Vertikutácia a aerifikácia trávnika na jeseň. Je naozaj potrebná?

Mnohí z nás si myslia, že starostlivosť o trávnik zahŕňa jeho kosenie, hrabanie, dosypanie osiva na holé miesta, prípadne odstránenie krtincov či húb v trávniku. A tam to končí.

Ak však chceme, aby náš trávnik na záhrade vyzeral zdravo a pekne, nemali by sme zabúdať na vertikutáciu a aerifikáciu. Je však dôležité vedieť, kedy a akým spôsobom trávnik vertikutovať a aerifikovať. Správne a pravidelné prevzdušnenie totiž pomáha obnoviť vitalitu trávnika a zachovať zdravý vzhľad.

Máte aj vy riedky trávnik? Ako prevzdušňovať trávnik? Kedy robiť aerifikáciu? Prečo je dôležitá vertikutácia trávnika?

Neprehliadni: Robotická kosačka do záhrady - podľa čoho si správne vybrať?

Ako sa postarať o trávnik na jeseň?

  • Terénne úpravy trávnika: Jeseň je vhodným obdobím na úpravu terénu v záhrade. Jamy, diery či iné nerovnosti upravte rýľom alebo menšou lopatou a zasypte humusom alebo kvalitnou zeminou.
  • Hrabanie lístia a zber popadaných plodov: Najbežnejšou jesennou činnosťou je hrabanie lístia. Opadané lístie sa totiž vďaka jesennej vlhkosti a rannej rose stáva živnou pôdou pre rozvoj rôznych druhov plesní. To isté platí aj o plodoch.
  • Posledné efektívne kosenie plochy trávnika: Naplánujte si posledné kosenie koncom októbra. Trávnik pokoste na približne 3 centimetre. V zime už síce nerastie, ale nie je dobré nechať trávnik zbytočne prerastený, aby sa zabránilo vzniku plesní.
  • Trávnikové osivo: Dosev trávnika na jeseň je ideálny pre pomerne vysokú vlhkosť a stále priaznivé denné aj nočné teploty. Novo zasiaty trávnik sa tak ľahko a rýchlo zakorení.
  • Hnojenie trávnika: Vyživenie trávnika je ďalším krokom jesennej starostlivosti. Najvhodnejším je jesenné hnojivo s obsahom draslíka, vďaka čomu bude váš trávnik silnejší a odolnejší i v tých najchladnešjích mesiacoch.
  • Jesenné zavlažovanie trávnika: Po oprave, úprave terénu, vertikutovaní a siatí nového osiva nezabudnite na správne zavlažovanie trávnika.

Vertikutácia trávnika na jeseň

Jesenná vertikutácia trávnika je veľmi prospešná pre zdravý rast koreňového systému trávnika. Určite by ste nemali na ňu zabúdať, ak nechcete, aby váš trávnik pôsobil veľmi chabo, nezdravo a zanedbane. Spomeňte si na to, ako ste po ňom celé leto šliapali, deti na ňom hrali futbal alebo ako podliehal ďalším rôznym záťažiam.

Čo je to vertikutácia?

Vertikutácia predstavuje prerezávanie trávnika s cieľom odstrániť mach či hrubú trávu. Pri vertikutácii trávnika dochádza aj k likvidácii plytko koreniacich burín.

Ako vybrať vertikutátor? Vertikutácia sa vykonáva pomocou vertikutátora. Na menšie záhrady postačia vertikutačné hrable či ručný kultivátor. Pri väčšej veľkosti trávnika alebo pri väčších záhradách sa oplatí trochu investovať a zaobstarať si benzínový vertikutátor alebo elektrický vertikutátor.

Prečo vertikutovať? Ako vertikutovať trávnik?

Vertikutácia na jeseň dopomáha znížiť množstvo trávnikovej plsti, zlepšuje priedušnosť trávnika, zabezpečuje prístup svetla a tepla, priechodnosť vlhkosti a živín ku koreňom a do odnožovacej zóny trávnika a tým podporuje intenzitu rastu trávnika. Tento úkon teda prispieva k lepšiemu prevzdušneniu, vstrebávaniu živín, ľahšiemu zakoreneniu, tvorbe nových výhonkov a postupného omladzovaniu trávnika.

Pozri aj: Chcete mať dokonale vykosený trávnik? Vyskúšajte tieto finty!

Trávnik

Zdroj: Depositphotos

Vertikutácia postup

Ako vertikutovať trávnik? Preto, aby sme trávnik oživili a zabezpečili mu zdravý vývin, i vertikutácia má svoje pravidlá a presný postup:

  • Pred samotnou vertikutáciou je vhodné trávnik aspoň dva dni vopred pokosiť na čo najmenšiu výšku. Mokrý trávnik alebo príliš vysušený trávnik neprevzdušňujte. Ideálne je vertikutovať dva dni po daždi, kedy je vrchná vrstva pôdy obschnutá a trávnik je pripravený a zrelý na vertikutáciu.
  • Na vertikutátore je dôležité správne nastaviť nože. Tie by sa mali zarezávať do hĺbky maximálne 2 – 4 milimetre. Ak by sa nože zarezávali hlbšie, mohli by vytrhávať zo zeme aj korienky trávy.
  • Vertikutáciu trávnika by ste mali robiť najskôr rovno jedným smerom, a potom kolmo na predchádzajúci smer. Nemali by ste ísť s vertikutátorom príliš pomaly, ani príliš rýchlo. Pomalé tempo môže spôsobiť vyrezávanie aj zdravej časti trávy a pri rýchlom tempe je vertikutácia nedostatočná. Najvhodnejšie tempo je rýchlosť prirodzenej chôdze.
  • Ak sa na vertikutátore nenachádza zberný kôš, trávnik pohrabte a nezabudnite aj na odstránenie plste a buriny. Pri väčšej ploche trávnika môžeme na vertikutátore vymeniť prevzdušňovací valec, ktorý zvyšky vyhrabe a pomôže prevzdušniť trávnik.

Kedy robiť vertikutáciu?

Prvýkrát sa môže trávnik vertikutovať až po 2- 3 rokoch od zasiatia. Trávnik musí byť dostatočne zakorenený, inak z trávnika odstránite aj jeho korienky a zničíte ho. Prevzdušňovať trávnik sa odporúča dvakrát ročne - vertikutácia na jar a na jeseň. Vertikutácia v lete sa vykonáva skôr pri športových ihriskách, nie klasických záhradných trávnikoch. V zime je zase zamrznutá pôda, takže vertikutácia nemá význam.

Zaujme Ťa: Ako zachrániť spálený trávnik? Triky, ktoré zaručene fungujú!

Trávnik

Zdroj: Depositphotos

Koľko stojí vertikutácia?

Ak potrebujete zvertikutovať väčšie plochy trávnika alebo jednoducho nemáte čas na tento úkon, existujú záhradníctva a spoločnosti, ktoré sa vám o záhradu postarajú. Ceny začínajú od 0,18 eur za m² za prácu.

Vertikutácia a aerifikácia trávnika

Vertikutácia a aerifikácia sú dva rôzne postupy, ktoré pomáhajú udržiavať a zlepšovať zdravie trávnika.

Ako sme už spomenuli vyššie, vertikutácia predstavuje prerezávanie trávnika. Po vertikutácii dochádza k väčšiemu prístupu vody, živín, k likvidácii plytko koreniacich burín a hlavne sa podporí odnožovanie trávnika.

Aerifikácia, prevzdušnenie trávnika, je proces, ktorý sa zameriava na odstránenie kompaktnej pôdy z trávnika, zlepšenie optimálnyho prísunu vzduchu a ideálného organického života vo vrchnej vrstve pôdy.

Pri aerifikácii trávnika sa používa stroj s hrotmi alebo ozubmi - aerifikátor, ktorý prepichuje trávnik a vytváraja otvory v pôde. Tieto otvory umožňujú koreňom trávy lepší prístup k vzduchu, vode a živinám. Aerifikácia je užitočná pre trávniky, ktoré sú ťažko prechodné alebo majú problémy s odvodnením. Kultivovať trávnik a prebudiť trávnik aerifikáciou je najvhodnejšie na jeseň.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE