Stromy s previsnutou korunou, ktoré skrášlia malú i veľkú záhradu

Stromy s previsnutou korunou, ktoré skrášlia malú i veľkú záhradu
  • 05.10.2023
  • Michaela Kožáková

Previsnuté stromy, s ich charakteristickými previsnutými konármi a elegantným vzhľadom, sú krásnym a unikátnym klenotom našich záhrad, parkov a alejí. Tieto stromy, ktoré majú svoj pôvod v rôznych odrodách, vytvárajú špecifický estetický efekt v krajinnom dizajne a okrasných záhradách.

Táto skupina stromov sa hodí hlavne na miesta v záhrade, kde potrebujeme vytvoriť optickú clonu či oddeliť dva priestory od seba. Stromy s previsnutou korunou obvykle v predajňách a záhradníctvach vyzerajú veľmi skromne. Ich majestnátnosť a krása vyniknú až po niekoľkých rokoch správneho pestovania. Ktoré previsnuté stromy patria medzi tie najkrajšie?

Neprehliadni: Chryzantémy sú kráľovné jesene: Ako ich správne pestovať?

Previsnuté listnaté stromy - ako sa o ne starať?

Stromy, ako sú previsnuté smrekovce, brezy alebo okrasné jablká, vyžadujú špecifickú starostlivosť, aby sa udržali zdravé a atraktívne. Ako sa o ne správne starať?

Stanovisko listnatých stromov s previsnutou korunou

Každý druh stromu môže mať iné potreby, preto je vhodné poznať konkrétnu odrodu, ktorú ste si zaobstarali, a dodržiavať odporúčania od odborníkov. Malý strom ako okrasná jabloň môže vyžadovať pre svoj rast slnečné stanovisko, zatiaľ čo iné väčšie stromy preferujú polotieň alebo tieň. Umiestnenie a výsadby okrasných stromov preto prispôsobte jednotlivým druhom stromov.

Ako na zálievku listnatých stromov?

Najmä počas suchých období je potrebné stromom zabezpečiť pravidelnú a výdatnú zálievku. Vďaka nej si stromy zachovajú svoju vitalitu.

Ako strihať listnaté stromy s previsnutou korunou?

Pravidelné orezávanie je nevyhnutné na udržanie tvaru a zdravia previsnutých konárov. Pri strihaní odstráňte mŕtve alebo poškodené vetvy a udržujte požadovaný tvar koruny.

Hnojenie

Aplikujte vhodné hnojivo pre stromy na jar a na jeseň. Organické hnojivá môžu byť dobrou voľbou pre zlepšenie kvality pôdy.

Starostlivosť počas zimy

V zimných mesiacoch môžu byť stromy ohrozené ťarchou snehu alebo ľadom, čo môže spôsobiť poškodenie konárov. Odstráňte námrazu alebo sneh, aby ste zabránili poškodeniu či polámaniu konárov.

Pravidelné sledovanie

Dôležité je i pravidelné sledovanie stavu stromov a identifikácia ich potrieb. Sledujte rast a zdravie stromov a reagujte na akékoľvek problémy či zmeny, ktoré sa môžu vyskytnúť.

Cedrovník

Zdroj: INSTAGRAM/bluebellarboretumandnursery

Rýchlorastúce dreviny s previsnutými konármi

Cercidovník

Cercidovník Cercidyphyllum japonicum je menej známym druhom stromu s previsnutou korunou. Zaujímavý je svojím majestnátnym vzhľadom, ale najmä farbou listov. Na jeseň sa farbia do zlatých a medených odtieňov a po opade je cítiť na zemi prenikavú karamelovo- škoricovú vôňu.

Táto mrazuvzdorná drevina obľubuje humózne, rovnomerne vlhké, ale nepodmáčané kyslé pôdy. Najviac sa mu bude dariť na slnečnom stanovišti.

Smrekovec

Zdroj: INSTAGRAM/trees_are_future

Smrekovec previsnutý - jeden z najkrajších okrasných stromov s previsnutou korunou

Smrekovec previsnutý je druh smreka, ktorý má charakteristický rastový tvar, kde konáre sú výrazne previsnuté dolu. Tento druh smreka je často vysádzaný pre svoj dekoratívny vzhľad a estetický prínos krajine a je ideálnym stromom do okrasných záhrad.

Táto okrasná drevina patrí medzi opadavé druhy stromov. Na jeseň sa jeho ihličie farbí do krásnych zlatožltých odtieňov. Smrekovec, ktorý je mrazuvzdorný do -40 °C, dobre rastie na vápencoch a dolomitoch. Začína rodiť šišky v 10-15. roku.

Pozri aj: Neopadavé listnaté stromy a kry: TOP 8 najobľúbenejších!

Breza

Zdroj: INSTAGRAM/lindatradgard

Alejové a listnaté stromy s previsnutou korunou

Breza previsnutá

Breza previsnutá je zaujímavá okrasná odroda brezy s charakteristickým rastovým tvarom. Je známa svojimi previsnutými vetvami, ktoré dávajú stromu stromu kaskádovitý a elegantný vzhľad. V jarných mesiacoch breza vašu záhradu skrášli drobnými zelenožltými kvetmi tvoriacimi závesy, ktoré visia na konároch. Brezy vyžadujú primeranú starostlivosť vrátane pravidelného zavlažovania, hnojenia a orezávania, aby sa udržali zdravé a atraktívne.

Tento druh okrasného stromu nie je medzi záhradkármi obľúbený iba vďaka svojmu tvaru a vzhľadu, ale aj priaznivým vplyvom na zdravie. Napríklad čaj z listov a púčikov brezy sa používa pri opuchlinách srdcového a obličkového pôvodu. Jej účinky sa osvedčili i pri liečení ťažko a pomaly hojacích sa rán, odrenín kože, pri zápaloch kože s hnisavými ohniskami a pri hemoroidoch. Výťažky z brezy podporujú aj rast vlasov a eliminujú lupiny.

Jabloň

Zdroj: INSTAGRAM/izzyandrhysconifergarden_

Listnaté stromy okrasné kvetom

Previsnutá okrasná jabloň

Previsnutá okrasná jabloň Malus je druh listnatého stromu, ktorý má charakteristický rastový tvar s previsnutými konármi, podobne ako u smrekovcov a brezí. Tento druh jablone patrí medzi listnaté stromy okrasné kvetom s výrazným bohatým kvitnutím. Okrem kvetov máva táto jabloň i dekoratívne drobné jabĺčka, ktoré v zime slúžia ako potrava vtáctvu.

Jabloň, patriaca medzi malé okrasné stromy, znesie mrazy až do -34 °C. Na pôdu náročná nie je. Pravidelné orezávanie môže pomôcť udržiavať jej tvar a krásu. Vďaka svojim rozmerom sa hodí i do menších záhrad, kde sa stane pútavou ozdobou. 

Moruša

Zdroj: ISTAGRAM/pelicanslandinggardencentre

Listnaté okrasné dreviny

Previsnutá moruša

Medzi listnaté okrasné dreviny, ktoré vás zároveň potešia aj svojimi plodmi patrí atraktívna previsnutá moruša. Najrozšírenejšou je moruša biela, ktorej plody sú však čierne. Ide o samoopelivý, plodonosný druh okrasného stromu, ktorý kvitne skoro na jar spolu s prvými lístkami v podobe nenápadných kvietkov. Plody sú zdravé, plné vitamínov, vhodné na priamu konzumáciu, ale taktiež aj na ďalšie spracovanie, ako je výroba štiav, konzervovanie či výroba destilátov.

Previsnutá moruša vynikne v záhradách ako solitérny strom. V kvalitných pôdach sa dožíva desiatky až stovky rokov. Rez by sa mal vykonávať v zimných mesiacoch, aby nevytekala miazga.

Aké ďalšie listnaté stromy s previsnutou korunou sú vhodné do záhrad?

Obľubenými okrasnými stromami charakteristickými svojou previsnutou korunou sú aj:

  • Okrasná vŕba
  • Prunus subhirtella - hruška
  • Sofora japonská
  • Previsnutá sakura - okrasná čerešňa
  • Karagana stromovitá
  • Katalpa bignonioides
  • Céder himalajský
  • Céder atlantský

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní