Kempingový riad: Na čo si dať pozor pri jeho kúpe?

Kempingový riad: Na čo si dať pozor pri jeho kúpe?
  • 08.09.2022
  • Michaela Kožáková

Leto sa síce skončilo, ale i jeseň nás môže prekvapiť príjemnými slnečnými dňami. A práve tie môžeme využiť na pobyt v prírode, celodennú turistiku či tí otužilejší sa dokonca môžu vybrať i kempovať. 

Okrem správnej obuvi, vhodného oblečenia, veselej nálady a pevného batohu by vo vašej výbave nemal chýbať ani kempingový riad. Ten sa vám zíde počas opekačky, kempovania či pikniku v prírode. Aký by mal byť kvalitný kempingový alebo outdoorový riad? Akými vlastnosťami by mal disponovať?

Neprehliadni: Pracovné rukavice: Ako vybrať tie najvhodnejšie?

Príslušenstvo

Ak sa chystáte na splav, kempovať v prírode alebo sa udomácňujete na novej chate, určite by vám nemalo chýbať toto príslušenstvo:

  • cestovný hrnček, taniere, hrnce, panvice, doska na krájanie,
  • cestovný príbor, predĺžená vidlička, skladací nôž,
  • ešus na varenie,
  • cestovný kávovar, rýchlovarná kanvica, termoska, fľaša,
  • skladací odkvapkávač na riad,
  • pikniková deka, vrecia na odpadky.

Nesmieme zabudnúť i na plynovú cestovnú bombu alebo plynový varič. V prípade, ak ide o jednodenný výlet vystačíte si aj s ohňom. Praktickým pomocníkom je i kempingová alebo turistická sprcha, ktorá vám skvele poslúži pri umývaní rúk, prípadne na sprchovanie. 

Zaobstarať si môžete model kempingového riadu pre jednu osobu, ktorý sa vyznačuje svojou úspornosťou. Do jednej nádoby totiž vložíte jednu propánbutánovú kartušu i varič. Vyberať si môžete i zo sád určených pre rodinu. Vyznačujú sa tým, že do hlavného hrnca skryjete celú sadu kempingového riadu. V takýchto sadách môžete nájsť niekoľko hrncov, misiek i plastové príbory.

Praktickým riešením pre kempovanie je i cestovný set pozostávajúci z rýľu, pílky, sekery, kladiva, otvárača na konzervy a vyťahovača klincov uložený v praktickej brašni, ktorú si zavesíte na opasok. Jednoduchým stlačením gombíka rýchlo vymeníte požadovaný nástroj.

Pozri aj: Kuchyňa na chalupe: Podľahnite francúzskemu vidieckemu štýlu

Materiál kempingového riadu

Od kvality materiálu sa odvíja cena outdoorového riadu a tiež dĺžka životnosti. Ak ste dobrodruhovia, často chodíte na stanovačky a plánujete riad používať častejšie, radšej investujte do drahších a kvalitnejších kúskov. To, koľko zaplatíte za kempingový riad záleží i od výrobcu, prevedenia a dizajnu. 

Na trhu môžete nájsť kempingový riad vyrobený z hliníka, ktorý je lacný, ľahký a dobre tepelne vodivý. Na druhej strane sa však ľahko poškodí a po čase sa rozpadne. Eloxovaný hliník sa zase vyznačuje dlhou životnosťou a odolnosťou.

Outdoorový riad z nerezovej ocele je charakteristický svojou vysokou odolnosťou a tvrdosťou. Medzi jeho nevýhody patrí vyššia hmotnosť a nerovnomerné rozprestieranie tepla. Titan je veľmi ľahký, odolný a rýchlo sa zohrieva. Pri tomto materiáli však budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka. 

Kempingový riad vyrobený zo železa je silný, odolný, avšak ťažký a náročný na údržbu. Najlacnejšou verziou je riad plastový, ktorý má ale nízku odolnosť a životnosť. 

Misky, taniere či príbor môžu byť vyrobené i z veľmi odolného, nerozbitného a zdraviu nezávadného BPA free materiálu. 

Ako vybrať kempingový riad?

Pri turistike, na splave, pri kempovaní hrá dôležitú úlohu práve hmotnosť vybavenia. Nechcete predsa so sebou nosiť ťažké hrnce. Kempingový riad by mal byť teda ľahký, odolný a nerozbitný.

Pri kempovaní varíte vonku na otvorenom ohni alebo plynovom sporáku. Nádoby musia byť preto robustné a stabilné. Pri prenášaní oceníte stohovateľnosť kempingového riadu, vďaka ktorému ušetríte v batohu kopu miesta. Rukoväte riadu by mali byť sklopné.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní