Záhradnícke triky - 1. časť. Ušetri si s nami čas, námahu a peniaze.

Mnoho z nás si záhradu užíva, ale sú aj takí, ktorí sa na nej iba trápia. Či je to kvôli nedostatku času, nedostatočnej zručnosti alebo skúsenostiam, záhrada by mala byť radosť, nie utrpenie

Preto sme pre vás zozbierali tieto geniálne triky, ktoré vám práce na záhrade uľahčia. Pri niektorých sa možno aj zabavíte a pri iných zúžitkujete veci, ktoré by ste inak vyhodili.

Záhradnícke vychytávky - tipy a triky pre vás

Možno si hovoríte, že vy na takéto veci nemáte čas. Niečo majstrovať, lepiť, skrutkovať. To nie je nič pre vás. Mnoho vecí je však natoľko jednoduchých, že potrebujete na ich zostavenie naozaj minimum námahy. 

Ale zato z nich bude o to viac osohu. Ako hovorí jedna anglická fráza: " work smarter, not harder", čo vo voľnom preklade znamená, že pracuj viac hlavou ako rukami, inšpirácií je neúrekom a preto hor sa do toho. Prácu si treba uľahčiť.

Biologicky odbúrateľné kvetináče na ochranu sadeníc

Vy ešte stále odhadzujete rolky z toaletného papiera alebo kuchynských utierok? Nerobte to.

V záhrade sa vám skvele hodia. Poslúžia vám ako biologicky odbúrateľné kvetináče, v ktorých si môžete zo semienka vypestovať sadeničky a následne ich celé, aj s kvetináčom môžete zasadiť do zeme.

Rolky sa v zemi rozložia a vy si zabezpečíte ochranu sadeníc tým, že im nepoškodíte korene pri presádzaní.

Biologicky odbúrateľné kvetináče

Zdroj: Depositphotos

Falošná vtáčia búdka na schovanie kľúčov

Pod rohožku alebo do kvetináča pri dverách sa dnes pozrie každý zlodej. Je však málo pravdepodobné, že by si všimol váš domček pre vtáčiky na strome a už vôbec by ho nenapadlo, že kľúče od domu práve tam.

Falošná vtáčia búdka na schovanie kľúčov

Zdroj: Depositphotos

Krikľavé farby na rukovätiach náradia

Medzi obľúbené rady a tipy, patrí aj toto zvýraznenie náradia. Je to na to, aby ste už nikdy nemuseli hľadať. Nafarbite alebo nastriekajte rúčky náradia na krikľavo a budú viditeľné z diaľky.

Pozrite aj: Starý substrát nevyhadzujte! TAKTO ho môžete zrecyklovať

Výsadba trvaliek - odteraz budú niektoré z nich črepníkové rastliny

Zasaďte si, najmä tie bujne rastúce trvalky, do kvetináčov. Ak premýšľate ako napríklad mätu pestovať v kvetináči, tak je vaša odpoveď. Úplne jednoducho. Bude sa jej dariť rovnako, len vám popri svojom rozpuku, nezlikviduje iné rastliny.

Mäta v kvetináči

Zdroj: Depositphotos

Zabudnite na večné vytrhávanie buriny

Použite čiernu fóliu ako ochranu proti burine. Vytrhávanie buriny je strašne otravné a nikomu s a tým nechce strácať čas. Fóliu môže dať na záhony, ktoré nepoužívate, ale aj pod štrk, či kamene, ktorými budete zdobiť záhony.

Bude vás zaujímať: Záhrada pre deti: 9 spôsobov, ako z nej spraviť ich najobľúbenejšie miesto

Vertikálne záhony a zvislé pestovanie rastlín hlavou dole, je v móde

Vertikálne záhony sú veľmi trendy. Takto sa dnes pestujú napríklad melóny a tekvice, aby nepohnili. Môžete tak mať aj jahody alebo iné ťahavé plodiny. Budú tak chránené nielen pred hnilobou, ale aj pred škodcami.

Vertikálna záhrada

Zdroj: Depositphotos

Ochrana semien vďaka sieťkam

Ochrana semien je veľmi dôležitá záležitosť. Každý záhradník vie, že pokiaľ na ne nedá pozor, vyzobú ich vtáky alebo rozfúka vietor. Sieťky proti hmyzu teda nemusíte vyhadzovať, ale použite ich na ochranu semien.

Odporúčame: Robotická kosačka do záhrady - podľa čoho si správne vybrať?

Označenie záhonov a kvetináčov vám zabezpečia špajdle

Keď už vykonáte všetky záhradné práce, tak by bolo fajn aj vedieť, kam ste čo posadili. Okrem iného, aby ste vedeli, ako máte postupovať ďalej, keďže každá rastlina má svoje špecifiká.

Medzi záhradnícke tipy patrí teda aj označenie záhonov a kvetináčov vám teda postačia obyčajné špajdle s korkom od vína. Ten napichnite n a špajdlu a napíšte naň názov rastliny.

Orezané konáre poslúžia aj ako mriežka na hrach

Tento rok ste možno lámali hlavu nad tým, ako vytvoriť pre hrach priaznivé podmienky a jednou z nich bol priestor na ťahanie. Využite orezané konáre, ktoré ste nazbierali pri strihaní stromov a vytvorte si z nich mriežku na hrach.

Ochrana paradajok, pomocou kartónu

Pri trhaní buriny, môžete poškodiť aj korene paradajok. Preto ochrana paradajok vďaka kartónom zabezpečí, že burina nebude rásť a tým sa neporušia ani korene paradajky. Príjemný bonus je udržiavanie vlhkosti.

Pružné, elastické viazanie všetkého, čo sa ťahá

Rastlinka potrebuje oporu pre svoj rast. Ak však rastliny rýchlo rastú, je potrebné ich aj priviazať. Využite moderné, progresívne, elastické viazanie. Použite na to staré silonky alebo staré tričká a máte to vybavené.

Správne umiestnenie rastlín vďaka korkom

Korkové zátky využijeme znovu. Či už ste perfekcionista a chcete mať sadenice od seba rovnako ďaleko alebo si len nie ste istý správnou vzdialenosťou, korkovým oddeľovačom vám to pôjde určite ľahšie.

Na laťku prinklincujte korky vo vzdialenosti, akú potrebujete a môžete sadiť. Správne umiestnenie rastlín je kľúčové pre ich správny rast.

Organizér náradia, vyrobený zo starých plechoviek

Nemusíte chodiť stále hore a dole, urobte si organizér náradia. Staré plechovky dajte dokopy a do každej z nich potom môžete dať jeden kus náradia.

Pivnica zo starej mrazničky

Zdroj: Depositphotos

Pivnica zo starej mrazničky alebo chladničky

Podpivničenie domu je dosť drahá záležitosť. Pokiaľ teda máte chladničku alebo mrazničku, ktorú už nepoužívate, zakopte ju do zeme a využívajte ju uskladnenie ovocia a zeleniny.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE