Ako sa zbaviť bzdochy zo záhrady a z domu? Máme TOP 6 účinných spôsobov!

Bzdochy sú síce otravné chrobáky, ktoré môžu nepríjemne zapáchať, ale pre ľudí nie sú škodlivé. Bzdocha je invazívny šesťnohý hmyz, ktorý pri rozdrvení alebo vyrušení vytvára nepríjemný zápach. Má štítovitý tvar, tri segmenty tela a hnedo-sivé sfarbenie s čiernymi škvrnami a bielymi spodnými časťami.

Bzdochy sú pomenované aj ako smradľavé pre svoj smradľavý zápach, nakoľko vylučujú zapáchajúcu tekutinu, keď sa cítia ohrozené alebo sú rozdrvené. Niektorí ľudia vnímajú zápach viac ako iní a hovoria, že bzdochy páchnu ako síra a čpavok alebo zhnité mäso. Ak vo svojom dome nájdete bzdochy, naše dnešné tipy vám pomôžu predchádzať a eliminovať týchto páchnucich škodcov ako doma, tak aj v záhrade.

Druhy bzdôch

Bzdocha obyčajná je nepríjemný hmyz, pričom najčastejšie vidíme hnedé a zelené bzdochy. ALE! Ako bojovať proti smradľavým chrobákom?

Ako sa zbaviť škodcov - ako sa zbaviť bzdochy?

Účinnými metódami nie je iba účinná prevencia, ale napríklad aj:

  • zber bzdochy,
  • prípravky proti bzdochám,
  • odstránenie bzdoch v byte,
  • použite odpudzovač bzdoch,
  • rastliny proti bzdochám,
  • vysávačom proti bzdoche,
  • pesticídy na bzdochy,
  • prípravky na likvidáciu bzdoch a podobne.

Najúčinnejšia ochrana proti bzdochám a prevencia proti bzdochám

Bzdochy priťahuje teplo a svetlo. Keď sa počasie ochladí, zvyčajne sa vkrádajú do domov od konca leta do jesene. Nevítané bzdochy hľadajú teplé miesta na úkryt na chladnejšie mesiace.

  • Dostanú sa cez trhliny a štrbiny okolo okien, dverí, obkladov, inžinierskych sietí, za komíny a pod odkvapy.
  • Bzdochy priťahuje svetlo a niekedy ich možno nájsť lezúce po stenách alebo závesoch pri slnečných oknách.
  • Tiež ich priťahujú zdroje potravy vrátane ovocia a zeleniny, čo ich môže prilákať do domov s vonkajšou vegetáciou.
  • Nedokážu odolať ovociu, zelenine a rastlinám, ktoré produkujú miazgu alebo nektár.

Neprehliadnite: Jesenné recepty: Najlepšie jedlá pre chladné dni z čerstých sezónnych surovín

bzdochy

Zdroj: Depositphotos

Bzdochy v záhrade a bzdochy na rastlinách

Bzdochy sú škodlivé pre plodiny, ale nie pre ľudí alebo domáce zvieratá. Tieto invazívne tvory môžu veľmi poškodiť úrodu a spôsobiť škody. Živia sa ovocím, zeleninou a okrasnými rastlinami - sajú ich šťavu.

Hoci otravné a páchnuce bzdochy sú pre ľudí skôr nepríjemnosťou ako nebezpečenstvom, väčšina bzdoch nehryzie, ale v zriedkavých prípadoch môžu niektoré uhryznúť, ak sú ohrozené. To môže spôsobiť podráždenie, ale bzdochy nie sú jedovaté pre ľudí ani domáce zvieratá a neprenášajú žiadne choroby.

Odporúčame aj: Ako správne zazimovať bazén a predísť poškodeniam? Máme postup krok za krokom!

ako sa zbaviť bzdochy

Zdroj: Depositphotos

TAKTO treba bojovať proti bzdochám!

1. Prevencia

Našťastie môžete zabrániť tomu, aby sa do vášho domova dostali bzdochy. Prevencia je prvým krokom k tomu, aby sa bzdochy nedostali do vášho domova. Aby sa predišlo zamoreniu, majitelia domov by mali pravidelne kontrolovať svoj majetok, či sa na nich nenachádzajú známky tohto neželaného hmyzu. Keď hľadáte bzdochy, dávajte pozor na ich šedo-hnedé sfarbenie.

2. Utesnite všetky vstupy

  • Bzdochy sa hrnú do prasklín vo dverách a oknách, preto sa uistite, že sú vaše dvere a okná správne utesnené a odolné voči poveternostným vplyvom.
  • Bzdochy tiež priťahuje svetlo, takže udržiavanie vonkajšieho osvetlenia na minime a používanie záclon alebo žalúzií, aby vaše vnútorné osvetlenie nesvietilo von, spôsobí, že váš domov bude menej atraktívny pre bzdochy.

3. Starajte sa o svoju vonkajšiu zeleň

  • Bzdochy zo záhrady napádajú aj neudržiavaný porast, preto pravidelne koste trávnik a udržiavajte terénne úpravy.
  • Okrem toho, udržiavanie vonkajšieho priestoru čistého odstraňovaním nečistôt a vegetácie, ktoré môžu priťahovať bzdochy, môže pomôcť znížiť počet týchto škodcov v okolí domu.

4. Vysaďte a použite cesnak!

Cesnak odpudzuje bzdochy a je prirodzeným odstrašujúcim prostriedkom. Vytvorte si vlastný cesnakový sprej zmiešaním dvoch šálok vody a štyroch čajových lyžičiek cesnakového prášku a nastriekajte okenné parapety a dvere, kam pravdepodobne vniknú bzdochy.

5. Použite mydlovú vodu

Bzdochy často padnú na zem, keď sa cítia ohrozené, a práve toto môžete využiť.

  • Na dno nádoby dajte tekutý saponát, potom pridajte teplú vodu, aby sa nádoba naplnila do polovice.
  • Umiestnite roztok do priestoru a s najväčšou pravdepodobnosťou bzdocha spadne do vody.
  • Potom bzdochu a mydlovú vodu spláchnite do záchoda.

Môžete tiež nastriekať roztok mydlovej vody na parapety, dvere a štrbiny, do ktorých môžu vniknúť bzdochy. Zmiešajte 1 liter teplej vody s 3/4 šálky (180 ml) akéhokoľvek tekutého umývacieho prostriedku na riad a pred striekaním dobre pretrepte.

6. Zametanie alebo vysávanie

Ak máte doma bzdochy, môžete ich pozametať alebo povysávať. Minimalizovať ich nepríjemný zápach môžete pomocou vysávača s HEPA filtrom a vyprázdnením vrecka vo vonkajších priestoroch.

Tip pre vás: Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!

bzdochy v záhrade

Zdroj: Depositphotos

Chémiou proti bzdoche - chemická ochrana proti bzdochám

Ak sa do vášho domu vo veľkom hrnú bzdochy, možno si budete musieť najať deratizátora. Deratizátori používajú insekticídy alebo lapacie zariadenia určené na bzdochy. Porozprávajte sa o riešeniach šetrných k životnému prostrediu, aby ste minimalizovali dopad na váš domov a životné prostredie.

Môžete si tiež najať službu na ničenie škodcov pre váš trávnik a vašu záhradu, ktorá vám pomôže odstrániť bzdochy a zabrániť im dostať sa do vášho domova.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE