Grilovacia sezóna je už v plnom prúde. Ale, ako čistiť gril správne?

Grilovacia sezóna je už v plnom prúde. Ale, ako čistiť gril správne?
  • 05.07.2022
  • Lenka Biba Slovak

Grilovacia sezóna je už v týchto dňoch v plnom prúde. Grilované mäso, zelenina a ovocie, klobásky, ryby, špeciálne pripravené omáčky na mäso – to je iba malá ochutnávka toho, ako si spríjemniť večerné či víkendové posedenie s rodinou alebo s priateľmi.

Jednu vec si ale priznajme: záhradný gril prináša nielen chutné potešenie na jazýčku, ale potom aj starosti pri jeho čistení. Lepšie sa totiž griluje, ako čistí! Niekto to však urobiť musí. Ideálne je, ak gril čistíte VŽDY po grilovačke. Ako na to?

Chemicky alebo prírodne?

V ponuke sú v súčasnosti mnohé prípravky určené na čistenie grilu. Chemické a čistiace prostriedky sú priamo určené na zapečenú špinu a zvyšky jedál. Nezabudnite použiť kefu, prípadne hubku určenú špeciálne na tento typ povrchov, a nepoužívajte ich na umývanie iného druhu povrchov či spotrebičov.

Sú ale aj iné možnosti, ako gril vyčistiť. Skúste použiť:

  • pivo,
  • paru,
  • sódu bikarbónu,
  • ocot.

Odporúčame: Pes v záhrade: Na čo všetko si treba dávať pozor?

čitenie grilu

Zdroj: Shutterstock®

Ako vyčistiť gril pivom?

Čistenie pivom sa odporúča v prípade, ak ste majiteľom grilu, ktorý sa dá zatvoriť. Prvým krokom je, aby ste po grilovačke vysypali z grilu všetok popol, prípadne uhlie.

Potom ešte do horúceho grilu nalejte pivo, gril zatvorte a počkajte, kým sa orosí. Vtedy sa už môžete pustiť do čistenia. Použite kefu alebo hubku a výsledok vás milo prekvapí. Pivo totiž zaručí, že gril zostane dokonale čistý a pripravený na ďalšie použitie.

Čistenie grilu pomocou pary

Tento spôsob je určený pre milovníkov ekologického čistenia. Bez použitia alebo iba s minimom čistiacich prostriedkov zbavíte gril mastnoty a všetkých usadenín. Máte doma parný čistič? Tak šup s ním von a použitie ho na čistenie grilu. Horúcej pare totiž neodolajú žiadne usadeniny.

Neprehliadnite: TOP 3 domáce hnojivá, ktoré vašej záhradke zaručene pomôžu!

gril ako ho čistiť

Zdroj: Shutterstock®

Sóda bikarbóna si poradí aj s čistením grilu

Abrazivita sódy bikarbóny účinne pomáha pri čistení grilu a všetkých usadenín. Sóda bikarbóna totiž vyniká svojou odmasťovacou silou. Ako na to?

Zmiešajte sódu bikarbónu s horúcou vodou tak, aby vznikla hustá „kaša“. Pomocou čistiacej kefy túto zmes naneste na všetky špinavé miesta a nechajte pôsobiť, pokojne aj niekoľko hodín. Potom všetky miesta jednoducho zotrite a opláchnite horúcou vodou.

Na špinavý gril pomáha aj ocot

Ocot nielen odmasťuje a čistí, ale aj pohlcuje zápach. Môžete ho pridať aj do roztoku so sódou bikarbónou, avšak najjednoduchší spôsob je naliať ho do malého rozprašovača a mať ho vždy poruke, keď skončíte s grilovačkou.

A váš gril sa tak už čoskoro môže lesknúť čistotou.

Zaujme vás: Záhradný gril: Aké máte možnosti a ako vybrať ten najvhodnejší?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní