Marinovaná i zaváraná cuketa: Vyskúšajte TOP tipy na spracovanie cukety

Marinovaná i zaváraná cuketa: Vyskúšajte TOP tipy na spracovanie cukety
  • 30.08.2022
  • Lenka Biba Slovak

Cuketa je fantastická letná zelenina, ktorá účinne detoxikuje celé telo a zbavuje ho dokonca aj škodlivín. Blahodarne vplýva predovšetkým na naše trávenie. Podporuje aj pohyby čriev, trávenie, čistí hrubé črevo a zlepšuje vyprázdňovanie. Navyše dokáže z tela odstraňovať nadbytočnú vodu, ale aj odkysliť organizmus.

Letné obdobie je bohaté na množstvo druhov čerstvej zeleniny a ovocia. Aby sme predišli plytvaniu týchto potravín, keď je ich prebytok, mnohí z nás zvyknú ovocie a zeleninu zavárať. Tak si na nich vieme pochutnať nielen v zimnom období, ale kedykoľvek, keď na ne dostaneme chuť.

Viete o tom, že aj cuketa sa dá zavariť? A chutí skvele! Presvedčte sa s nami – máme pre vás TOP tipy, ako na to.

Aký zmysel má zavárať cuketu?

Možno sa mnohí pýtate, či má vôbec zmysel zavárať cuketu. A my hovoríme – áno! Aj napriek tomu, že cuketu možno dostať kúpiť počas celého roka, tá naša domáca slovenská je predsa len najlepšia, ak je sezónna a z overených zdrojov. Obsahuje tak veľmi veľa živín a výživných látok.

Ak sa rozhodnete pre zaváranie cukety, nemusíte sa spoliehať na dovezené plody zo zahraničia či prípadnú skleníkovú produkciu. Keď si cuketu uskladníte práve konzervovaním, môžete ju použiť podľa potreby a vašej chuti.

Odporúčame: Zaváranie: Poznáte všetky spôsoby, ako na to?

Zavárajte cuketu ako ostatnú zeleninu

Cuketu môžete zavariť rovnako, ako napríklad uhorky. Či už zvolíte krájanie na kolieska alebo menšie či väčšie kúsky, všetko závisí od vašej chuti a chuti vašej rodiny.

  • Na dno zaváracích pohárov dajte napríklad mrkvu, kôpor či kolieska surovej cibule.
  • Nakrájajte cuketu a poukladajte ju do pripravených pohárov.
  • Zalejte cuketu sladkokyslým nálevom a poháre zatvorte.
  • Takto naloženú cuketu sterilizujte v hrnci iba krátko, aby nezostala príliš mäkká.

Zavarte cuketu nasladko ako kompót

Keďže má samotná cuketa neutrálnu chuť, pri správnej kombinácii spolu s ovocím sa z nej dá pripraviť veľmi chutný kompót, ktorý poteší u vás doma malých i veľkých.

Cuketovo - ananásový kompót

  • Ošúpte cuketu, vydlabte z nej semienka a pokrájajte ju na kocky alebo hrubé plátky.
  • Vložte ju do hrnca, zalejte vodou a pridajte 50 ml octu.
  • Nechajte túto zmes postáť celú noc.
  • Na ďalší deň do tejto zmesi prilejte 1 liter ananásového džúsu a 750 g cukru.
  • Varte približne 20 minút, až pokiaľ sa cuketa nezačne lesknúť.
  • Ešte horúci kompót nalejte do pripravených pohárov na zaváranie, uzavrite a pod utierkou alebo inou prikrývkou nechajte pomaly chladnúť až do ďalšieho dňa.

Cuketovo - jablkový kompót

  • Cuketu si pripravte rovnako ako v prvom kompótovom recepte.
  • Približne rovnaké množstvo jabĺk ošúpte a pokrájajte na rovnako veľké kocky.
  • Cuketu spolu s jablkami vložte do hrnca a zalejte 2 litrami vody.
  • K zmesi pridajte 50 ml octu a nechajte v chlade postáť do druhého dňa.
  • Následne do hrnca pridajte 1 kilogram cukru, 3 kusy celej škorice a 5 klinčekov.
  • Všetko spolu varte zakryté na miernom ohni približne 15 – 20 minút.
  • Po uvarení dierkovanou lyžicou alebo žufankou naberajte cuketu a jablká do pripravených pohárov na sterilizovanie.
  • Zo zvyšnej tekutiny, ktorá zostala v hrnci, odporúčame ďalej variť sirup.

Namarinovaná cuketa

Ak patríte k ľuďom, ktorí si radi pochutnajú na chuťovkách ku grilovanému mäsu či k lokálnym špecialitám, vyskúšajte marinovanú cuketu. Ako na to?

  • Cuketu narežte na veľmi tenké plátky a posoľte ich, aby ste sa zbavili nadbytočnej vody.
  • Na niekoľko hodín ju naložte do octového nálevu a potom z nej ešte vytlačte zvyšnú vodu.
  • Pripravte si základ marinády podľa vašej chuti, použite olej, koreniny a bylinky či čili papričky podľa vášho výberu.
  • V tomto základe cuketu obaľte a vložte plátky na seba do pripravených pohárov na zaváranie.
  • Zvyšným nálevom cuketu zalejte a veľmi krátko sterilizujte, aby jednotlivé plátky cukety nezostali príliš mäkké.

Neprehliadnite: Sasanka japonská: Poznáte túto trvalku jesene? Inšpirujte sa!

Omáčky z cukety

Z cukety dokonca možno pripraviť aj rôzne omáčky či dipy, ktoré skvele doplnia hlavné jedlo. V tomto prípade stačí cuketu jednoducho orestovať na cibuli a cesnaku. Nebojte sa pridať väčšie množstvo zmesi vašich obľúbených korenín, aby sa chute vzájomne spojili a omáčka či dip dostali svoju špecifickú chuť.

Takto zmes pomaličky krátko poduste a keď sa odparí všetka voda, rozmixujte ju a vložte do pripravených pohárov.

Cuketu možno skombinovať napríklad aj s pórom či kapiou, prípadne do základu pridajte zopár lyžíc horčice. Nebojte sa v priebehu prípravy zmes často ochutnávať. A ak bude chuti cukety podľa vás stále niečo chýbať, dolaďte ju octom a cukrom.

Cuketa patrí aj do mrazničky

Skvelý spôsob, ako si na zimu uskladniť cuketu, je okrem zavárania aj jej zamrazenie. Cuketu na uskladnenie v mrazničke nastrúhajte na hrubom strúhadle, nechajte postáť a vytlačte z nej všetku vodu. Natlačte ju buď do uzatvárateľnej nádobky alebo mikroténového vrecka a vložte do mrazničky.

Vytiahnite ju až tesne pred jej prípravou, inak by sa vám mohla roztopiť. Zamrazenú cuketu dochucujte až pri varení.

Odporúčame aj: Recepty z cukety: 7x inak, ale veľmi chutne!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní