Zakladanie záhrady: Aké otázky si treba položiť pri jej plánovaní?

Založenie záhrady je skvelý spôsob, ako prepojiť váš domov spolu s prírodou. Neustály pohyb v okolí zelene, čerstvý vzduch, krása navôkol, omamná vôňa či zaslúžený oddych a relax – to všetko za námahu pri plánovaní a zakladaní záhrady určite stojí. Predovšetkým sa nebojte, že niečo pokazíte, pretože vaša záhrada vám všetky chyby určite odpustí.

Najlepším spôsobom, ako nejaké skúsenosti nadobudnúť, je jednoducho začať! Ak ste však neboli obdarení predstavivosťou a zmyslom pre detail, môže byť náročné zistiť, kde začať. Pri návrhu spevnených plôch treba dôkladne zvážiť všetky pre a proti, a pokiaľ je to čo i len trošku možné, navrhnite si dom hneď spolu so záhradou.

Ujasnite si, ktorá cesta bude využívaná najčastejšie a naopak, ktoré cestičky a chodníky budú vedľajšie. Do úvahy vezmite aj to, či by ste v záhrade chceli viac dlažby ako trávy alebo je pre vás práve zeleň na prvom mieste. Zakladanie záhrady sa môže javiť ako veľmi náročná úloha, najmä ak s tým nemáte veľa skúseností.

Ak sa však nenecháte odradiť strachom a prvotnou neistotou, trpezlivosť a odhodlanie vám čoskoro prinesú vytúženú odmenu! A s našimi tipmi pre začiatočníkov to zvládnete veľmi hravo.

Máte všetko, čo budete potrebovať?

Ako pri každom projekte, aj pri plánovaní a zakladaní záhrady potrebujete správne vybavenie na všetky druhy prác. Predtým, ako začnete, skontrolujte:

  • zeminu,
  • hnojivo,
  • záhradnícke rukavice,
  • správne náradie.

Odporúčame: Najlepší záhradkár podľa znamenia - ste ním práve vy?

záhrada

Zdroj: Depositphotos

Slnko alebo tieň?

Táto otázka je veľmi dôležitá pre výsadbu a zatienenie záhrady. Určite nechcete, aby rastliny v chladnom období chradli na zlom mieste. Na druhej strane, zelenina v teplom období potrebuje veľa slnka. Ak je to možné, naplánujte si záhradu tak, aby bola orientovaná na juh. Pretože počas letného dňa bude dostávať najviac slnka.

Prispôsobte výsadbu rastlín tak, aby ste maximalizovali ich potenciál. Niektoré druhy zeleniny rastú lepšie s inými, špecifickými druhmi zeleniny.

  • Napríklad paradajky rastú najlepšie s reďkovkami a bazalkou.
  • Hrášok v chladnejšom počasí výborne rastie so zelerom a uhorkami.

Ak dokážete zladiť rastliny vo svojej úžitkovej záhrade, výsledky sa dostavia veľmi rýchlo. A preto do svojho záhradného plánovania zaznačte orientáciu pozemku na svetové strany, ako aj to, v ktorých častiach je počas dňa najviac slnka a ktoré sú, naopak, celý čas v tieni.

Svoju budúcu okrasnú i úžitkovú záhradu rozdeľte na:

  • slnečnú,
  • tienistú,
  • polotienistú stranu.

Vďaka plánovaniu môžete dať každej rastline presne to, čo má rada a čo bude potrebovať pre svoj rast.

Akú zeleninu pestovať?

Zásadou správnej výsadby zeleniny vo vašej úžitkovej záhrade je to, aby ste pestovali to, čo máte radi. Ak totiž niektoré druhy zeleniny nebudete mať ako zužitkovať, tak sa ich pestovaním jednoducho neobťažujte. Venujte preto nielen svoj priestor, ale aj čas a energiu vašim obľúbeným druhom zeleniny či byliniek.

Pokiaľ ste fanúšikmi koreňovej zeleniny, tej venujte zvýšenú pozornosť. Každá z týchto rastlín má totiž svoje špeciálne požiadavky na rozmiestnenie, ako aj na starostlivosť. Koniec-koncov koreňová zelenina, ktorú si sami vypestujete, chutí lepšie ako koreňová zelenina, ktorú si kúpite v obchode.

Neprehliadnite: Ako sa starať o záhradné náradie tak, aby vám slúžilo ešte mnoho rokov?

plánovanie záhrady

Zdroj: Depositphotos

Inšpirujte sa a vzdelávajte sa!

Pred začatím zakladania záhrady si jednoducho môžete popozerať rôzne fotografie a inšpirácie, ktoré sa vám páčia, a to z časopisov či internetu, alebo sa choďte pozrieť k svojim známym, ako si so zakladaním záhrady poradili oni.

Páčia sa vám zákutia plné kvetov a zelene alebo ste fanúšikmi moderného exteriéru s industriálnymi prvkami? Nájdite svoj štýl a nebojte sa skúsiť si vašu predstavu nakresliť na papier.

Ak máte deti, pravdepodobne budete chcieť veľa voľného priestoru na behanie. Rovnako ako váš interiér, tak aj vaša okrasná i úžitková záhrada by mala odrážať váš osobný vkus a v prvom rade vašu osobnosť.

Učte sa a skúšajte nové veci krok za krokom a sezónu za sezónou. Na pestovaní a trávení času vo vašej záhradke je krásne to, že vždy máte možnosť na ďalší rok všetko urobiť inak.

Odporúčame aj: Kompostovanie v zime - viete, že je to možné? Ako na to?

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE