nich si vychutnáte ešte tento rok a iné na jar a v lete budúceho roka. Zistite spolu s nami, pre čo by ste sa ešte teraz mohli a mali rozhodnúť.

Výsadba v septembri - na čo si treba dať pozor?

Pred samotnou výsadbou rastlín je dôležité správne pripraviť záhony. Pôdu prekyprite, odstráňte burinu a pridajte kompost alebo iné organické hnojivo.

Tu je niekoľko tipov na sadenie rastlín v septembri:

  • Vyberajte si rastliny, ktoré sú vhodné pre podmienky do vašej záhrady.
  • Rastlinky saďte vtedy, keď je pôda vlhká a počasie nie je príliš horúce.
  • Po výsadbe ich dôkladne zalejte.
  • Ak sa očakáva skorý mráz, rastlinky určite prikryte.

Správna závlaha - po výsadbe rastliny dôkladne zalejeme. V nasledujúcich týždňoch udržiavame pôdu vlhkú, najmä počas suchých dní.

Ochrana pred mrazom - nízke teploty môžu poškodiť mladé rastliny. Ak sa očakáva skorý mráz, rastliny prikryjeme netkanou textíliou alebo lístím.

Zelené hnojenie

Zelené hnojenie je spôsob hnojenia, ktorý sa oplatí na jeseň použiť na prázdne záhony po zbere úrody. Vysejete rastliny, ktoré majú hustý koreňový systém a viažu veľa dusíka. Rastú krátko, zato pomôžu pôde zregenerovať sa a zbavia ju buriny. V záhradkárskych predajniach zoženiete špeciálne zmesi vhodné na zelené hnojenie.

Čo sadiť v septembri?

September je vhodný čas na výsev zeleniny s krátkou vegetačnou dobou, ako aj na výsadbu niektorých kríkov a stromov. Ešte v prvej polovici septembra môžete staviť na pestovanie rukoly, reďkoviek, čínskej kapusty a neskorej odrody šalátu, ktoré budete zbierať na jar.

  • Nasledujúcu jar budete úspešne zbierať aj hlávkový šalát a špenát, ktoré ste zasiali v septembri, a cesnak a jarnú cibuľku, ktoré ste zasadili v lete.

Ak sa chcete na budúci rok tešiť z krásnych a početných kvetov vo vašej záhrade, môžete niektoré druhy zasadiť do zeme ešte v septembri. Nezabudnite si v obchode vybrať zdravé cibuľky, ktoré nenesú známky choroby alebo mechanického poškodenia. 

  • Na výsadbu sa budú hodiť ľalie, krokusy, zafíry, tulipány, vresy, narcisy, hyacinty, snežienky a šachor.

So začiatkom septembra môžete staviť na výsadbu niektorých ihličnatých stromov a kríkov, ako aj ovocných kríkov. V ideálnom prípade by ste to mali urobiť najneskôr do 15. septembra. V opačnom prípade sa môže stať, že rastliny nestihnú zakoreniť pred blížiacou sa tohtoročnou zimou.

  • Smreky, borievky, krušpán, rododendrony, tuje, tisy, čučoriedky, kamčatské bobule a vavríny prežijú zimné počasie.

Neprehliadnite: Ako zachrániť spálený trávnik? Triky, ktoré zaručene fungujú!

Akú zeleninu môžete vysadiť v septembri?

V septembri môžete sadiť aj niektoré odrody zeleniny, ktoré sú priamo určené nielen na jarný, ale aj jesenný výsev. Takými sú napríklad rukola, reďkovka, šalát, špenát a kôpor. Takisto sa môže vysádzať cesnak a zimné odrody tekvíc.

Práve v septembri určite zberáte fazuľu, tekvicu, zemiaky, paradajky, papriky, repu, zeler. To však neznamená, že je čas rozlúčiť sa so záhradnými prácami a už vôbec nie so samotným sadením a vysádzaním nových rastliniek! Ešte stále je čas na jesennú zeleninu a zasiať si môžete aj skorú jarnú úrodu. V teplejších lokalitách sejte reďkovku, ale POZOR - vyberajte odrody s krátkym vegetačným obdobím.

Je čas zasiať aj niektoré druhy listovej zeleniny, napríklad zimný šalát, kôpor a špenát pre jarný zber.

  • Kôpor i zimný šalát pozberáte ešte do zimy.
  • Srdiečko šalátu vždy musí byť nad povrchom pôdy, tomuto spôsobu sadenia hovoríme plytké vysádzanie.

Ku koncu septembra listový a hlávkový šalát sejte ale už do chránených záhonov alebo parenísk. Predpestované priesady vysaďte do polovice októbra von. Kým prídu mrazy, rastlinky sa stihnú zakoreniť a vytvoria niekoľko listov. Nebojte sa zimy, vtedy svoje vegetačné obdobie prerušia a už skoro na jar pokračujú v raste, prekvapia vás rýchlou úrodou. Napriek odolnosti šalátov je vhodné záhony v zime chrániť hrubšou netkanou textíliou.

Odporúčame aj: Evódia - TÝMTO je tento listnatý okrasný strom výnimočný!

Ovocné stromy a kríky

V septembri sa vysádzajú aj ovocné stromy a kríky, ktoré sú odolné proti mrazu. Patria sem napríklad jablone, hrušky, slivky, čerešne, marhule, broskyne, maliny, ríbezle či egreše. Pri výsadbe ovocných stromov a kríkov dbajte na to, aby ste vybrali správne miesto a aby bola pôda dostatočne výživná.

Cibuľoviny

Cibuľoviny sú jednou z najbežnejších rastlín, ktoré sa vysádzajú práve teraz - v septembri. Patria sem tulipány, narcisy, hyacinty, krokusy, gladioly, ľalie, kosatce a podobne.

  • Cibuľoviny sa vysádzajú do hĺbky 2-3 násobku ich priemeru.
  • Medzi jednotlivými cibuľkami ponechajte odstup 5-10 cm.

Trvalky

Trvalky sú rastliny, ktoré žijú niekoľko rokov. V septembri sa vysádzajú najmä trvalky s krátkym vegetačným obdobím, ako napríklad šalvia, nechtík, aksamietnica, rudbekia, margarétka, nezábudka, nevädza, cínia, gladioly, kosatec a podobne.

Bylinky

V septembri sa vysádzajú aj bylinky. Patria sem napríklad bazalka, petržlen, oregano, tymian, mäta, rozmarín, šalvia či levanduľa. Bylinky sa vysádzajú do hĺbky 1-2 cm.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní