Brečtan skrášli záhradu či terasu celoročne: TAKTO ho ale treba pestovať

Kelti ho uctievali, zdobili sa ním bohovia i svadobčania a jeho liečivé účinky ospevoval i slávny Hippokrates. Brečtan patrí medzi nenáročné popínavé rastliny a teší sa veľkej obľube ako v záhradách, tak aj v interiéri.

Vedeli ste, že dokáže čistiť ovzdušie od benzénu? A to veľmi rýchlo - počas jediného dňa pohltí až 90 % škodlivín. Napriek tomu ho niektorí záhradkári na svojom pozemku nechcú, pretože jedovatý brečtan sa ťažko likviduje.

Brečtan nie je invazívny, len dominantný a často je považovaný i za parazitickú rastlinu. Dokáže rásť v podmienkach, kde sa mnohým rastlinám nedarí. Obrastie čokoľvek a ozdobí každú záhradu svojím bujným porastom počas celého roka. Z obyčajného drôteného plotu dokáže vytvoriť nepriepustný živý plot. Ako túto rastlinu správne pestovať a ako ju rozmnožovať?

Neprehliadni: Majestátne ľalie: Spôsoby, ako ich pestovať, rozmnožovať i zazimovať

Kedy sadiť brečtan?

Ak si kúpite brečtany, ktoré sú kvalitne zakorenené v črepníkoch, môžete ich vysadiť v každom ročnom období, s výnimkou zimných mesiacov. Ak sa však rozhodnete brečtany vysadiť z odrezkov alebo odkopkov, ktoré ešte nemajú dobre vyvinuté korene, potom je najvhodnejšie obdobie na výsadbu koniec jesene alebo začiatok jari.

Výhonky brečtanu sa tiahnu za svetlom a vyťahujú sa pomocou príčapivých korienkov rastúcich zo spodnej strany zdrevnatených výhonov. Korienky sa prisávajú k podkladu, ktorý je drsný, hrubý a členitý. Avšak starý a dobre zakorenený brečtan popínavý sa bez problémov ťahá aj po hladkom povrchu.

Koľko svetla vyžaduje brečtan? Ak má váš brečtan tmavé, prevažne zelené, listy, tak jeho nároky na svetlo nebudú vysoké a na rast a vývoj mu postačí tienisté a polotienisté miesto. Ak sú listy brečtanu svetlejšie a pestrofarebnejšie, tak si vyžaduje viac svetla. 

Ako rozmnožiť brečtan?

Rozmnožovanie brečtanu je naozaj jednoduché. Postačí, ak odstrihnete koreňové úponky alebo odrežete stonkové odrezy. Tieto získané časti zasaďte do kvetináča s novým substrátom a pravidelne zalievajte až dokiaľ sa rastlina nechytí.

Do jedného kvetináča môžete zasadiť po 2 až 5 kusoch odrezkov. Po dvoch až troch týždňoch by mal mať brečtan vybudovaný pevnejší koreňový systém a môžete ho presadiť.

Ako strihať brečtan?

Najvhodnejším obdobím na strihanie mladých brečtanov je jar, keď už mrazy skončili, a to najlepšie v marci a apríli. Pokiaľ brečtan vysadíte na jar, môžeme ho ihneď po výsadbe orezať. Rastliny vysadené na jeseň by mali byť prerezané nasledujúcu jar.

Výhonky skráťte o 1/3 ich dĺžky. Vďaka takémuto rezu mladý brečtan pekne pokryje danú oblasť od prvých rokov jej rastu. V nasledujúcich rokoch okrem skrátenia výhonkov na jar tiež kontrolujte rastliny a vyrežte mrazom poškodené, uhynuté a tie výhonky, ktoré vykazujú známky choroby alebo poškodenia, a tiež tie, ktoré smerujú zlým smerom.

Pozri aj: Letný rez stromov: Zabezpečte si väčšiu úrodu na budúci rok už teraz!

Brečtan

Zdroj: Depositphotos

Kam sa hodí brečtan?

Ideálnymi miestami, kde využijete brečtan, sú temné zákutia, nepekné záhradné múriky, ktoré nechcete stále opravovať či iné škaredé miesta v záhrade. Brečtan dokáže vyzdvihnúť nedobre pôsobiace kúty, ale tiež izolovať teplo a hluk, pretože vytvorí časom na stenách hustú vrstvu vždyzelenej rastlinnej hmoty.

Brečtan na plote má nielen estetickú funkciu, ale vás tiež celoročne ochráni pred zvedavými pohľadmi susedov či okoloidúcich. Brečtan popínavý sa často používa na dotvorenie vzhľadu starších, prípadne historických budov.

Brečtan popínavý (Hedera helix) ponúka množstvo zelenolistých a pestrolistých (panašovaných) odrôd s rôzne tvarovanými listami, ktoré bohato nahradia kvety. Do interiéru si môžete zaobstarať dekoratívny brečtan izbový. Jeho dlhé stonky s listami radi využívajú i aranžéri kvetov na vytvorenie krásnych kompozícií a kytíc.

Liečivé účinky brečtanu

Napriek tomu, že sú čerstvé listy a plody toxické, v liečiteľstve sa používajú od nepamäti. Táto rastlina podporuje liečbu astmy, chronických bronchitíd a zápalov dýchacích ciest. Extrakt z brečtanu dokáže uľaviť aj pri chrípke či angíne. 

Z usušených listov brečtanu popínavého si môžete uvariť čaj, ktorého by ste však nemali vypiť viac ako dve šálky denne. Čaj z brečtanu pomáha pri liečbe mierneho, ale aj dusivého kašľa.

Obklad z drvených listov brečtanu zase pôsobí protizápalovo a odstraňuje opuchy. Masť upokojuje popáleniny aj bolesť svalov.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE