Rastliny vhodné pod stromy, ktoré oživia tienisté miesta v záhrade

Rastliny vhodné pod stromy, ktoré oživia tienisté miesta v záhrade
  • 14.09.2023
  • Michaela Kožáková

Určite i vy v záhrade máte plochy pod stromami, kde sa nedarí všetkým rastlinám, a dokonca i trávnik v týchto oblastiach nevyzerá veľmi vábne. Väčšinou tento problém záhradkári riešia záhradnou skalkou so skalničkami, ktoré si však tiež vyžadujú dostatok slnečného svetla, dekoráciou do záhrady alebo jednoducho tieto miesta zostávajú prázdne. 

Ako oživiť tienisté miesto pod stromom? Čo vysadiť pod pás ovocných stromov? Poradíme vám, ktorým rastlinám sa bude dariť na tienistých miestach pod korunami stromov. 

Neprehliadni: Čo sadiť v septembri? Máme TOP rady a tipy pre každého záhradkára!

Tienisté miesta pod stromami

Tienisté miesta pod stromami sú charakteristické malým množstvom slnečného svetla a často i suchou pôdou. Preto tento záhradný priestor ostáva nevyužitý. Ak však vsadíte na vhodné rastliny pod stromy, i tieto plochy môžete premeniť na krásny, farebný priestor, ktorý bude pýchou vašej záhrady.

Čo vysadiť pod ovocné stromy?

Väčšina najkrajších kvitnúcich okrasných rastlín a aj tých úžitkových na to, aby prosperovali a darilo sa im, potrebuje dostatok svetla. Ak ho nemajú, málo kvitnú, takmer neplodia, majú redšie olistenie a často ich ohrozujú rôzne choroby a škodce.

Rastliny vhodné pod koruny stromov

Pod stromami sa preto bude dariť tieňomilným rastlinám. Tie môžete nájsť medzi okrasnými trávami, trvalkami, papraďorastmi, cibuľovinami, hľuznatými rastlinami aj okrasnými drevinami. Tieto rastlinné druhy vhodné pod stromy sa vyznačujú nenáročnosťou a rýchlym rastom.

Pôdopokryvné rastliny vhodné do tieňa

Pôdopokryvné rastliny sú v záhrade neoceniteľnou praktickou, ale aj atraktívnou súčasťou. Svoj účel splnia najmä na problematických miestach. Za krátky čas totiž dokážu v ideálnych podmienkach porásť väčšiu plochu, vytvárať nádherné koberce s pútavými listami, zakryjú holú pôdu a nepekné miesta a zároveň zabránia rozrastaniu buriny.

Medzi pôdopokryvné rastliny vhodné do tieňa patrí napríklad alchemilka, heuchera, zimozeleň kvitnúca či tiarela. Rastliny vhodné pod koruny stromov zahŕňajú aj krpčiarku, nezábudku či pasychandru.

Okrasné dreviny na tienisté miesta pod stromami

Chcete využiť priestor v záhrade, kde nesvieti celodenne slnko? Vysaďte ho okrasnými drevinami a krami. Po stromy môžete vysadiť zaujímavý pieris japonský, tis prostredný či zvonkovec.

Liropa

Zdroj: INSTAGRAM/emma_crawforth

Liropa vždyzelená

Medzi okrasné rastliny vhodné pod stromy patrí liropa. Ideálne uplatnenie nájde v podrastoch drevín, záhonoch aj skalkách. Táto pútavá rastlina vytvára hustý koreňový systém, ktorý jej umožňuje prežiť v suchšom a menej vyhovujúcom prostredí.

V našich podmienkach jej môžu ublížiť tuhé zimy s holomrazmi. Mráz v kombinácii so slnkom by mohol poškodiť jej listy. Preto sa odporúča rastlinu na zimu zakryť lístím, čečinou alebo netkanou textíliou bežne používanou v záhradách. 

Bršlen

Zdroj: INSTAGRAM/plantae_biljke

Bršlen fortuneov

Tento vždyzelený nízky mrazuvzdorný pôdopokryvný krík pôvodom z Číny dokáže dorásť do výšky až 60 centimetrov. Bršlen, ktorý patrí medzi vhodné rastlinné druhy do tieňa, sa vyznačuje hustým a mierne poliehavým rastom. Využíva sa aj na pôdopokryvné účely a darí sa jej tiež v nádobách. Bršlen je odolná rastlina pod stromy, ktorá je nenáročná a znáša pokles teplôt až do -30 ⁰C.

Na jeseň a v zime listy bršlena zružovejú a niektoré sčervenajú. Zostávajú však na rastline celú zimu, niektoré môžu na jar opadať, ale rastlina ich neskoršie nahradí.

Papraď

Zdroj: INSTAGRAM/clarosflorist

Papraď samčia

Táto vznešená rastlina sa často vyskytuje v lesných porastoch. Ide o stálozelenú okrasnú papraď, ktorá vytvára husté trsy svetlo zelených robustných listov. Ak premýšľate nad tým, čo vysadiť pod pás ovocných stromov alebo do tieňa vyšších kríkov či iných listnatých stromov, určite si zaobstarajte papraď.

Tejto zaujímavej rastline vyhovuje mierne vlhké kyslé pôdy, ale porastie i v akejkoľvek pôde i s vyšším obsahom vápenca. Počas miernych zím si zachováva listy, ale počas väčších mrazoch jej cez zimu odumierajú.

Pakost

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

Pakost

Ikonickým záhradným kvetom je pakost, ktorým si záhradkári zapĺňajú závesné kvetináče a kvetinové záhony. Pakost vyniká krásnymi listami, ktoré sú rovnako príťažlivé ako zhluky nádherných kvetov.

Táto rastlina obľubuje kyprú pôdu s dostatkom organickej hmoty. Množstvo slnečného svetla, ktoré pakost potrebuje, závisí od konkrétnej odrody. Ideálne je ranné slnko a popoludňajší tieň. Rastliny v črepníkoch môžete vyživovať pomocou hnojiva na izbové rastliny. Nie sú náchylné na choroby, no chutia myšiam a môžu sa na nich objaviť aj nepríjemné vošky.

Veternice

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

Veternica

Záplava kvetov a nádherne kvitnúci záhon je to, čo sľubujú veternice, ak si ich nasadíte do svojej záhrady. Ako trvalka v záhradách obľubuje táto lesná sasanka živné a humózne pôdy, ktoré sú mierne vlhké. Ideálnym stanoviskom pre pestovanie veterníc je polotieň pod okrajom korún listnatých stromov.

Pre lepšie prezimovanie je vhodné ponechať na rastlinách lístie až do jari. Rastlina by mala byť na zimu dobre mulčovaná, pretože veľmi ťažko znáša zimné vlhko.

Pozri aj: Rastliny do ílovitej pôdy: Týmto kvetom, bylinám i drevinám sa v nej bude dariť najviac

Alchemilka

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

Alchemilka

Liečivá alchemilka vytvára krásne koberce posiate žltými kvetmi. Táto odolná rastlina pod stromy nemá špeciálne požiadavky na pôdu. Dariť sa je bude tam, kde je zemina dostatočne priepustná a obsahuje aspoň základné živiny.

Alchemilku vo vašej záhrade oceníte nielen vďaka jej atraktivite, ale najmä kvôli jej liečivým účinkom. Správne vypestovaná alchemilka začína kvitnúť už v máji. Kvitnúce vrcholky sa tak môžu zbierať už pred príchodom leta. Táto ženská bylinka je známa svojimi účinkami na plodnosť žien. Pomôže aj pri posilnení panvového dna a ťažkostiach spojených s menštruáciou a vhodná je aj pre ženy po pôrode. Vďaka svojmu bohatému zloženiu má alchemilka aj antioxidačné, protizápalové, spazmolytické, hemostatické a upokojujúce vlastnosti.

Rodgerzia

Zdroj: INSTAGRAM/curtissteiner

Rodgerzia

Medzi trvalky okrasné, ktoré upútajú svojím vzhľadom, patrí rodgezia. Pochádza z Ázie, kde rastie najmä na brehoch potokov a na svahoch. Napriek tomu, že ide o veľmi nenáročné rastliny, patria k menej známym druhom.

Táto exoticky vyzerajúca rastlina vytvára husté trsy dlaňovito delených listov a v záhradách sa zväčša pestuje ako solitér vďaka svojmu majestátnemu vzhľadu. Existuje niekoľko druhov rodgerzií a všetky sa dajú pestovať v našich záhradách pretože sú úplne mrazuvzdorné. Medzi najkrajšie druhy patrí rodgerzia 'Bronze Peacock', ktorá vyniká bronzovo sfarbeným listami a kvetmi, ktoré sú žiarivo ružové a kvitnú neskoro na jar.

Hosta

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

Hosta

Funkie hosta patria medzi trvalky okrasné listami. Základnou farbou je zelená, no obľúbenými sú aj modré až tyrkysové kultivary či zaujímavé panašované, s bielym alebo žltým lemovaním.

Hostám sa skvele darí práve na tienistých stanovištiach. Avšak napríklad žltolisté kultivary znesú niekoľko hodín slnečného žiarenia. Tieto rastliny vhodné pod koruny stromov pokryjú svojimi listami celú plochu a tým nedajú šancu burine, a vám tak ušetria kopu práce. Odolné hosty znesú aj mrazivé počasie, no v prípade silného mrazu ich chráňte čečinou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní