Čo vysadiť k plotu? TIETO stromy, kríky, trvalky či letničky sú najvhodnejšie

Čo vysadiť k plotu? TIETO stromy, kríky, trvalky či letničky sú najvhodnejšie
  • 07.09.2023
  • Michaela Kožáková

Záhrada je miestom, kde radi relaxujeme, venujeme sa svojim rastlinám a aktívne trávime svoj voľný čas. Väčšina záhradkárov sa snaží čo najlepšie využiť každý kúsok svojho pozemku. Častým problémom býva práve okolie plotov, najmä vtedy, ak je záhrada úzka, dlhá alebo malá. Ide totiž o priestor, ktorý nielen ohraničuje pozemok, ale mal by ho aj skrášliť.

Premýšľate, čo zasadiť pozdĺž plotu? Aké rastliny k plotu sú najvhodnejšie a zároveň sú tiež veľmi atraktívne? Hľadáte dreviny k plotu alebo kríky pozdĺž plotov, ktoré by vám vytvorili súkromie a tiež ozdobili vašu záhradu? Alebo skôr chcete vsadiť na popínavé rastliny? Aké sú obľúbené živé ploty? Prinášame vám zopár tipov na najkrajšie rastliny vhodné k plotom. 

Neprehliadni: Evódia - TÝMTO je tento listnatý okrasný strom výnimočný!

Vhodné dreviny na živý plot

Ak túžite popri svojmu plotu vysadiť živý plot, vyberajte si rastliny a dreviny podľa pomeru slnka a tieňa, pôdy, požiadavok na vlahu a vlastných potrieb či času na strihanie, hnojenie a ošetrovanie. Pozor, ak máte psov a deti, zabudnite na rastliny pre živý plot, ktoré sú jedovaté, majú pichliače alebo nejedlé plody.

Druhy živých plotov

Existujú rôzne druhy živých plotov. Klasické živé ploty sú tvorené väčšinou drevinami ako je tuja, cyprus, jedľa nordmanská, vavrínovec lekársky. Medzi ďalšie rastliny vhodné pre živý plot patrí javor poľný, hrab obyčajný, ibištek sýrsky, vtáči zob, vavrínovec, tis obyčajný, bršlen, cezmína či krušpán. Niektorí záhradkári sadia k plotu listnaté stromy, ihličnaté stromy, záhradné kríky, ale aj rýchlo rastúce druhy živých plotov. 

Výsadba a starostlivosť

Výsadba popri plote by mala byť vo vzdialenosti minimálne 70 centimetrov od plota. Je to nevyhnutné kvôli rastu drevín do šírky. Strihať živý plot je potrebné pravidelne, aby bol zdravý, zároveň dekoratívny a tiež, aby neobťažoval vašich susedov.

Rýchlo rastúce živé ploty 

Krásne vynikne i smrekový živý plot, ale aj kvitnúce živé ploty, ktoré vás každý rok potešia svojimi pestrými kvetmi. Medzi rýchlo rastúce živé ploty patrí napríklad hlošina či turkménsky brest, ktorému je potrebné dopriať dôkladný rez minimálne dvakrát do roka. 

Hortenzia

Zdroj: INSTAGRAM/darcia_deko

Kríky

Hortenzia metlinatá

Výsadba popri plote nemusí byť jednotvárna a tvorená len tujami či ihličnanmi. Oživte okolie svojho záhradného oplotenia a vysaďte blízko neho pútavú hortenziu. Ide o stredne veľkú hortenziu so stredne veľkými kvetmi, ktoré si udržujú svoju nádhernú farbu počas celej sezóny.

Metlinatá hortenzia je spomedzi hortenzií najodolnejšia proti mrazu, preto sa výborne hodí i do záhrady aj v severnejších oblastiach. Vynikne ako solitér, v nádobe, ale často sa používa aj ako živý plot. Vďaka tomu, že kvitne na novom dreve, dokážete rastlinu jarným rezom pekne vytvarovať.

Hortenzie sú najkrajšie na slnečnom stanovišti, ale zvládnu aj polotieň. Avšak čím menej svetla im doprajete, tým menej kvetov bude mať.

Muchovník

Zdroj: INSTAGRAM/studio.eik

Muchovník

Muchovník patrí tiež medzi obľúbené rastliny pre živý plot. Okrem svojej krásy vynikne i množstvom zdravých plodov, ktoré sú plné vitamínov a minerálnych látok. Plody celkovo podporujú odolnosť organizmu, pôsobia preventívne proti žalúdočným chorobám, dokonca sa im pripisuje účinnosť proti rakovinovému bujneniu.

Muchovník predstavuje listnatý krík, ktorý dorastá maximálne do výšky 5-7 metrov. Dobre znáša strihanie, preto je vhodný ako dekoratívny živý plot. Táto spoľahlivá mrazuvzdorná drevina znesie aj ťažkú ​​ílovitú pôdu. Jeho veľkou výhodou je samoopelivosť. 

Cesnak

Zdroj: INSTAGRAM/_blumenfreundin_

Okrasné cibuľoviny

Okrasný cesnak

Medzi najkrajšie rastliny blízko plotu patrí okrasný cesnak. Táto trvácna okrasná cibuľová rastlina skorého leta pochádza z horských a stepných oblastí a takmer všetky jeho druhy a odrody sú mrazuvzdorné. Vyhovuje mu teplé, slnečné stanovište, ale znesie aj polotieň.

Allium giganteum patrí medzi jeden z najkrajších okrasných druhov cesnaku. Kvitne koncom jari fialovými guľovými súkvetiami priemeru až 15 cm, ktoré sa vynímajú na vysokých stonkách.

Výrazné cesnaky je vhodné kombinovať s inými rastlinami kontrastných farieb a tvarov. Krásne vyniknú, keď sa pestujú medzi nízkymi kríkmi a trvalkami. Nasadiť ich môžete k okrasným trávam, ale pristane im to bude i s kocúrnikom, ľaliovkou či hostou.

Ruža

Zdroj: INSTAGRAM/plukjebloemen

Popínavé rastliny

Popínavé ruže

Ak túžite oživiť alebo skrášliť nepekný betónový plot a premýšľate, ktoré popínavé rastliny by boli najvhodnejšie, určite si zaobstarajte nádherné popínavé ruže. Tie do vašej záhrady prinesú záplavu rôznofarebných kvetov podľa odrody a druhu.

Popínavé ruže sa nedokážu samy šplhať, lebo nemajú zodpovedajúce orgány ako prísavné korienky alebo ovíjavé úponky. Pre správny rast potrebujete tento typ ruží opornú konštrukciu, ktorú jednoducho pripevníte k plotu alebo múru.

Popínavým ružiam sa najlepšie darí na stanovištiach orientovaných na juhovýchod alebo juhozápad.

Pozri aj: 8 divov záhrady: Základné prvky záhrady, ktoré u vás nesmú chýbať

Levanduľa

Zdroj: INSTAGRAM/thegardenat59eaststreet

Trvalky

Levanduľa úzkolistá

Medzi najvoňavejšie a najpútavejšie bylinky pri plote patrí krásna levanduľa, ktorá sa stane ozdobou vašej záhrady. Táto najpopulárnejšia levanduľa so striebornozelenými listami a modrofialovými kvetmi predstavuje vždyzelený ker, tiež známy ako liečivá levanduľa alebo voňavá levanduľa.

Stredomorská kráska vytvára kompaktné pravidelné trsy a dorastá až do výšky cca 50 cm. Na to, aby bohato kvitla a aby bola zdravá, potrebuje slnečné a suché miesto a dobre priepustnú pôdu. Levanduľa úzkolistá nevyžaduje hnojenie a má nízke výživové nároky. Ak hľadáte atraktívne rastliny k blízkosti plotu, tak levanduľa úzkolistá je tou pravou.

Stromy pozdĺž plota a obľúbené listnaté druhy

Pri výsadbe stromov pozdĺž plotu je treba brať do úvahy prírodné podmienky: typ pôdy, klímu a povrchový reliéf lokality, polohu lokality a vzdialenosť od plotu. Medzi obľúbené stromy pozdĺž plota patria už vyššie spomenuté tuje a tiež lipa malolistá, ktorá je mrazuvzdorná, nenáročná, rastie v akejkoľvek pôde a ľahko znáša strih. Vytvára krásnu korunu a po niekoľkých rokoch tvorí hustú stenu vysokú viac ako 3 metre.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní