V akej forme skladovať a konzumovať ovocie na zachovanie čo najviac vitamínov?

Ovocie by sme mali pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička. Je tomu tak predovšetkým kvôli obsahu minerálov a vitamínov. 

Lenže obsah vitamínov môžeme nevhodnými krokmi značne znížiť. Ako to teda urobiť, aby ich v každom plode zostalo čo najviac?

Pozri aj: Ríbezle - ich odrody, pestovanie, účinky na zdravie, spracovanie a výborné recepty

Začína to už pri nákupe

Vaša cesta za konzumáciou ovocia s čo najvyšším obsahom vitamínov začína už pri nákupe. U jednotlivých predajcov sú k dostaniu rôzne plody podľa pôvodu či akosti. Najviac vitamínov nájdete, ako iste tušíte, v čerstvom ovocí prvej akosti. Veľa plodov v obchodoch ale zďaleka nie je tak čerstvých, ako sa môže zdať. 

Napríklad banány sa zberajú ešte dlho pred dozretím, na cestu cez more vyplávajú zelené a postupne dozrievajú. Obsah vitamínov je ale logicky nižší oproti kusom, ktoré dozreli na plantáži a dostali sa k nám letecky. To platí aj o mnohých ďalších druhoch nielen tropického ovocia (ananás, citrusy, mango a pod.). Lenže letecky prepravované ovocie je samozrejme drahšie ako to, ktoré je dovezené pomalšími metódami.

Okrem toho vyberajte v obchodoch ovocie, ktoré nie je nijako potlčené, alebo dokonca nezahníva. Skrátka sa snažte preferovať aj po vizuálnej stránke zdravo vyzerajú kúsky. Nekupujte ovocie v horšej akosti len preto, že je práve v zľave.

Pozor na skladovanie

Ďalšiu úlohu zohráva to, ako budete ovocie skladovať. Čerstvé ovocie by ste mali nechávať ideálne v tme a chlade, chladnička je ale pre väčšinu plodov chladná až príliš. Najlepšou voľbou bude pivnica alebo špajza s chladnejšou izbovou teplotou.

Pokiaľ potrebujete ovocie uchovať po dlhšiu dobu, naštudujte si, ako s jednotlivými plodmi naložiť. Jednou z vhodných variantov môže byť konzervácia, vyrobiť môžete marmelády, džemy či kompóty. Skúsiť môžete aj usušenie plodu v domácej sušičke ovocia alebo zamrazení.

Neprehliadni: Záhrada pre deti: 9 spôsobov, ako z nej spraviť ich najobľúbenejšie miesto

mrazom sušené ovocie

Zdroj: Depositphotos

Skúste ovocie sušené mrazom

Ďalším variantom je kúpa ovocia, ktoré je už pripravené na dlhodobé skladovanie. Okrem vyššie spomenutých variantov, z ktorých všetky okrem domácej prípravy zoženiete aj v obchodoch, je skvelou voľbou lyofilizované ovocie. Ide o ovocie sušené mrazom. Nepredstavujte si ale mrazené ovocie.

Ovocie sušené mrazom je za veľmi nízkych teplôt zbavené takmer všetkého obsahu vody, potom ho možno skladovať pri izbovej teplote. V pôvodnom obale takto vydržia dlhé mesiace. Z hľadiska zachovania živín ide pritom o jednu z najšetrnejších metód konzervácie vôbec. Potravina je navyše veľmi ľahká a skladná, ide teda aj o skvelú voľbu na cesty. Rýchlo doplníte energiu aj vitamíny a minerály a ešte si pochutnáte.

Záleží aj na spracovaní

Ovocie jedzte najlepšie celé aj so šupkou (ak je samozrejme šupka jedlá). Pred konzumáciou ovocia len krátko umyte studenou vodou. Ak ovocie nakrájate, zjedzte ho ihneď. Olúpané a nakrájané ovocie už na skladovanie nie je príliš vhodné – iba krátkodobo v chladničke v uzavretom obale.

Ak premýšľate o využití nezužitkovaného ovocia na výrobu destilátu, refraktometer vám môže byť veľkou pomocou pri meraní cukru v kvase. Tento nástroj vám poskytne presné údaje potrebné na optimálnu fermentáciu.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE