Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?

Kôpor ako tradičná slovenská bylinka má svoje nezastupiteľné miesto v mnohých záhradkách. Jeho využitie je naozaj široké, a to nielen pri zaváraní. Už naše staré matere vedeli, ako kôpor použiť do tradičných jedál, aby im dopriali ich neopakovateľnú chuť. Viete ale, že kôpor má veľmi bohatú históriu?

Kôpor poznali a používali už starí Egypťania či starovekí Gréci. Dokonca sa spomína už aj v Biblii. Kôpor je známy aj zo spisov Hippokrata, ktorý ním liečil najmä problémy a bolesti zubov a ústnej dutiny. Starí Gréci ho, naopak, pre svoju prenikavú a jedinečnú vôňu používali ako prísadu do parfumov.

Aké sú účinky kôpru?

Kôpor je fantastická bylinka, ktorá sa skvele hodí nielen do jedál či ako dochucovadlo pri sterilizovaní. Vedeli ste, že má aj tieto liečivé účinky?

  • Kôpor pomáha čistiť organizmus, pretože je veľmi bohatý na antioxidanty.
  • Podporuje trávenie a pomáha pri nadmernom nafukovaní.
  • Dokáže spevniť kosti, pretože obsahuje veľké množstvo vápnika.
  • Zlepšuje kvalitu spánku, vyskúšajte preto kôprový čaj.
  • Pomáha pri menštruačných bolestiach, v tomto prípade pite pravidelne počas svojich dní kôprový odvar.
  • Kôpor pomáha aj bábätkám pri kolikách – ak vaše detičky trápia bolesti bruška či problémy s vyprázdňovaním, pridajte im do príkrmov malé množstvo čerstvého kôpru.

Odporúčame: Recepty z cukety: 7x inak, ale veľmi chutne!

kôpor využitie

Zdroj: Depositphotos

Ako správne pestovať kôpor?

Kôpor má veľmi rád, ak mu doprajete dostatok miesta vo vašej záhrade. Semiačka kôpru zasaďte na slnečné miesto a dostatočne ich zalievajte. Čím viac vlahy a slnečného svetla, tým bude záhon kôpru hustejší a bude krásne dorastať. Aby spodok rastlinky spevnel a zabezpečili ste mu dostatočnú oporu pre ďalší rast, vrchné časti kôpru pravidelne olamujte.

Kôpor iba ťažko znáša zimu. A pokiaľ sa rozhodnete kôpor pestovať v kvetináči, v tomto prípade skúste zasadiť priamo už niekoľko výhonkov.

Ako použiť kôpor v kuchyni?

Majte na pamäti, že kôpor má najsilnejšiu chuť vtedy, keď práve zakvitne. Preto ak budete jeho vrchné časti pravidelne olamovať, udržíte ho čo najdlhšie chutný.

Kôpor sa fantasticky hodí nielen do teplej, ale aj do studenej kuchyne. Z kôpru si môžete urobiť napríklad aj kôprový olej, ktorý si zaručene obľúbite ako veľmi chutné a zdravé dochucovadlo.

Tradičné využitie kôpru v kuchyni:

  • pečené hovädzie mäso s kôprovou omáčkou,
  • fazuľový alebo zemiakový prívarok s kôprovou omáčkou,
  • studené polievky s čerstvým kôprom,
  • kôpor ako dochucovadlo pri zaváraní zeleniny,
  • kôpor v kombinácii s lososom,
  • kôpor ako súčasť tzatziky,
  • kôpor ako aromatická prísada do bylinkových dresingov alebo dipov.

Neprehliadnite: Zaváranie: Poznáte všetky spôsoby, ako na to?

 

kôpor účinky

Zdroj: Depositphotos

Správne uskladnenie kôpru

Aj napriek tomu, že kôpor je najlepší vtedy, keď je čerstvý, môžete si ho uskladniť. Ako? Ideálne niektorým z týchto spôsobov:

  • Sušenie – kôpor umyte, usušte a nakoniec pokrájajte na veľmi malé kúsky. Následne ich rozložte na sito alebo na mastný papier a nechajte kôpor úplne vysušiť.
  • Zmrazenie – keď kôpor nakrájate na menšie kúsky, vložte ho do uzatvárateľného vrecka a potom aj do uzatvárateľnej nádoby, a takto ho vložte do mrazničky. Zabránite tak tomu, aby vám od silnej arómy kôpru nenapáchli v mrazničke zvyšné potraviny.
  • Naloženie do oleja – ak kôpor naložíte do oleja, môžete odobrať vždy iba také množstvo, aké budete práve potrebovať.

Odporúčame aj: Marinovaná i zaváraná cuketa: Vyskúšajte TOP tipy na spracovanie cukety

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE