Tipy, ako zútulniť chalupu: Premeňte ju na dokonalú oázu relaxu

Tipy, ako zútulniť chalupu: Premeňte ju na dokonalú oázu relaxu
  • 05.01.2023
  • Michaela Kožáková

Chalupa je miestom, kde si radi oddýchneme, načerpáme nové sily a strávime príjemné chvíle s najbližšími. Keď má ešte aj záhradku a nachádza sa niekde na dedine alebo na okraji mesta, tak chalupa alebo chata predstavuje oázu pokoja a dokonalý únik pred uponáhľaným a hlučným mestom. 

Na chalupe radi trávime víkendy, a to nie len v lete. Práve cez zimu pri horiacom krbe alebo piecke má chalupa či chata svoje nezameniteľné čaro. Tí, ktorí vlastnia takúto nehnuteľnosť presne vedia, o čom hovoríme. 

Nielen záhrada, ale i interiér chalupy či chaty si zaslúži pozornosť. Ak sa v nej chcete cítiť príjemne a pohodlne, mali by ste si ju zútulniť a zariadiť podľa svojich predstáv. 

Ak hľadáte inšpirácie ako zútulniť chalupu, teda inšpirácie pre interiér chalupy alebo nápady na chalupu, vyskúšajte niekoľko trikov. Vďaka nim sa chalupa či chata premení na vaše najobľúbenejšie miesto pre oddych a relax.

Neprehliadni: Chalupa v škandinávskom štýle: Stavte na útulnosť, eleganciu a vkusnú jednoduchosť

Závesy a záclony

Nové závesy alebo záclony dokážu byť vkusným a príjemným oživením, ktoré nielen skrášli interiér malej chaty či chalupy, ale zároveň ho chráni pred priamym slnkom. Závesy však nemusíte kupovať, môžete si ich vyrobiť aj sami. Ak máte doma nenosené ľanové oblečenie či kusy látky, môžete si z nich ušiť originálne dekoračné závesy – dozdobte ich aj rôznymi výšivkami. Kombinácia takýchto závesov s dreveným interiérom bude dotvárať vidiecky, ľudový štýl chalupy. 

Kuchynské okno môžete doplniť kratšou, jemnou záclonou so vzorom. Na parapetnú dosku poukladajte smaltované hrnčeky, džbány, na garnižu zase zaveste zväzky so sušenými bylinkami. 

Vankúše a deky

Dodajte vašej chalupe mäkkosť, útulnosť a pohodlie pomocou prikrývok, diek a vankúšov. Obliečky na vankúše môžete počas ročných období obmieňať a tiež poťahy môžete napríklad cez zimu vymeniť za vlnené a teplejšie. Deky len tak prehoďte cez gauč a prikrývky, ktoré vás zahrejú počas chladných večerov, môžete uložiť do veľkého prúteného koša. 

Ku krbu, kachliam či k piecke v studených mesiacoch položte huňatý koberec, imitáciu ovce alebo kožušinu. Pekným a zároveň praktickým doplnkom je aj obrus, ktorý môžete tiež ladiť do ľudového štýlu. 

Keramické doplnky

Maľovaná a ručne vyrobená keramika by nemala chýbať na žiadnej chalupe. Vypaľované keramické hrnčeky, taniere s ľudovým motívom zavesené na stene, rozkošná nádoba na varešky či svietnik na dlhú sviečku vytvoria tú správnu chalupársku atmosféru. 

Mnohé z týchto keramických doplnkov môžu mať okrem tej dekoračnej aj praktickú funkciu, ako napríklad maselničky, koreničky či misy na ovocie.

Dekorácie na chalupu

Nepodceňujte silu detailov. Práve tie sú kľúčom k zútulneniu každého interiéru. Určite každý z nás má niekde v škatuliach odložené predmety po starých rodičoch. Vyberte ich, oprášte a nájdite im vhodné miesto vo vašej chalupe. Staré rádia, prútené koše, kovové kanvice či utierky na riad s ľudovými vzormi sú krásnymi vintage doplnkami a zároveň peknými spomienkami. Nezabudnite ani na staré fotografie v štýlových rámoch, drevené lampáše a voňavé sviečky.

Majte však na pamäti, že vaša chata alebo chalupa nie je múzeum. Niekedy je menej viac, preto si dajte pozor, aby ste to s tými dekoráciami neprehnali. 

Pozri aj: Ako sa raz a navždy zbaviť zatuchliny na chalupe či chate?

Nevyhadzujte zbytočne peniaze, ale recyklujte!

Chalupa alebo chata je miestom, ktoré slúži najmä na víkendové pobyty, prípadne kratšie dovolenky. Zväčša chatári interiér svojej nehnuteľnosti ladia do ľudového štýlu. Nie je úplne nevyhnutné nakupovať nový nábytok, najmodernejšie domáce spotrebiče či najtrendovejšiu obedovú súpravu. Čaro chalupy spočíva práve v nostalgii a nádychu starých čias.

Pri zariaďovaní chalupy zájdite na blší trh, pozrite si ponuku internetových bazárov alebo obchodov, ktoré predávajú predmety z druhej ruky. To vôbec nevadí, že stolička, sedačka, stôl či kredenc sú z rôznych zostáv. Ak skrinke chýbajú dvierka, nahraďte ich zaujímavou kuchynskou utierkou alebo károvanou látkou. Drevený nábytok stačí očistiť, chemicky ošetriť a natrieť farbou. Čalúnené stoličky a kreslá zase upraviť novou látkou. Recyklujte, renovujte, opravujte a vytvorte si tak originálne kúsky, ktoré budú zdobiť interiér vašej chalupy.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní