Záhrada šitá na mieru alergikom - tieto rastliny určite do nej nasaďte!

Záhrada šitá na mieru alergikom - tieto rastliny určite do nej nasaďte!
  • 10.08.2023
  • Michaela Kožáková

V časopisoch či na internete môžeme nájsť množstvo inšpirácií okrasných záhrad, ktoré vynikajú krásnymi doplnkami, dokonale vykoseným trávnikom, okrasnou vŕbou, farebnými letničkami či exotickými palmami. V takejto záhrade je radosť oddychovať a tráviť čas s priateľmi. Avšak pre alergikov môže byť pobyt v záhrade plnej rastlín v niektorých obdobiach skôr utrpením ako potešením. 

Najkritickejším obdobím pre všetkých ľudí, ktorí trpia alergiou na peľ je jar. V tomto období sa totiž peľ dokáže pri veternom počasí rozniesť do veľkej vzdialenosti. To však neznamená, že alergici sa musia vzdať záhradníčenia, rozkvitnutých záhonov či kvitnúcich stromovDôležité je, aby sa zamerali len na pestovanie takých rastlinných druhov, ktoré nevyvolávajú alergické reakcie.

Ktoré rastliny určite do záhrady pre alergikov nesaďte a ktoré sú naopak vhodné?

Neprehliadni: Najkrajšie rastliny do tieňa, ktoré ozdobia i ten najtemnejší kút záhrady

Ktoré rastliny nesadiť do záhrady pre alergikov?

Ak sa nechcete aj napriek alergiám vzdať trávnatých plôch a nahrádzať ich kameňmi, štrkom alebo dlažbou, mali by ste dbať o pravidelné kosenie trávnika. Tráva by nemala nikdy dorásť príliš vysoko, pretože sa v nej usadia druhy rastlín, ktoré uvoľňujú peľové častice. Ide o púpavu, sedmokrásku či iné druhy buriny.

Vyhnite sa i klasickým lúčným kvetom, ako sú margarétky, rebríčky, krásnoočká, papuľky či rôzne druhy okrasných tráv. Kvitnúce kry a stromy do záhrady, ktoré majú silnú vôňu, môžu tiež privolať nepríjemnú alergickú reakciu. Nesaďte do vašej záhrady pajazmín, magnóliu, orgován, bazu či zimolez. Z letničiek sa vyvarujte slnečníc, aksamietnic, nechtíkov, nevädzí, náprstníkov, púpaliek a hrachorov, ktoré sú bohaté na peľ.

Problematické rastliny sa nachádzajú aj medzi liečivými bylinkami. Vynechajte teda echinaceu purpurovú alebo palinu. Takisto niektoré vodné rastliny, najmä kosatce, záružlie a pálky, sú do záhrady pre alergikov nevhodné. Kosatce žlté môžu dokonca pri dotyku vyvolať u citlivejších jedincov nežiaduce kožné reakcie.

Nebezpečnými rastlinami sú aj tie, ktoré pri poškodení povrchu produkujú hustú mliečnu šťavu. Keď sa dostane na pokožku, môže spôsobiť nepríjemnú alergiu. Medzi tieto rastliny do záhrady patria prýštce, iskerníky a prilbice. Jedovatými rastlinami sú aj oleandre, silno voňajúce konvalinky alebo vistérie.

V okrasnej záhrade pre alergikov by ste nemali používať ani drevenú kôru. Tá totiž obsahuje vlákna a výtrusy húb dráždiace alergikov.

Záhradné jazierko

Nevhodným prvkom do záhrady, v ktorej sa zdržujú alergici, patrí aj záhradné jazierkoNa pokojnej vodnej hladine sa usádza množstvo peľu, ktorý môže byť nebezpečný. Vhodnejšie sú preto rozličné vodomety a fontány, prípadne malý potôčik. Tečúca voda výborne prečistí vzduch a vytvára ideálnu mikroklímu nielen pre rastliny, ale aj pre človeka.

Kompost v záhrade

Zdrojom alergénov môže byť aj kompost, v ktorom sa často nachádzajú rozličné huby a plesne. Ak vo svojej záhrade máte umiestenú nádobu na kompost, nezabudnite ju zatvárať.

Pozri aj: Cínie sú krásnou ozdobou každej záhrady - TAKTO ich treba pestovať!

Čo nasadiť do záhrady pre alergikov?

Do záhrady pre alergikov by ste mali vyberať z rastlín, ktoré majú svoj peľ ukrytý a neuvoľňuje sa do okolia. Vysadiť môžete nasledovné rastliny:

  • Trvalky - levanduľa, mäta, z trvalkových kríkov je to ibištek, dula, muchovník
  • Pôdopokryvné rastliny a rastliny bez kvetov - skalník, paprade, prísavníky, zimozeleň
  • Skalničky - voľte rastliny do 10 centimetrov, pretože peľ sa k vám nedostane
  • Kvitnúce listnaté stromy - jabloň, čerešňa
  • Letničky a dvojročné rastliny - záhradné maky, kapucínka, petúnie
  • Dreviny - borievka, tuja, krušpán
  • Samičie dvojdomé rastliny - rakytník, tis

Čo je to peľový kalendár?

Peľový kalendár zobrazuje, v ktorom období môžete očakávať najväčší výskyt určitých druhov peľov. Aby mohol človek so sennou alebo alergickou nádchou žiť pokiaľ možno normálny život bez ťažkých prejavov alergie, musí mať prehľad o tom, čo v jednotlivých ročných obdobiach kvitne. Presne na to vám poslúži alergický kalendár, kde nájdete dokonalý prehľad o kvitnutí tráv, kríkov, stromov, bylín, a to podľa mesiacov v roku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní