Tieto DIVÉ RASTLINY z lúk a lesov sú JEDLÉ, zahrňte ich do svojho jedálnička!

Tieto DIVÉ RASTLINY z lúk a lesov sú JEDLÉ, zahrňte ich do svojho jedálnička!
  • 31.03.2024
  • Michaela Kožáková

Pravdepodobne si všetci myslíme, že rastliny, ktoré môžeme konzumovať sú iba tie, ktoré si dopestujeme v záhradách. Divoké rastliny preto mnohí vnímame ako burinu. Málokto z nás však tuší, že ich zelené listy, korene, plody či pestrofarebné kvety obsahujú širokú paletu dôležitých vitamínov a minerálov potrebných pre naše zdravie a celkové zvýšenie životnej energie.

Divo rastúce jedlé rastliny sú skrytým pokladom prírody, ktorý ponúka širokú škálu chutí, výživových hodnôt a liečivých účinkov. Od dávnych čias boli súčasťou stravovacích zvyklostí ľudí na celom svete, využívané nielen ako potraviny, ale aj ako liečivé prostriedky. Objavovanie a používanie týchto rastlín nám umožňuje nadviazať hlbšie spojenie s prírodou a poskytuje alternatívny spôsob, ako obohatiť náš jedálniček o nové chute.

Každá lokalita a ekosystém ponúka unikátny výber divých jedlých rastlín, čo znamená, že možnosti a príležitosti na objavovanie sú prakticky nekonečné. Od listov, koreňov a kvetov, až po semienka a plody, divá príroda nás obklopuje potenciálnymi gastronomickými zážitkami.

Vyberte sa aj vy do lesa alebo na lúku a zahrňte do svojho jedálnička nové druhy rastlín. Ktoré divé rastliny majú jedlé listy, kvety, korene či iné časti? Aké prospešné látky obsahujú a ako na zber jedlých divých rastlín?

Neprehliadni: Záhradkári, pozor! Týchto 12 druhov zeleniny vysievajte rovno do záhonov!

Divo rastúce jedlé rastliny

Divé bylinky a trávy

Pestrosť byliniek rastúcich na lúkach a poliach a ich účinky vás prekvapia. V prírode existuje mnoho druhov divých jedlých bylín, ktoré sa dajú využiť v kuchyni alebo ako súčasť prírodnej domácej lekárničky. Tu je niekoľko príkladov divých jedlých bylín:

  • Púpava: Všetky časti púpavy sú jedlé – listy sa môžu použiť v šalátoch alebo ako zelenina, korene sa dajú pražiť a použiť ako náhrada kávy, a kvety sa dajú pridať do rôznych pokrmov alebo vyrobiť z nich sirup či med.
  • Žihľava dvojdomá: Mladé listy žihľavy sa dajú varit a použiť ako špenát alebo na prípravu polievok a čajov. Majú vysoký obsah živín a vitamínov, obsahujú zdraviu prospešné látky ako sú horčík, vitamín B2 a vitamín C.
  • Rebarbora poľná: Mladé listy rebarbory sa používajú v šalátoch a sú známe svojou kyslastou chuťou.
  • Ľubovník bodkovaný: Ľubovník je známy najmä pre svoje liečivé vlastnosti, ale jeho kvety a listy sa dajú použiť aj v čajoch alebo ako olej na liečebné účely.
  • Rumanček pravý : Rumanček je známy svojimi upokojujúcimi a liečivými vlastnosťami, jeho kvety sa tradične používajú na prípravu čaju. Táto bylina prispieva k normálnej činnosti dýchacieho systému a cievnej sústavy, podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a zároveň patrí medzi antioxidanty. Udržuje zdravý stav pokožky, pozitívne ovplyvňuje funkciu močovej sústavy a u žien udržuje rovnováhu vaginálnej mikroflóry.
  • Divoký tymian: Tymian je populárny pre svoje silné aromatické vlastnosti a používa sa ako korenie v mnohých kuchyniach. Tymian je známy aj pre svoje antibakteriálne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti, čo ho robí skvelým pomocníkom pre podporu zdravia.
  • Krvavec menší: Táto bylina má orechovú chuť a môže sa použiť v šalátoch, ako korenie alebo na prípravu omáčok.
  • Horčica poľná: Listy a semienka divokej horčice sa používajú na prípravu štiplavých omáčok, šalátov alebo ako korenie.
  • Vrbovka malokvetá: Táto bylina sa tradične používala v liečiteľstve, ale jej mladé listy a púčiky sa dajú varit a konzumovať ako zelenina. Sú v nej zastúpené flavonoidy s antioxidačnými vlastnosťami, ako je kvercetín, lektín alebo beta-sitosterol s pozitívnym vplyvom na prostatu
  • Pastierska kapsička: Mladé listy a semienka tejto rastliny sa môžu použiť v šalátoch alebo ako zeleninový doplnok. Táto bylina je bohatá na triesloviny, éterický olej, živice, inozit, vitamíny A, B, C, E a K, meď, vápnik, antioxidanty, tyramín či hystamín.

Zaujme Ťa: Záhrada bez buriny, je to vôbec možné?

Divé jedlé trávy sú často prehliadaným zdrojom potravy v prírode. Ponúkajú zaujímavé chute a výživné benefity. Medzi divé jedlé trávy patrí:

  • Vloch zrnitý: Mladé výhonky tejto trávy sú jedlé a majú príjemnú chuť, dajú sa použiť v zeleninových šalátoch alebo ako príloha.
  • Žito siate: Divé žito sa môže zbierať mladé a používať ako zelenina, zatiaľ čo zrelé semienka sú zdrojom obilniny.
  • Žaburina obecná: Táto bežná tráva má jedlé výhonky a semená, ktoré môžu byť použité v šalátoch alebo ako prídavok do múčnych jedál.
  • Pšenica siata: Podobne ako žito, aj divá pšenica má jedlé mladé výhonky a zrelé semienka, ktoré sa dajú mlieť na múku.
  • Metlica trsnatá: Mladé listy metlice sú jemné a môžu byť pridané do šalátov alebo použité ako bylinka.
  • Timotejka lúčna: Mladé listy tejto trávy sú mäkké a môžu byť použité v šalátoch alebo ako zelenina.

Divé jedlé kvety

Divé jedlé kvety môžu byť krásnym a chutným doplnkom k jedlám. Medzi divé jedlé kvety, ktoré môžete nájsť v prírode, patrí sedmokráska, čakanka, ibištek sudánsky, fialka trojfarebná, ruža, agát biely či sirôtky. Tieto kvety pridávajú jedlám estetický rozmer, ale môžu tiež ponúknuť rôznorodé chute a zdravotné výhody.

Liečivá sila, liečivé byliny, zdravie a krása idú ruka v ruke - niektoré divé jedlé kvety a ich časti sa používajú i v kozmetickom premysle. Určite aj vy máte doma takéto liečivé poklady, darčeky z prírody a výrobky z prírody. 

Pozri aj: Čo vysadiť k plotu? TIETO stromy, kríky, trvalky či letničky sú najvhodnejšie

Kríky a stromy

Na jar môžeme konzumovať mladé lístky väčšiny stromov ako je javor, breza, lipa srdcovitá, moruša, buk. Vhodné na konzumáciu sú aj ich púčiky. Pochutnať si môžete i na plodoch borievky obyčajnej, divokej jablone či čerešni vtáčej. Jedlé sú jarné výhonky borovice, smreka a jedle douglasky. Zo smrekového ihličia si môžete pripraviť sirup, ktorý je výborný pri prechladnutí a horúčke.

Zo stromov je možné konzumovať súčasť kôry zvanej lyko. Ide o tenkú bielu vrstvu nachádzajúcu sa medzi kôrou stromu a drevnatou časťou. Dá sa jesť aj surové alebo tepelne upravené. V škandinávskych krajinách ho sušia alebo pripravujú na panvici.

Známou časťou stromu je miazga. Okrem javorových sirupov vyrábaných navŕtaním stromov a odobratím miazgy hadičkou možno piť aj miazgu brezovú, ktorá obsahuje vitamín C, antioxidanty, stopové prvky a ďalšie zdraviu prospešné látky.

Divé jedlé kríky ponúkajú rôzne časti, ako sú plody, listy, kvety, alebo dokonca kôra, ktoré sa dajú využiť v strave. Medzi najznámejšie patrí čučoriedka, baza čierna, drieň obyčajný či hloh jednosemenný.

Divoké jedlé rastliny a ich spracovanie

Využitie v strave a zahrnutie divých jedlých rastlín prináša nielen nové chute, ale aj rôzne zdravotné benefity. Nie je to len medvedí cesnak a jeho jedlé listy, ktoré dokážeme využiť na niekoľko spôsobov. Spracovanie divých jedlých rastlín závisí od konkrétneho druhu rastliny a jej častí (listy, korene, plody, atď.), ktoré sa používajú. Toto sú spôsoby, ako ich môžeme spracovať:

  • Sušenie: Mnohé byliny a niektoré jedlé kvety sa dajú sušiť na vzduchu alebo v sušičke na bylinky, aby sa zachovala ich aróma a liečivé účinky. Sušené rastliny môžu byť použité v čajoch alebo ako korenie.
  • Mrazenie: Listy, bylinky a niektoré druhy plodov môžu byť zmrazené celé alebo po nakrájaní. Mrazenie pomáha zachovať čerstvosť a živiny, a je vhodné najmä pre rastliny, ktoré strácajú arómu pri sušení.
  • Fermentácia: Niektoré divo rastúce jedlé rastliny, ako divý cesnak alebo púpava, môžu byť fermentované na výrobu zdravých a chutných produktov, ako sú kimchi, šaláty alebo nálevy.
  • Odšťavenie: Šťava z niektorých divých jedlých rastlín, ako sú púpava alebo žihľava, môže byť použitá ako zdravý nápoj alebo v kombinácii s inými šťavami.
  • Varenie: Mnohé divé rastliny sa dajú variť, dusiť, restovať alebo pripravovať na pare. Napríklad mladé listy púpavy alebo žihľavy sa môžu varit a použit ako špenát.
  • Zakonzervovanie: Divé plody ako maliny, černice alebo hlohy môžu byť zakonzervované v cukre, mede alebo alkohole, čím vznikajú džemy, sirupy, likéry alebo želé.
  • Namáčanie: Niektoré divo rastúce jedlé rastliny alebo ich časti môžu byť namočené vo vode alebo octe na odstránenie horkosti alebo jedovatých látok, predtým než budú vhodné na konzumáciu.
  • Pečenie: Korene niektorých divých jedlých rastlín, ako je napríklad pažitka, môžu byť pečené v rúre a použité ako príloha alebo na prípravu polievok.
  • Príprava olejov, octov, tinktúry: Bylinky a kvety sa môžu macerovať v oleji alebo octe, čím vznikajú aromatické ochucovadlá na varenie a dressingy.
  • Príprava čajov, odvarov, obkladov

Pri spracovaní divých jedlých rastlín je kľúčové poznať ich druhy a vlastnosti, aby sa predišlo konzumácii jedovatých alebo nevhodne spracovaných častí. Vždy je dôležité spoľahlivo identifikovať rastliny a vedieť o ich potenciálnych účinkoch na zdravie.

Odporúčame: Hluchavka ako liečivá rastlinka - TOTO všetko dokáže!

Pravidlá zberu jedlých divých rastlín

  • Identifikácia byliniek - naučte sa správne identifikovať divo rastúce jedlé rastliny. Na to môžu byť užitočné knihy o jedlých rastlinách, mobilné aplikácie alebo rady od skúseného znalca. Poradí vám aj etnobotanik či lektor kurzov. Vždy zbierajte len rastliny, ktoré na 100% poznáte. Ak si nie ste istí, rastlinu radšej netrhajte.
  • Kde zbierať divo rastúce jedlé rastliny? Na zber divých rastlín si vyberajte lokality, ktoré sú čisté, ďaleko od cestnej komunikácie, a nehrozí na nich, že budú rastliny zasiahnuté škodlivými látkami. Vyberte sa do voľnej prírody, lesa alebo skúste i vlastnú záhradu či pozemok.
  • Zbierajte len divo rastúce jedlé rastliny, ktoré sú zdravé, nenapadnuté chorobami. Suché alebo staré rastliny nezbierajte, u zelených rastlín zberajte vždy iba mladé svieže lístky.
  • Do čoho zbierať divé bylinky, rastliny či buriny jedlé? Nazbierané rastliny prenášajte v prútených košíkoch, papierových vrecúškach, ľaňových alebo sieťových taškách, aby sa nezaparili. Po zbere ich ihneď spracujte, usušte alebo pripravte do pokrmu.

Pozor! Dôležité je tiež byť si vedomý možných rizík. Niektoré divo rastúce jedlé rastliny môžu byť podobné tým jedovatým, preto je dôležitá opatrnosť a presná identifikácia. Vždy, keď ste si neni istí, radšej rastlinu nezbierajte.

Príroda a človek - znovuobjavovanie divých jedlých rastlín

V dnešnej dobe, keď je veľká časť potravín priemyselne spracovaných a vzdialená od svojho prirodzeného pôvodu, sa znovuobjavovanie divých jedlých rastlín stáva čoraz populárnejšie. Ľudia sa učia identifikovať, zbierať a pripravovať rôzne divo rastúce jedlé rastliny, čím sa vracajú k tradičným spôsobom stravovania a súčasne objavujú nové možnosti pre súčasnú kuchyňu.

Existujú i kurzy o divokých jedlých rastlinách alebo ak vás táto téma zaujíma, vyskúšať môžete i seminár o divokých jedlých rastlinách. Pre začiatočníkov je vhodná kniha o divokých jedlých rastlinách.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní